• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instalacja nowej wersji
EplanP8 
Żeby zapobiec problemom chciałbym się poradzić Was jak dokonać instalacji nowej wersji.
Podzielę swoje pytania dotyczące tego tematu na dwa punkty.

1. Instalacja nowej wersji z zachowaniem starej.
Chodzi o to żeby pozostawić poprzednią wersję by móc jeszcze z niej skorzystać, porównać z nowszą wersją, itp.
Jak zainstalować nową wersję żeby nie nadpisać plików i nie "uszkodzić" starej wersji?
Czy istnieje możliwość i ewentualnie co skopiować żeby móc wykorzystać ustawienia ze starej wersji w nowej?

2. Instalacja nowej wersji bez zachowania starej.
Czy należy odinstalować starą wersję, czy wystarczy uruchomić instalację nowej, a Eplan wykryje poprzednika i zastąpi go nową wersją?
Czy ustawienia ze starej wersji zostaną przejęte, ewentualnie co zrobić żeby zostały przechwycone przez nową wersję?

Standardowe ustawienia instalacji wersji 2.2:

Odpowiedź
(2014-08-29, 23:55)LeBmo napisał(a): Żeby zapobiec problemom chciałbym się poradzić Was jak dokonać instalacji nowej wersji.
Podzielę swoje pytania dotyczące tego tematu na dwa punkty.

nie ma co tego dzielić gdyż jest to jedno i to samo zagadnienie

dlatego pozwolę sobie je złączyć i odpowiedzieć na oba pytania jednocześnie

w Eplanie nie ma czegoś takiego jak nadpisanie starej wersji
każda instalacja nowego wydania - mówimy tu o wydaniu a nie poprawkach powoduje zainstalowanie niezależnego programu

czyli odpowiedz na twoje pytanie brzmi tak można zainstalować kilka eplanów jednocześnie
dla przykładu

co do kolejnego pytania
tak eplan przejmuje ustawienia z poprzedniej wersji (podczas pierwszego uruchomienia jeżeli wykryje zainstalowaną wcześniejszą wersję )
to samo można zrobić eksportując te ustawienia z wcześniejszej wersji i potem je importując do eplana

ważne jest (ale to zależy od sposobu działania i przyzwyczajeń) aby:
oryginalne dane zasadnicze ( które widzisz od wersji 2.2) były w różnych katalogach - to jedyny wymóg i instalator eplana sam pilnuje aby ich nie nadpisać - pozwala do przywrócić jakieś uszkodzone biblioteki symboli etc w razie popełnienia jakiegoś błędu

kolejną ważną rzeczą są katalogi użytkownika, stacji i firmy to w niech zapisywane są nasze ustawienia - tu również instalator dba aby nie nadpisać ustawień

no i został nam katalog programu - to gdzie znajdują się pliki wykonawcze programu - i tu również instalator dba aby poszczególne wersje się nie nadpisywały

ostatnim i najważniejszym katalogiem jest - DATA
i tu są różne szkoły
1. mówi że należy je rozdzielić na poszczególne wersję programu
2. że należy mieć tylko jeden dla wszystkich wersji

to którą wersję wybierzesz zależy od ciebie

w tym katalogu przechowywane są wszelkiego rodzaju makra, dokumenty , projekty, skrypty etc (oczywiście mówimy o domyślnych katalogach)
ja wychodzę z założenia iż powinien być on wspólny dla wszystkich wersji eplana i korzystać zawsze z ostatnio dostępnych czyli aktualnych baz - ale to jest moje zdanie

Usuwanie starej wersji eplana następuje po prostu przez jego odinstalowanie

ważna rzecz jeżeli zamierzamy korzystać jeszcze z eplana w wersji 5.7 to instalujemy ją w pierwszej kolejności
a potem po kolei eplany w wersjach P8

w przeciwnym wypadku po instalacji 5.7 będziemy musieli odinstalować i zainstalować na nowo eplan licence menager`a
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:w tym katalogu (DATA) przechowywane są wszelkiego rodzaju makra, dokumenty , projekty, skrypty etc (oczywiście mówimy o domyślnych katalogach)
ja wychodzę z założenia iż powinien być on wspólny dla wszystkich wersji eplana i korzystać zawsze z ostatnio dostępnych czyli aktualnych baz - ale to jest moje zdanie
Wtedy w jednym katalogu mamy stare i nowe makra (stworzone w starych i nowych makrach). A starsze wersje widzą nowe makra i mogą z nich korzystać?

Odpowiedź
Tak wtedy mamy wspoldzielone pliki makr, baz danych access etc
Pilnujemy tylko jednego katalogu a nie tylu ile wersji mamy eplana
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Mam jeszcze pytanie czy katalogi z powyższego zrzutu instalacji, to są wszystkie katalogi Eplana, czy jeszcze gdzieś znajdują się jakieś?
Choć bardziej precyzyjnie będzie podać tak:
C:\Program Files (x86)\EPLAN
C:\ProgramData\EPLAN
C:\Users\Public\EPLAN

Czy kiedy skopiuję (zarchiwizuję) te katalogi to zawsze będę mógł przywrócić funkcjonalność przez ich podmienienie po tym jak coś sknocę?

Czy jeśli podczas instalacji zmienię literę dysku oraz scentralizuję to, co można z powyższego zrzutu instalacji do jednego katalogu np.:
D:\ProgramyTechniczne\Eplan
to i tak zostaną zainstalowane katalogi w tych lokalizacjach:
C:\Users\Public\EPLAN\Common
C:\Users\Public\EPLAN\Electric P8
C:\Users\Public\EPLAN\Setup
?
Zmierzam tym pytaniem do tego czy mogę mieć całego Eplana w jednym miejscu żeby go łatwo zarchiwizować czy jednak zostanie mi część w C:\Users\Public\EPLAN lub jeszcze gdzieś.

Odpowiedź
(2014-09-01, 22:59)LeBmo napisał(a): Mam jeszcze pytanie czy katalogi z powyższego zrzutu instalacji, to są wszystkie katalogi Eplana, czy jeszcze gdzieś znajdują się jakieś?
Choć bardziej precyzyjnie będzie podać tak:
C:\ProgramData\EPLAN
C:\Users\Public\EPLAN

Czy kiedy skopiuję (zarchiwizuję) te katalogi to zawsze będę mógł przywrócić funkcjonalność przez ich podmienienie po tym jak coś sknocę?

Czy jeśli podczas instalacji zmienię literę dysku oraz scentralizuję to, co można z powyższego zrzutu instalacji do jednego katalogu np.:
D:\ProgramyTechniczne\Eplan
to i tak zostaną zainstalowane katalogi w tych lokalizacjach:
C:\Users\Public\EPLAN\Common
C:\Users\Public\EPLAN\Electric P8
C:\Users\Public\EPLAN\Setup
?
Zmierzam tym pytaniem do tego czy mogę mieć całego Eplana w jednym miejscu żeby go łatwo zarchiwizować czy jednak zostanie mi część w C:\Users\Public\EPLAN lub jeszcze gdzieś.

co d instalacji eplana w innej lokalizacji - tak możesz to uczynić mam tak od początku ( pamiętaj tylko iż każda wersja eplana miała trochę inaczej zdefiniowane katalogi więc jak chcesz porządek to trochę prób cię czeka)

oprócz katalogów które możesz zainstalować gdzie chcesz są dwa/trzy którego nie zmienisz jest to
c:\Program Files\EPLAN\ lub c:\Program Files (x86)\EPLAN\ (w zależności od wersji instalacyjnej )
czyli eplan license client
c:\Users\Public\EPLAN\
i katalog eplana w którym przechowuje swoje dane jak logi plik klucza etc

katalogami samego programu bym się nie przejmował, są mało istotne z punktu widzenia personalizacji i zawsze je można odzyskać przez naprawę bądź przeinstalowanie

najważniejsze są jak już mówiłem katalogi danych (szablony, formularze makra, schematy etc) - te katalogi warto archiwizować i mieć nad nimi kontrolę

co do ustawień je także możemy wyeksportować aby je zarchiwizować - standardowo zapiszą się w katalogach danych
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Podczas instalacji można przedefiniować "katalog programu":
Myślałem, że wtedy całość wyląduje w nowej lokalizacji i w C:\Program Files (x86) nie będzie już katalogu EPLAN.
Ale skoro mówisz, że i tak Eplan wrzuci tam license client, to czy mogę Cię prosić żebyś napisał lub zrobił zrzut ekranu jakie dokładnie katalogi pozostały w C:\Program Files (x86)\EPLAN oraz w C:\Users\Public\EPLAN ?
Proszę z tego względu, że skoro wszystko co możliwe masz w swoich katalogach (przez siebie zdefiniowanych katalogach), to będę mógł porównać co pozostało, a co jest teraz u mnie.

Odpowiedź
(2014-09-02, 14:06)LeBmo napisał(a): Podczas instalacji można przedefiniować "katalog programu":
Myślałem, że wtedy całość wyląduje w nowej lokalizacji i w C:\Program Files (x86) nie będzie już katalogu EPLAN.
Ale skoro mówisz, że i tak Eplan wrzuci tam license client, to czy mogę Cię prosić żebyś napisał lub zrobił zrzut ekranu jakie dokładnie katalogi pozostały w C:\Program Files (x86)\EPLAN oraz w C:\Users\Public\EPLAN ?
Proszę z tego względu, że skoro wszystko co możliwe masz w swoich katalogach (przez siebie zdefiniowanych katalogach), to będę mógł porównać co pozostało, a co jest teraz u mnie.

jak już pisałem
w Program Files (x86) jest tylko License client w podkatalogu Common (ze względu że mam zainstalowaną równiez wersję 2.4 w wersji 64bit dlatego mam ją tez w Program Files ty będziesz miał podejrzewam tylko w pierwszym katalogu )

w c:\Users\Public\EPLAN\
masz następujące katalogi
Common\ - plik aktywacyjny klucza sprzętowego
Download\
Electric P8\
Setup\ - w których znajdują się tylko logi programu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuję bardzo.

Wracając jeszcze do Post: #2 tego wątku.
Mając wspólny katalog DATA (chodzi mi o Twoją osobę), po odpaleniu którejkolwiek wersji Eplana z zamieszczonych przez Ciebie w zrzucie ekranu (od 1.9 do 2.4), każda sobie korzysta bez problemów ciągle z tego samego wspólnego katalogu?

Odpowiedź
(2014-09-02, 14:50)LeBmo napisał(a): Dziękuję bardzo.

Wracając jeszcze do Post: #2 tego wątku.
Mając wspólny katalog DATA (chodzi mi o Twoją osobę), po odpaleniu którejkolwiek wersji Eplana z zamieszczonych przez Ciebie w zrzucie ekranu (od 1.9 do 2.4), każda sobie korzysta bez problemów ciągle z tego samego wspólnego katalogu?

tak
tam są współdzielone jak już pisałem skrypty, makra, formularze etc
nie ma tu znaczenia ad wersji eplana no może nie do końca gdyż niektóre formularze z nowszych wersji nie działają poprawnie - np użyłem właściwości której nie ma w starszej wersji, ale to np nie zostaje pokazane na zestawieniu
innym aspektem są biblioteki symboli - gdyż wiadomo dane zasadnicze systemu mamy jedne a projekty z różnych wersji używały różnych wersji baz symboli np IEC
nic nie szkodzi na przeszkodzie aby starsze projekty i ich bazy zaktualizować do nowszej wersji - ale tu może się pojawić małe kuku gdyż czasami firma aktualizując bazy wprowadza nowe symbole to jeszcze nie jest problem ale tez często jakiś symbol zostaje usunięty z bazy i jeżeli go używaliśmy to jest problem

podobnie jest np z funkiami przykład listw zaciskowych
w którejś wersji (podajże 2.0 nie pamiętam) zostały zmienione szablony i w pewnym momencie w nawigatorach pojawiło się (zacisk już nie stosowany)
jeżeli chcemy pilnować jednej bazy danych musimy się z tym liczyć iż w starszych wersjach będziemy musieli pewne rzeczy aktualizować do najnowszych albo godzimy się z tym iż pilnujemy np 5 baz danych gdzie trzymamy te same elementy tylko dla każdej wersji oddzielną - tak można to zrobić na zasadzie synchronizacji z jedną baza którą pielęgnujemy ale zawsze wystąpią jakieś problemy na takiej synchronizacji

ja osobiście robię projekty zazwyczaj w najnowszej wersji
jeżeli już muszę robić w starszej to są to jakieś poprawki w istniejących dokumentacjach ale jeżeli mogę i mam czas to po prostu konwertuje je do najnowszych wersji i po problemie
jeżeli nie mogę to i tak ich nie zsynchronizuję i nie zaktualizuję
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Jest jeszcze wyjście pośrednie korzystając ze wspólnego katalogu DATA, że przed instalacją nowej wersji skopiować go sobie gdzieś z opisem dla, której wersji był - w razie czego.

Poskładałem sobie w całość wszystkie informacje i na ich podstawie wymyśliłem poniższą strukturę (przykład dla wersji 2.2).
Z twojego doświadczenia z kolejnymi wersjami są w tym jakieś wady, powinno to wyglądać inaczej z jakichś względów? Masz może jakieś uwagi, sugestie, bo ja nie mam doświadczenia z innymi wersjami P8 (tylko z piątką)?

Katalog programu (ze znacznikiem wersji):
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8v2.2

Oryginalne dane zasadnicze Eplan (ze znacznikiem wersji):
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8v2.2\O_Data

Dane zasadnicze systemu (bez wersji):
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8\Data

Identyfikator firmy (ze znacznikiem wersji):
FIRMAv2.2

Ustawienia użytkownika, stacji, firmy (ze znacznikiem wersji):
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8v2.2\Settings

Odpowiedź
(2014-09-02, 16:15)LeBmo napisał(a): Jest jeszcze wyjście pośrednie korzystając ze wspólnego katalogu DATA, że przed instalacją nowej wersji skopiować go sobie gdzieś z opisem dla, której wersji był - w razie czego.

Poskładałem sobie w całość wszystkie informacje i na ich podstawie wymyśliłem poniższą strukturę (przykład dla wersji 2.2).
Z twojego doświadczenia z kolejnymi wersjami są w tym jakieś wady, powinno to wyglądać inaczej z jakichś względów? Masz może jakieś uwagi, sugestie, bo ja nie mam doświadczenia z innymi wersjami P8 (tylko z piątką)?

piątka to w ogóle były inne rozwiązania i uwarunkowania

Cytat:Katalog programu (ze znacznikiem wersji):
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8v2.2

nie
w instalatorze wpisujesz tylko ścieżkę do katalogu programu resztę załatwia już sam instalator tworząc odpowiednie podkatalogi np
1.9.11\
2.0.9\
2.1.6\
2.2.5\
2.3.5\
itd

z podziałem na grupy programu w katalogach platforma , Electric P8, Electric Addon etc np

Electric P8\
Electric P8 Addon\
Electric P8 Data\
Platform Addon\
Platform Data\
itd

Cytat:Oryginalne dane zasadnicze Eplan (ze znacznikiem wersji):
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8v2.2\O_Data

nie
w instalatorze wpisujesz tylko ścieżkę do katalogu danych oryginalnych resztę załatwia już sam instalator tworząc odpowiednie katalogi i podkatalogi analogicznie jak wyżej

Cytat:Dane zasadnicze systemu (bez wersji):
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8\Data

tak tutaj dał bym bez wersji
ale z małym wyjątkiem dla tych co chcą mieć rożne dla rożnych wersji
standardowo układ katalogów wygląda mniej więcej tak
Administration\
CustomPropertyEditor\
Documents\
DXF_DWG\
Forms\
FunctionDefinition\
Images\
Macros\
Mechanical models\
Outlines\
Parts\
PlotFrames\
PPE\
Projects\
Projekty\
Revisions\
Schemes\
Scripts\
Symbols\
Templates\
Translation\
XML\

w każdym katalogu mamy nasz katalog firmowy(identyfikator_firmy) i katalog firmy EPLAN
i teraz dla krytycznych danych jak biblioteka symboli etc możemy stworzyć w danym podkatalogu katalog wersji programu (nr_wersji_programu) i po instalacji przenieść bazy do odpowiedniego katalogu
będzie to wymagało w ustawieniach programu (opcje ->ustawienia-> użytkownik->zarządzanie->katalogi )dla danej wersji dopisania tego podkatalogu w polu symbole
np $(EPLAN_DATA)\Symbols\identyfikator_firmy\nr_wersji_programu
i będziemy mieć niezależne dane dla każdej wersji

odpowiem od razu nie ma możliwości zmiany katalogu instalacji tylko dla symboli

Cytat:Identyfikator firmy (ze znacznikiem wersji):
FIRMAv2.2

nie
w instalatorze wpisujesz tylko ścieżkę do katalogu firmy resztę załatwia już sam instalator tworząc odpowiednie katalogi i podkatalogi analogicznie jak dla punktu 1

Cytat:Ustawienia użytkownika, stacji, firmy (ze znacznikiem wersji):
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8v2.2\Settings

nie
w instalatorze wpisujesz tylko ścieżkę do katalogu użytkownika resztę załatwia już sam instalator tworząc odpowiednie katalogi i podkatalogi analogicznie jak dla punktu 1

zapomniałeś o ustawieniach workstation ale to i tak robisz analogicznie jak dla punktu 1
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Trudny dla mnie temat.

Czyli ogólnie wszystko tak samo:
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8 - myślałem, że w ...EPLAN\Eplan5 da się wcisnąć piątkę ale ona chce się instalować tylko bezpośrednio na C:\EPLAN4
dlatego może lepiej:
D:\ProgramyTechniczne\EPLANP8

Identyfikator firmy chyba jednak wpisuje się bez ścieżki (?):
FIRMA

Cytat:dla krytycznych danych jak biblioteka symboli etc możemy stworzyć w danym podkatalogu katalog wersji programu (nr_wersji_programu) i po instalacji przenieść bazy do odpowiedniego katalogu
Które katalogi tak polecasz zrobić?

Pamiętam, że kiedyś gość od Eplana powiedział mi, że najlepiej z każdą wersją opisywać sobie identyfikator firmy właśnie tą wersją (np. FIRMAv2.2). Nie wiedziałem dlaczego. Teraz czytając, co napisałeś przyszło mi do głowy, że może właśnie po to, żeby w ten sposób rozdzielić DATA na kolejne wersje. Myślisz, że to właśnie po to?

Odpowiedź
(2014-09-03, 09:05)LeBmo napisał(a): Trudny dla mnie temat.

Czyli ogólnie wszystko tak samo:
D:\ProgramyTechniczne\EPLAN\P8 - myślałem, że w ...EPLAN\Eplan5 da się wcisnąć piątkę ale ona chce się instalować tylko bezpośrednio na C:\EPLAN4
dlatego może lepiej:
D:\ProgramyTechniczne\EPLANP8

tak 5.7 nie przeniesiesz do innego katalogu niz EPLAN4 w głównym katalogu
nawet nie próbuj z tym walczyć - szkoda zachodu

Cytat:Identyfikator firmy chyba jednak wpisuje się bez ścieżki (?):
FIRMA

identyfikator firmy wpisujesz w instalacji programu (wymagane pole) nie musisz go powielać w ścieżce katalogów - zostanie on tam stworzony (tyczy się tylko katalogu DATA)

moja struktura główna katalogu wygląda mniej więcej tak
ADDONS\ - ty mam katalog programów współpracujących
Company\ - katalog dla ustawien firmy
Data\ - katalog danych
Original data\ - katalog z orginalnymi danymi eplana
Program\ - katalog z plikami programu
User\ - katalog z ustawieniami użytkownika
Workstation\ - katalog z ustawieniami stacji roboczej

w każdym katalogu znajduje się podkatalog od modułu eplana np
Electric P8\
Electric P8 Addon\
Electric P8 Data\
Platform\
Platform Addon\
Platform Data\
Setup\
a w każdym z tych katalogów wyróżnik wersji
1.9.11\
2.0.9\
2.1.6\
2.2.5\
2.3.5\
2.4.4\

w każdym z tych katalogów znajdują się pliki od konkretnej wersji
strukturę katalogu data już wcześniej pokazywałem

Cytat:Które katalogi tak polecasz zrobić?

przede wszystkim bazy symboli - gdyż one jedynie są rożne dla rożnych wersji

jeżeli chodzi o formularze i arkusze to doszły nowe (stare i tak są w 99,9% takie same w każdej wersji więc nie ma co ich dublować )
po drugie i tak korzystasz pewnie z własnych formularzy i arkuszy normowych więc chcesz mieć jednakowe w każdej wersji programu

Cytat:Pamiętam, że kiedyś gość od Eplana powiedział mi, że najlepiej z każdą wersją opisywać sobie identyfikator firmy właśnie tą wersją (np. FIRMAv2.2). Nie wiedziałem dlaczego. Teraz czytając, co napisałeś przyszło mi do głowy, że może właśnie po to, żeby w ten sposób rozdzielić DATA na kolejne wersje. Myślisz, że to właśnie po to?

pewnie tak, ale dlatego pracownik który powinien znać najlepiej produkt tak polecał - nie wiem , może nie wiedział jak działa P8
albo miał przyzwyczajenia z 5.x gdzie to miało znaczenie

tak wpisanie w identyfikatorze nazwy z wyróżnikiem powoduje właśnie rozdzielenie danych (makr, arkuszy, formularzy, szablonów, etc) między wersjami

jak już pisałem katalogów użytkownika/firmową/stacji roboczej/programu nie ma co opisywać wersją bo i tak są tworzone podkatalogi wersji programu
więc nie ma sensu jeszcze bardziej sztucznie to rozdzielać
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:tak eplan przejmuje ustawienia z poprzedniej wersji (podczas pierwszego uruchomienia jeżeli wykryje zainstalowaną wcześniejszą wersję )
to samo można zrobić eksportując te ustawienia z wcześniejszej wersji i potem je importując do eplana
Widzę, że są cztery rodzaje ustawień:
- Projektów (każdego osobno)
- Użytkownika
- Stacji
- Firmy

Trzy ostatnie należałoby sobie wyeksportować (w razie awarii) żeby je potem zaimportować w kolejnej wersji lub przy kolejnej instalacji?

Ustawienia poszczególnych projektów, natomiast i tak są zapisywane w projekcie przy BackUpie?

Odpowiedź
(2014-09-03, 10:04)LeBmo napisał(a): Widzę, że są cztery rodzaje ustawień:
- Projektów (każdego osobno)
- Użytkownika
- Stacji
- Firmy

Trzy ostatnie należałoby sobie wyeksportować (w razie awarii) żeby je potem zaimportować w kolejnej wersji lub przy kolejnej instalacji?

Ustawienia poszczególnych projektów, natomiast i tak są zapisywane w projekcie przy BackUpie?

co do 3 ostatnich to tak
co do projektów są one integralną częścią projektu więc tak archiwizacja (a dokładniej zabezpieczenie) zachowuje również te ustawienia
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Pięknie!

Jeśli wszystko dobrze zrozumiałem, to do pełni szczęścia brakuje mi tylko informacji jak są rozdzielone pliki/katalogi w
- ustawienia użytkownika
- ustawienia stacji
- ustawienia firmy
Pytam o to, ponieważ jak widać na zrzucie ekranu z pierwszego wpisu wrzuciłem wszystko do jednego worka i w jednym miejscu (Settings\Electric P8\2.2.5\Win32\Cfg) mam pliki i katalogi dotyczące:
- USER
- STATION
- COMPANY
- PROJECT
Właściwie logiczne jest, gdzie znajdują się rozdzielone trzy pierwsze ale gdzie normalnie znajdują się "PROJECT" (czyli PROJECT.Basic.xlk i PROJECT.Basic.xdb)?

Odpowiedź
(2014-09-03, 11:46)LeBmo napisał(a): Pięknie!

Jeśli wszystko dobrze zrozumiałem, to do pełni szczęścia brakuje mi tylko informacji jak są rozdzielone pliki/katalogi w
- ustawienia użytkownika
- ustawienia stacji
- ustawienia firmy
Pytam o to, ponieważ jak widać na zrzucie ekranu z pierwszego wpisu wrzuciłem wszystko do jednego worka i w jednym miejscu (Settings\Electric P8\2.2.5\Win32\Cfg) mam pliki i katalogi dotyczące:
- USER
- STATION
- COMPANY
- PROJECT
Właściwie logiczne jest, gdzie znajdują się rozdzielone trzy pierwsze ale gdzie normalnie znajdują się "PROJECT" (czyli PROJECT.Basic.xlk i PROJECT.Basic.xdb)?

jeżeli wrzuciłeś do jednego wora
to tak - w katalogu przynależnym do wersji (w twoim wypadku 2.2.5) znajdą się wszystkie pliki odpowiedzialne za ustawienia stacji, użytkownika , firmy i pliki odpowiedzialne za projekt które nie są przynależne do projektu ale od niego zależą (jakieś ustawienia eksportów, schematów czy filtrów to były nie pamiętam już)

jeżeli chcesz mieć to rozdzielone (dla czystości ale wcale nie musisz mieć bo w niczym to nie przeszkadza) to w instalacji musisz dać odrębne katalogi dla użytkownika, stacji i firmy
właściwości projektów które są od niego uzależnione zapisane zostaną w katalogu użytkownika
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Cześć!

Pytanie o strukturę folderów po zainstalowaniu EPLAN Electric P8 2.6

Pytanie do ścieżki: Oryginalne dane zasadnicze EPLAN - C:\ProgramData\Eplan\O_Data - co to za ścieżka i gdzie ją znajdę na kompie. Czy to jest ścieżka do pliku który mam na C:\EPLAN dane.
Dane zasadnicze systemu czyli - makra, arkusze normowe, formularze, artykuły itp.

Reszta jest dla mnie zrozumiała.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-10-04, 23:09)kam_sk1 napisał(a): Cześć!

Pytanie o strukturę folderów po zainstalowaniu EPLAN Electric P8 2.6

Pytanie do ścieżki: Oryginalne dane zasadnicze EPLAN - C:\ProgramData\Eplan\O_Data - co to za ścieżka i gdzie ją znajdę na kompie. Czy to jest ścieżka do pliku który mam na C:\EPLAN dane.
Dane zasadnicze systemu czyli - makra, arkusze normowe, formularze, artykuły itp.

Reszta jest dla mnie zrozumiała.

jest to podkatalog (chyba od wersji 2.5 nie pamiętaj już) gdzie jest trzymana kopia "oryginalnych" danych danej wersji czyli oryginalne formularze, arkusze normowe, makra, symbole, obrazki 
znajdziesz na kompie tam gdzie wskazałeś przy instalacji czyli np "C:\ProgramData\Eplan\O_Data" jest to domyślna lokalizacja u mnie jest to np c:\eplan\o_data

w twoim screenie z instalacji nie ma nić o ścieżce do C:\eplan dane
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź