• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak ustawić na miejsce ikonę Phoenix'a
Witam.
Czy ktoś wie, jak zafiksować (ustawić na miejsce na belce ikon poleceń) ikonę programu Phoenix Planning?
Każdorazowo po uruchomieniu P8 2.9 ikona ta pojawia się na środku ekranu, jest to denerwujące.

W P8 2022 problem ten nie występuje.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2023-02-07, 21:13)buba napisał(a): Witam.
Czy ktoś wie, jak zafiksować (ustawić na miejsce na belce ikon poleceń) ikonę programu Phoenix Planning?
Każdorazowo po uruchomieniu P8 2.9 ikona ta pojawia się na środku ekranu, jest to denerwujące.

W P8 2022 problem ten nie występuje.

Ogólnie tego paska nie zafiksujesz, jest to pasek do starej wersji eplana czyli do wersji 2.9 
od eplana 2022 a co za tym idzie i 2023 potrzebna jest "wstążka" (RIBON) a to trochę inny układ i wpis 

ogólnie jak zamkniesz to okno przez  "x" nie powinno się ono otworzyć przy następnym uruchomieniu programu - jeżeli chcesz mieć ten "przycisk" wyciągnięty to musisz ponownie zdefiniować go w "wstążce" 
powinno wyglądac to mniej więcej tak 

ogólnie polecam w 2022/2023 przejście na CLIPx ENGINEER z addonem do eplana cxE-Eplan-Addon
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2023-02-09, 10:09)pwisniewski napisał(a): ogólnie polecam w 2022/2023 przejście na CLIPx ENGINEER z addonem do eplana cxE-Eplan-Addon

Dzięki za linka do CLIPx'a, jakoś mi umknął.

Odpowiedź
(2023-02-10, 12:21)buba napisał(a): Dzięki za linka do CLIPx'a, jakoś mi umknął.

Zainstalowałem addon'a cxE-Eplan-Addon.
Na jednym komputerze jest wszystko OK.
Na drugim po wywołaniu z eplana (zarówno z 2,9 jak i z 2022) pojawia się komunikat jak poniżej.

Oczywiście połączenie z siecią jest na obydwu. De-instalacja i ponowna instalacja nic nie daje.

Gdzie szukać problemu?

Odpowiedź
(2023-02-22, 22:39)buba napisał(a): Zainstalowałem addon'a cxE-Eplan-Addon.
Na jednym komputerze jest wszystko OK.
Na drugim po wywołaniu z eplana (zarówno z 2,9 jak i z 2022) pojawia się komunikat jak poniżej.

Oczywiście połączenie z siecią jest na obydwu. De-instalacja i ponowna instalacja nic nie daje.

Gdzie szukać problemu?

sprawdź firewall, program antywirusowy, lub masz blokowany host 
zacząłbym od tego czy ping przechodzi na te same strony w jednym i drugim komputerze

PS. faktycznie jest coś w api phoenixa namieszane i ikona faktycznie się nie dokuje
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2023-02-23, 08:27)pwisniewski napisał(a): sprawdź firewall, program antywirusowy, lub masz blokowany host 
zacząłbym od tego czy ping przechodzi na te same strony w jednym i drugim komputerze

PS. faktycznie jest coś w api phoenixa namieszane i ikona faktycznie się nie dokuje

Sprawdziłem firewall, program antywirusowy, i czy mam blokowany host.
Wszystko było dobrze, a błąd dalej wyskakiwał.

Wieczorem SupportAssist DELL'a zameldował dostępną aktualizację biosu.

Po zainstalowaniu ruszyło - jest dobrze - cxE działa. Problem rozwiązany.

Dzięki za rady.

pozdrawiam

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości