• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kable - oznaczenia żył
Cześć,

Rozwiązanie problemu jest zapewne prozaicznie proste, ale niestety mimo moich najszczerszych chęci nie poradziłem sobie z nim.

Dlaczego Eplan "ŹLE" oznacza żyły w nowo-definiowanym kablu ?

Po lewej stronie definicja artykułu kabla - po prawej wprowadzony kabel na schemacie. Nadmienię tylko, że jest to standardowa definicja kabla (Ustawienia>>Zasoby>>Kabel) edytowana na potrzeby projektu.

Odpowiedź
(2019-06-28, 15:13)myku napisał(a): Cześć,

Rozwiązanie problemu jest zapewne prozaicznie proste, ale niestety mimo moich najszczerszych chęci nie poradziłem sobie z nim.

Dlaczego Eplan "ŹLE" oznacza żyły w nowo-definiowanym kablu ?

Po lewej stronie definicja artykułu kabla - po prawej wprowadzony kabel na schemacie. Nadmienię tylko, że jest to standardowa definicja kabla (Ustawienia>>Zasoby>>Kabel) edytowana na potrzeby projektu.

masz wprowadzone "potencjały" w definicji więc do sprawdzenia są przypisane potencjały na schemacie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
a co jeśli nie mam przypisanych potencjałów na schemacie ?
W jaki sposób najlepiej skonfigurować połączenie/definicję kabla/połączenia, aby:
  • L1 - Brown (BN)
  • L2  - Black (BK)
  • L3 - Grey (GY)
  • N - Blue (BU)
  • PE - Yellow/Green (GNYE)

przy generacji kabli zachować oznaczenia jak powyżej ?

EDYTOWANO:
Wprowadziłem odpowiednią dla danego zacisku definicję potencjału w schemacie [ Właściwości (symbol graficzny):Zacisk>>Dane symbolu/funkcji>>Logika>>Typ potencjału ], ale niestety nic to nie pomogło. Co mogłem zrobić źle ? Czy to dobra droga do poprawnej numeracji żył przy generacji kabli ?

Odpowiedź
trudno mi tek teraz podpowiedzieć co mogło pójść nie tak

1. do sprawdzenia ustawienia projektu odnośnie sortowania połączeń kablowych
2. do sprawdzenia poprawność potenciałów nadanych na schemacie
3. do sprawdzenia poprawność potenciałów nadanych w definicji kabla
4. sprawdzenie czy przypadkiem nie masz podwójnych potencjałów nadanych na połączeniu

to tyle co mogę tak na szybko zasugerować
trzeba by przeanalizować twój projekt, aby zobaczyć dlaczego nie działa ci to
bo według tego co piszesz, powinny ci żyły poprawnie przydzielać
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-07-02, 07:47)pwisniewski napisał(a): trudno mi tek teraz podpowiedzieć co mogło pójść nie tak

1. do sprawdzenia ustawienia projektu odnośnie sortowania połączeń kablowych
2. do sprawdzenia poprawność potenciałów nadanych na schemacie
3. do sprawdzenia poprawność potenciałów nadanych w definicji kabla
4. sprawdzenie czy przypadkiem nie masz podwójnych potencjałów nadanych na połączeniu

to tyle co mogę tak na szybko zasugerować
trzeba by przeanalizować twój projekt, aby zobaczyć dlaczego nie działa ci to
bo według tego co piszesz,  powinny ci żyły poprawnie przydzielać

Które elementy ze schematu poniżej powinienem skonfigurować [Nazwy potencjałów, etc] aby przy generacji kabla dobrze [wg. schematu z poprzedniego posta] generowały się poszczególne oznaczenia żył ?

Odpowiedź
(2019-07-02, 09:37)myku napisał(a): Które elementy ze schematu poniżej powinienem skonfigurować [Nazwy potencjałów, etc] aby przy generacji kabla dobrze [wg. schematu z poprzedniego posta] generowały się poszczególne oznaczenia żył ?

zakładając iż kabel będziesz miał między listwami X6 a X to one powinny być poprawnie skonfigurowane zgodnie z potencjałami jakie sobie założyłeś
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-07-02, 09:52)pwisniewski napisał(a): zakładając iż kabel będziesz miał między listwami X6 a X to one powinny być poprawnie skonfigurowane zgodnie z potencjałami jakie sobie założyłeś

Czy dobrze rozumiem, że w właściwościach zacisku w "Logika przyłącza" należy właściwie ustawić "Typ potencjału" ?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
Tak uwzględniając odpowiednią stronę przyłącza zacisku

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-07-02, 12:30)pwisniewski napisał(a): Tak uwzględniając odpowiednią stronę przyłącza zacisku

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

OK, działa! Dzięki wielkie!

Pytanie pomocnicze: Jeśli mam już zdefiniowany kabel ze starymi oznaczeniami żył, czy po zmianie "Typu potencjałów" istnieje możliwość automatycznej aktualizacji oznaczeń żył ?

Odpowiedź
(2019-07-02, 12:56)myku napisał(a): OK, działa! Dzięki wielkie!

Pytanie pomocnicze: Jeśli mam już zdefiniowany kabel ze starymi oznaczeniami żył, czy po zmianie "Typu potencjałów" istnieje możliwość automatycznej aktualizacji oznaczeń żył ?

tak należy przyporządkować na nowo
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-07-02, 13:04)pwisniewski napisał(a): tak należy przyporządkować na nowo

Dobrze rozumiem, że chodzi Ci o ponowną definicje każdego kabla z osobna ?

Odpowiedź
(2019-07-03, 14:00)myku napisał(a): Dobrze rozumiem, że chodzi Ci o ponowną definicje każdego kabla z osobna ?

W nawigatorze kabli wybierz kabel, PPM/Przyporządkuj połączenie kablowe.

Odpowiedź
Dzięki za pomoc! temat do zamknięcia Smile

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości