• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NIE MOŻNA OTWORZYĆ BIBLIOTEKI DEFINICJI FUNKCJI
Witam,
proszę o pomoc w sprawie artykułów, a mianowicie.
Pracuję na P8 Electrical 1.9.

Skopiowałem z innego projektu wyłącznik nadmiarowy i dodatkowe makro z definicją mikrokontrolera.
Generując zestawienie artykułów w liście mam puste miejsca więc postanowiłem ręcznie podmienić dla wymienionych urządzeń w zakładce artykuły.
Niestety nic to nie dało. Jedynie otrzymałem komunikat jak poniżej:

Proszę o pomoc.

Odpowiedź
(2015-03-13, 12:26)Tommi napisał(a): Witam,
proszę o pomoc w sprawie artykułów, a mianowicie.
Pracuję na P8 Electrical 1.9.

Skopiowałem z innego projektu wyłącznik nadmiarowy i dodatkowe makro z definicją mikrokontrolera.
Generując zestawienie artykułów w liście mam puste miejsca

w tym wypadku należało sprawdzić czy w bazie artykułów masz dodany ten artykuł
jeżeli występował to należało go zsynchronizować z projektem

lub wybrać ponownie w doborze artykułów
jeżeli nie występował to należy go dodać i uzupełnić brakujące wpisy

Cytat:więc postanowiłem ręcznie podmienić dla wymienionych urządzeń w zakładce artykuły.
Niestety nic to nie dało. Jedynie otrzymałem komunikat jak poniżej:

Proszę o pomoc.

A tego Tomku to już nie zrozumiałem co chcesz podmienić na co i w jakim celu
dodatkowo dlaczego próbujesz zmieniać coś w bibliotece funkcji ?
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Hej Piotrze,
dzięki za wyjaśnienie. Przeniosłem bazę wewnętrzną jaka została stworzona w naszej firmie. To był powód moich problemów.

Obecnie mam inny problem tj. opisy aparatury zniknęły mi w tabeli raportu artykułów.

Podaj mi proszę co mógłbym sprawdzić aby otrzymać wynik w tabeli, kolumna 'Opis'.
Z góry dziękuję.

Odpowiedź
(2015-03-13, 14:46)Tommi napisał(a): Hej Piotrze,
dzięki za wyjaśnienie. Przeniosłem bazę wewnętrzną jaka została stworzona w naszej firmie. To był powód moich problemów.

Obecnie mam inny problem tj. opisy aparatury zniknęły mi w tabeli raportu artykułów.

Podaj mi proszę co mógłbym sprawdzić aby otrzymać wynik w tabeli, kolumna 'Opis'.
Z góry dziękuję.

najpierw sprawdź co tam jest wyświetlane w tym raporcie w tej tabeli
(podejrzewam iż jest to oznaczenie 1 z zarządzania artykułami )
potem sprawdź w bazie artykułów czy masz uzupełnione te pola przy artykułach w których nie masz wpisów
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Wyjaśniło się.
Kolega przebudował raportowanie używając dodatkowo tłumaczeń językowych.
Mamy bałagan w bazach.
Dzięki za wnikliwą uwagę.

Pozdrawiam

Odpowiedź
EplanP8 
Problem dotyczy Eplana w wersji 2.0. 

Poniżej dodałam zdjęcie wyświetlanego błędu, taki sam jak podano w pierwszym poście mianowicie komunikat, że nie można otworzyć biblioteki danych funkcji. Komunikat ten pojawia się podczas otwarcia okna Zarządzanie artykułami. Poczyniłam kroki tak jak napisano w odpowiedzi, że należy przeprowadzić synchronizację, jednak nic to nie dało, sprawdziłam ścieżki katalogów w ustawieniach projektu i wszystko jest tak jak powinno tak mi się wydaje. Jaka może być przyczyna tego wyskakującego błędu i jak można to rozwiązać? Bardzo proszę o pomoc.
[Obrazek: vX8xRN8]
http://imgur.com/vX8xRN8

Odpowiedź
(2017-03-27, 14:23)arkeplan napisał(a): Problem dotyczy Eplana w wersji 2.0. 

Poniżej dodałam zdjęcie wyświetlanego błędu, taki sam jak podano w pierwszym poście mianowicie komunikat, że nie można otworzyć biblioteki danych funkcji. Komunikat ten pojawia się podczas otwarcia okna Zarządzanie artykułami. Poczyniłam kroki tak jak napisano w odpowiedzi, że należy przeprowadzić synchronizację, jednak nic to nie dało, sprawdziłam ścieżki katalogów w ustawieniach projektu i wszystko jest tak jak powinno tak mi się wydaje. Jaka może być przyczyna tego wyskakującego błędu i jak można to rozwiązać? Bardzo proszę o pomoc.

pierwsze co musisz sprawdzić to to czy w tym katalogu,  do którego wskazuje eplan znajduje się w ogóle ta biblioteka
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-03-28, 07:28)pwisniewski napisał(a): pierwsze co musisz sprawdzić to to czy w tym katalogu,  do którego wskazuje eplan znajduje się w ogóle ta biblioteka

Tak znajduje się ta biblioteka, próbowałam nawet skopiować tam inne pliki z tą biblioteką i to niczego nie zmienia.

[Obrazek: DfBkb1N]

http://imgur.com/DfBkb1N

Przeglądając Zarządzanie artykułami, szukając komponentów, co jakiś czas wyskakuje okienko z omawianym błędem, klikając kilka razy "OK" okienko znika i pojawia się ponownie po jakimś czasie. To samo dzieje się przy dodawaniu artykułu do elementu.

Odpowiedź
(2017-03-28, 07:43)arkeplan napisał(a): Tak znajduje się ta biblioteka, próbowałam nawet skopiować tam inne pliki z tą biblioteką i to niczego nie zmienia.

[Obrazek: DfBkb1N]

http://imgur.com/DfBkb1N

Przeglądając Zarządzanie artykułami, szukając komponentów, co jakiś czas wyskakuje okienko z omawianym błędem, klikając kilka razy "OK" okienko znika i pojawia się ponownie po jakimś czasie. To samo dzieje się przy dodawaniu artykułu do elementu.

sprawdź jakie masz ustawione katalogi w zarządzaniu i czy aby na pewno korzystasz z tych samych ustawień 
błąd ten pojawia się gdyż program nie może otworzyć biblioteki 
niestety każdy artykuł korzysta z tej biblioteki i dlatego w tym przypadku pojawia ci się często ten błąd 

z twojego opisu wnioskuję iż jest problem z konfiguracja projektu/programu 
czy to się dzieje tylko na tym jednym projekcie czy na nowych innych też
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2017-03-28, 09:03)pwisniewski napisał(a): sprawdź jakie masz ustawione katalogi w zarządzaniu i czy aby na pewno korzystasz z tych samych ustawień 
błąd ten pojawia się gdyż program nie może otworzyć biblioteki 
niestety każdy artykuł korzysta z tej biblioteki i dlatego w tym przypadku pojawia ci się często ten błąd 

z twojego opisu wnioskuję iż jest problem z konfiguracja projektu/programu 
czy to się dzieje tylko na tym jednym projekcie czy na nowych innych też

Bardzo dziękuję za pomoc. Naprowadził mnie Pan i problem został rozwiązany. Katalogi w konfiguracji miałam tak samo ustawione jak w zarządzaniu artykułami. Błędem było to, że wybierałam (ustawiałam) plik (folder plików) FctDefLib.fdb (rysunek 1) zamiast jego folder nadrzędny folder Microsoft (rysunek 2)i prawdopodobnie Eplan nie mógł znaleźć biblioteki.

rysunek 1
[Obrazek: I9bVzwB]
http://imgur.com/I9bVzwB

rysunek 2
[Obrazek: mbDsppg]
http://imgur.com/mbDsppg

Odpowiedź
(2017-03-28, 12:01)arkeplan napisał(a): Bardzo dziękuję za pomoc. Naprowadził mnie Pan i problem został rozwiązany. Katalogi w konfiguracji miałam tak samo ustawione jak w zarządzaniu artykułami. Błędem było to, że wybierałam (ustawiałam) plik (folder plików) FctDefLib.fdb (rysunek 1) zamiast jego folder nadrzędny folder Microsoft (rysunek 2)i prawdopodobnie Eplan nie mógł znaleźć biblioteki.

no jest to dość znaczny błąd 

w twoim wypadku katalog Microsoft pełni rolę nazwy firmy (taka została nadana nazwa podczas instalacji programu)
natomiast program szuka odnośnika do pliku FctDefLib.flk a nie jego katalogu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź