• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NUMEROWANIE KOLUMN
EplanP8 
Witam
Ustawiłem jak na obrazku.
Problem polega na tym że nie ma ciągłości w numeracji :

str1 - 1..9
str2 - 10-19
str3 - 1000-1009

dlaczego tak się dzieje? gdzie szukać niewłaściwego ustawienia ?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2016-01-20, 16:58)marekpaz napisał(a): Witam
Ustawiłem jak na obrazku.
Problem polega na tym że nie ma ciągłości w numeracji :

str1 - 1..9
str2 - 10-19
str3 - 1000-1009

dlaczego tak się dzieje? gdzie szukać niewłaściwego ustawienia ?

z twoim opisie jest błąd 
podejrzewam iż ta "3" strona która napisałeś nie jest de facto stroną "3" tylko posiada inne oznaczenie, domniemam  iż jest to coś około "1xx" w całej dokumentacji jest niby "3" ale między "2" a "3" masz lukę numeracyjną 

a dzieje się tak ponieważ masz włączona funkcję Uwzględnij luki w numerach stron
a ona powoduje pozostawienie odpowiedniej wolnej liczby wolnych oznaczeń ścieżek według wzorca ("liczba brakujących stron" x "liczba ścieżek w standardowym arkuszu normowym")

więc tłumacząc twój przypadek masz dwie strony numerowanie 1, i 2 zostawiłeś kilka numerów stron pustych dla rezerwy (załóżmy iż będą to 4),
w standardowym arkuszu normowym mamy 10 ścieżek, 
a więc wolnych oznaczeń ścieżek pozostanie 4x10=40.

co w naszym przykładzie da efekt 
Strona                                  Oznaczenia ścieżek
1                                          0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
2                                          10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
-

-

7                                           60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-01-21, 08:59)pwisniewski napisał(a): z twoim opisie jest błąd 
podejrzewam iż ta "3" strona która napisałeś nie jest de facto stroną "3" tylko posiada inne oznaczenie, domniemam  iż jest to coś około "1xx" w całej dokumentacji jest niby "3" ale między "2" a "3" masz lukę numeracyjną 

a dzieje się tak ponieważ masz włączona funkcję Uwzględnij luki w numerach stron
a ona powoduje pozostawienie odpowiedniej wolnej liczby wolnych oznaczeń ścieżek według wzorca ("liczba brakujących stron" x "liczba ścieżek w standardowym arkuszu normowym")

więc tłumacząc twój przypadek masz dwie strony numerowanie 1, i 2 zostawiłeś kilka numerów stron pustych dla rezerwy (załóżmy iż będą to 4),
w standardowym arkuszu normowym mamy 10 ścieżek, 
a więc wolnych oznaczeń ścieżek pozostanie 4x10=40.

co w naszym przykładzie da efekt 
Strona                                  Oznaczenia ścieżek
1                                          0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
2                                          10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
-

-

7                                           60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69

Miej więcej rozumiem na jakiej zasadzie to działa i do tej pory nie było zgrzytów, ale teraz mam tak że pierwsza strona wielokreskowa ma 0-9 a 3 strona  (2 strony nie ma) 1000-1009. I jeszcze nie doszedłem dlaczego.

Odpowiedź
(2016-01-21, 09:38)marekpaz napisał(a): Miej więcej rozumiem na jakiej zasadzie to działa i do tej pory nie było zgrzytów, ale teraz mam tak że pierwsza strona wielokreskowa ma 0-9 a 3 strona  (2 strony nie ma) 1000-1009. I jeszcze nie doszedłem dlaczego.

możesz mieć pozostałości po projektowe 
przykładowo wpisane wartości początkowe numerowania ścieżek albo pozostałość np po kopiowaniu z innego projektu lub przesunięcia strony
możesz to zmienić ręcznie we właściwościach strony, odpowiednio:

<12025> Wartość początkowa (kolumna)
<12026> Wartość początkowa (wiersz)

i wpisując odpowiednią wartość początkową
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-01-21, 09:46)pwisniewski napisał(a): możesz mieć pozostałości po projektowe 
przykładowo wpisane wartości początkowe numerowania ścieżek albo pozostałość np po kopiowaniu z innego projektu lub przesunięcia strony
możesz to zmienić ręcznie we właściwościach strony, odpowiednio:

<12025> Wartość początkowa (kolumna)
<12026> Wartość początkowa (wiersz)

i wpisując odpowiednią wartość początkową

Masz rację zauważyłem to, a nie wiesz czy globalnie nie da się tego poustawiać czy każdą stronę muszę ręcznie ?

Odpowiedź
(2016-01-21, 09:52)marekpaz napisał(a): Masz rację zauważyłem to, a nie wiesz czy globalnie nie da się tego poustawiać czy każdą stronę muszę ręcznie ?

niestety jeżeli masz już te wartości wpisane 
to przy numerowaniu ciągłym niestety musisz ręcznie wykonać korekty dla każdej strony (nie pamiętam czy istniej możliwość automatycznego prze-numerowania tych właściwości) 
możesz również zrobić to zewnętrznie w excelu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-01-21, 10:16)pwisniewski napisał(a): niestety jeżeli masz już te wartości wpisane 
to przy numerowaniu ciągłym niestety musisz ręcznie wykonać korekty dla każdej strony (nie pamiętam czy istniej możliwość automatycznego prze-numerowania tych właściwości) 
możesz również zrobić to zewnętrznie w excelu

Nie miałem dużo to ręcznie przenumerowałem i teraz jest tak jak chciałem, dziękuję za pomoc.

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości