• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nawigator stron - rozwiń/zwiń wszystkie
Cześć,

Czy istnieje jakiś sposób, czy też skrót klawiszowy, aby rozwinąć/zwinąć całe "drzewko" danej struktury w nawigatorze? Czyli przykładowo mam kilka szaf w danej lokalizacji i chciałbym klikając "+" na lokalizację rozwinąć nie tylko listę tych szaf, ale również listę stron w tych szafach. Czy też zaznaczyć sobie zakres kilku szaf i rozwinąć te wybrane. Jedyne co udało mi się wymyślić, aby pozwijać porozwijane struktury, to zmiana w ustawieniach filtrowania, ale to wtedy zwija całość projektu. 

[EPLAN Electric P8 2.9 SP1 Update 8]

Odpowiedź
(2022-03-16, 12:12)prosys napisał(a): Cześć,

Czy istnieje jakiś sposób, czy też skrót klawiszowy, aby rozwinąć/zwinąć całe "drzewko" danej struktury w nawigatorze? Czyli przykładowo mam kilka szaf w danej lokalizacji i chciałbym klikając "+" na lokalizację rozwinąć nie tylko listę tych szaf, ale również listę stron w tych szafach. Czy też zaznaczyć sobie zakres kilku szaf i rozwinąć te wybrane. Jedyne co udało mi się wymyślić, aby pozwijać porozwijane struktury, to zmiana w ustawieniach filtrowania, ale to wtedy zwija całość projektu. 

[EPLAN Electric P8 2.9 SP1 Update 8]

rozwijanie "list" zbiorczo to wystarczy na nadrzędnym nacisnąć  "*" niestety nie ma komendy na zwijanie (przykrosoft jeszcze nie wprowadził, a przynajmniej ja nic o tym nie wiem )
zwijać możesz pojedyncze "odgałęzienia" albo myszką albo strzałkami
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2022-03-16, 12:39)pwisniewski napisał(a): rozwijanie "list" zbiorczo to wystarczy na nadrzędnym nacisnąć  "*" niestety nie ma komendy na zwijanie (przykrosoft jeszcze nie wprowadził, a przynajmniej ja nic o tym nie wiem )
zwijać możesz pojedyncze "odgałęzienia" albo myszką albo strzałkami

Dzięki wielkie. A jest możliwość rozwijania zaznaczonego zakresu? Bo po zaznaczeniu zakresu i naciśnięciu "*" lub strzałki rozwija tylko pierwszy/ostatni.

Odpowiedź
(2022-03-16, 12:46)prosys napisał(a): Dzięki wielkie. A jest możliwość rozwijania zaznaczonego zakresu? Bo po zaznaczeniu zakresu i naciśnięciu "*" lub strzałki rozwija tylko pierwszy/ostatni.

Niestety takiej funkcjonalności nie ma
można by spróbować napisać skrypt do tego
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zwijanie by się rzeczywiście przydało. Kiedy prosiłem o taką funkcjonalność, chyba przyciskiem "/" ale otrzymałem standardową odmowę, że wpłynęłoby to na wszystkich użytkowników - a przecież o to chodzi, albo że nie mają na to zgłoszeń takiej potrzeby.
Zatem zgłaszaj potrzebę!

Odpowiedź
(2022-03-16, 16:06)LeBmo napisał(a): Zwijanie by się rzeczywiście przydało. Kiedy prosiłem o taką funkcjonalność, chyba przyciskiem "/" ale otrzymałem standardową odmowę, że wpłynęłoby to na wszystkich użytkowników - a przecież o to chodzi, albo że nie mają na to zgłoszeń takiej potrzeby.
Zatem zgłaszaj potrzebę!

Trochę śmieszna odpowiedź usprawiedliwiająca lenistwo albo bajzel w kodzie, tak jakby nie dało się wprowadzić samej funkcjonalności, która domyślnie nie jest aktywowana, a skrót zainteresowany użytkownik by sobie sam przypisał...

Mi wielokrotnie przydałaby się większa kontrola nad rozwijaniem i zwijaniem w nawigatorze, czyli możliwość rozwinięcia/zwinięcia całego zaznaczonego zakresu czy też rozwijanie/zwijanie tego zakresu o tylko jeden poziom.

Co do zgłaszania zapotrzebowania - gdzie można to zrobić w najsensowniejszy sposób? Pytanie tylko, czy będą jeszcze w ogóle w jakiś sposób rozwijać P8 2.9, po tym jak wydali wersję 2022, bo wydaje mi się, że doczekamy się co najwyżej jeszcze tylko jakichś Service Packów poprawiających błędy.

Odpowiedź
Odpowiem ci z moje doświadczenia ad poprzednich wersji 

w 2.9 raczej już się niczego nei doczekasz
w 2022 tez nie
ale wszystkie ewentualne sugestie będą wprowadzone w 2023? 2026? a może 3047

a tak na poważnie
wprowadzanie "ulepszeń" i poprawianie "błędów" jest kolejkowanie co do ilości zgłoszeń przez użytkowników

np. błąd, a raczej niedociągnięcie ad numerowania PLC, czyli brak uwzględnienia przy numerowaniu zajętości karty do dnia dzisiejszego nie został do konca rozwiązany!
Mimo iż firma się chwali, iż w wersji 2022 (błąd występuje od wersji 1.7) można już numerować PLC z uwzględnieniem tej funkcjonalności.
Ale jest to proteza, ponieważ najpierw musisz nadać adresy początkowe dla każdego urządzenia (na szczęście można w końcu to zrobić z automatu), które to uwzględniają właśnie zajętość karty, a potem możesz dopiero ponumerować we/wy
to taki przykład mały ad usuwania błędów
osobiście w każdej wersji zgłaszałem błąd
i dostawałem odpowiedź, iż jestem jedynym, który taką funkcjonalność che

ale wracając do meritum

w 2.9 spodziewam się może jeszcze jednego SP i koniec ich praca już jest na kolejnej wersji 202x
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2022-03-16, 16:06)LeBmo napisał(a): Zwijanie by się rzeczywiście przydało. Kiedy prosiłem o taką funkcjonalność, chyba przyciskiem "/" ale otrzymałem standardową odmowę, że wpłynęłoby to na wszystkich użytkowników - a przecież o to chodzi, albo że nie mają na to zgłoszeń takiej potrzeby.
Zatem zgłaszaj potrzebę!

Co prawda "selektywnego" rozwijania nie ma i pewnie nie będzie, ale właśnie sprawdziłem i przynajmniej w mojej 2.9 SP1 Update 8 spokojnie można zwijać całość właśnie "slashem". 
W 2.8 HF9 na pewno jeszcze tego nie było, co również przed chwilką przećwiczyłem. 
Nie wiem od którego update'u 2.9 się pojawiło, ale jeśli komuś nie działa, a uważa, że może się przydać, to zachęcam do zainstalowania "Up8".

PS.
Działa również w pozostałych nawigatorach, przynajmniej tych "standardowych".

EDIT:
Zapomniałem dodać, że działa to oczywiście tylko w przypadku korzystania z klawiatury numerycznej, więc jeśli ktoś takowej w swoim komputerze nie posiada, to raczej nic mu po tym.

Odpowiedź