• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Logo w arkuszu normowym
EplanP8 
Witam 
Mam takie pytanie odnośnie wklejania zdjęcia do arkusza normowego. Czy istnieje możliwość zrobienia tego w taki sposób aby przenosząc projekt na inny komputer logo było dalej w arkuszu normowym ( a nie adres tego loga) ? 
Czy istnieje możliwość zrobienia czegoś podobnego jak obiekt OLE w cadzie, że zdjęcie jest zawsze przypisane do formatki ? 

Moje drugie pytanie to czy istnieje możliwość numerowania offline , gdzie ustalam jakiś prefiks na danej stronie i wszystkie aparaty zasysają ten prefix przy numeracji całego projektu offline( może jakiś skrypt) ? Czyli np mam X stron projektu na każdej inny numer urządzenia. Wszystkie aparaty na danej stronie maja prefix od numeru tego urządzenia.  Wiem, że jest możliwość numeracji przez separator ale jak mam na każdej stronie inny prefix to musiałbym zrobic takich separatorów przykladowo 100 , a szukam jakiejś szybszej metody? Można robić to tabelarycznie ale to tez dluga mtoda. 

Pozdrawiam

Odpowiedź
(2015-11-02, 13:17)wizard33 napisał(a): Witam 
Mam takie pytanie odnośnie wklejania zdjęcia do arkusza normowego. Czy istnieje możliwość zrobienia tego w taki sposób aby przenosząc projekt na inny komputer logo było dalej w arkuszu normowym ( a nie adres tego loga) ? 
Czy istnieje możliwość zrobienia czegoś podobnego jak obiekt OLE w cadzie, że zdjęcie jest zawsze przypisane do formatki ? 

W eplanie są 2 sposoby "wklejania obrazków" podobnie jak w AC 
czyli z zachowaniem ścieżki i z kopiowaniem 

pytanie co zostało zastosowane w przypadku tworzenia formatki arkusza normowego

i druga kwestia to w jaki sposób są przekazywane projekty 
ponieważ przy zastosowaniu zabezpieczonego projektu (zw1) możemy ale nie musimy przekazać zadokowanych obrazków 

Cytat:Moje drugie pytanie to czy istnieje możliwość numerowania offline , gdzie ustalam jakiś prefiks na danej stronie i wszystkie aparaty zasysają ten prefix przy numeracji całego projektu offline( może jakiś skrypt) ? Czyli np mam X stron projektu na każdej inny numer urządzenia. Wszystkie aparaty na danej stronie maja prefix od numeru tego urządzenia.  Wiem, że jest możliwość numeracji przez separator ale jak mam na każdej stronie inny prefix to musiałbym zrobic takich separatorów przykladowo 100 , a szukam jakiejś szybszej metody? Można robić to tabelarycznie ale to tez dluga mtoda. 

Pozdrawiam

nie bardzo zrozumiałem co chcesz wykonać  i co chcesz osiągnąć
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2015-11-02, 13:32)pwisniewski napisał(a): Jeśli chodzi o przenoszenie grafiki to już jest ok. 
Odnośnie numerowania. Weźmy np : Klient  chce aby dany napęd miał numer 613. Wiąże się to z tym, że wszystkie elementy na danej stronie maja ID 613. (bezpieczniki, złączki, black boxy, styczniki, przekaźniki - czyli np -613K1 , -613F1, -613X1) Teraz jeśli mam takich napędów 20 ( gdzie każdy ma inny numer )  w projekcie, to muszę tabelarycznie zmieniać ID wszystkich elementów na stronie, a chodzi o to aby nadać np w jakimś polu dodatkowym na stronie numer , który byłby zasysany przy numeracji całego projektu (offline)  do wszystkich elementów na danej stronie. Nie wiem czy teraz już lepiej wyjaśniłem problem ?  

Odpowiedź
wizard33 napisał(a):Odnośnie numerowania. Weźmy np : Klient  chce aby dany napęd miał numer 613. Wiąże się to z tym, że wszystkie elementy na danej stronie maja ID 613. (bezpieczniki, złączki, black boxy, styczniki, przekaźniki - czyli np -613K1 , -613F1, -613X1) Teraz jeśli mam takich napędów 20 ( gdzie każdy ma inny numer )  w projekcie, to muszę tabelarycznie zmieniać ID wszystkich elementów na stronie, a chodzi o to aby nadać np w jakimś polu dodatkowym na stronie numer , który byłby zasysany przy numeracji całego projektu (offline)  do wszystkich elementów na danej stronie. Nie wiem czy teraz już lepiej wyjaśniłem problem ?  

popatrz na strukturę projektu 
na dziedziczenie w ID, na to co masz opisowe a co identyfikujące 

w twoim wypadku wystarczy zastosować "=" czyli urządzenie 
i już w ID masz przykładowo 
=613+jakis obiekt-F1

teraz wystarczy odpowiednio wyświetlić przy elemencie ID i masz swoje 
613F1
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Generalnie ja to robię poprzez:
opcje -> ustawienia -> Projekty (wybieram interesujący mnie projekt) -> numerowanie (online) -> i wybieram opcję którą chcę aby np. przy wstawianiu kopii strony lub samych symboli już przypisywało np. stronę + ID + licznik.

Odpowiedź
(2015-11-04, 14:56)d1ckens napisał(a): Generalnie ja to robię poprzez:
opcje -> ustawienia -> Projekty (wybieram interesujący mnie projekt) -> numerowanie (online) -> i wybieram opcję którą chcę aby np. przy wstawianiu kopii strony lub samych symboli już przypisywało np. stronę + ID + licznik.

tylko jemu nie chodziło o uwarunkowanie się od strony ale od "kodu napędu" 
proponuję zapoznanie się z normą PN-EN 81346 powinno się trochę rozjaśnić
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-11-12, 08:40)pwisniewski napisał(a): tylko jemu nie chodziło o uwarunkowanie się od strony ale od "kodu napędu" 
proponuję zapoznanie się z normą PN-EN 81346 powinno się trochę rozjaśnić

Ogólnie to kontaktowałem sie nawet z supportem Eplana i moje zgłoszenie zostało wysłane do Niemiec. Dostalem jednak zwrotną odpowiedz od Eplana ze jest zbyt mało próśb z tego typu problemem i nie zajmą się tym.

Odpowiedź
(2015-11-27, 12:58)wizard33 napisał(a): Ogólnie to kontaktowałem sie nawet z supportem Eplana i moje zgłoszenie zostało wysłane do Niemiec. Dostalem jednak zwrotną odpowiedz od Eplana ze jest zbyt mało próśb z tego typu problemem i nie zajmą się tym.

czyli dostałeś standardową odpowiedź  Big Grin

właśnie z tego powodu powstał dział Błędy/życzenia
aby wpisywać nasze uwagi żeby inni wiedzieli iż coś takiego tez jest błędem i nie bali się zgłaszać tego 
Nie bójmy się zgłaszać i wymagajmy od firmy poprawy błędów
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości