• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numerowanie kabli
Eplan P8  
Witam.
Mam jako takie doświadczenie z programem Eplan. Posiadam wersję 2.4. 
Mój problem polega na numerowaniu kabli i związany jest z celem i źródłem.
Otóż chciałbym w numerze kabla umieścić ID - celu, lub ID - źródła, oprócz numeru kabla -W100.
W formularzu "przegląd kabli" jest możliwość poskładania sobie "całej właściwości" z poszczególnych elementów takich jak
 Zasoby (źródło) (ID (Pełny)) czy Kabel (ID (nadrzędne, bez struktury projektu, z prefiksem)) . Dotyczy to kabla jak i źródła. 
Ale w nijaki sposób tego nie da się zastosować na stronach schematycznych, chyba że ja tego nie potrafię.
Czy jest to możliwe ?

Dzięki z odpowiedzi.... Shy

Odpowiedź
(2017-01-03, 12:22)slawekzorro11 napisał(a): Witam.
Mam jako takie doświadczenie z programem Eplan. Posiadam wersję 2.4. 
Mój problem polega na numerowaniu kabli i związany jest z celem i źródłem.
Otóż chciałbym w numerze kabla umieścić ID - celu, lub ID - źródła, oprócz numeru kabla -W100.
W formularzu "przegląd kabli" jest możliwość poskładania sobie "całej właściwości" z poszczególnych elementów takich jak
 Zasoby (źródło) (ID (Pełny)) czy Kabel (ID (nadrzędne, bez struktury projektu, z prefiksem)) . Dotyczy to kabla jak i źródła. 
Ale w nijaki sposób tego nie da się zastosować na stronach schematycznych, chyba że ja tego nie potrafię.
Czy jest to możliwe ?

Dzięki z odpowiedzi.... Shy

da sie i nie da wszystko zależy co chcesz osiągnąć Wink
ale do rzeczy 

standardowo eplan ma możliwość dodania (źródła i celu) do nazwy kabla co w uproszczeniu będzie wyglądać mniej więcej tak 

40W[41U1-X10/44B1]  - gdzie  - nazwa kabla[źródło/cel]

jeżeli chcesz aby to wyglądało inaczej musisz pójść na pewne kompromisy 
a mianowicie - nazwa kabla w eplanie (jego pełne ID) będzie trochę rożna od np wyświetlanej nazwy czy oznacznika na nim 

jeżeli to akceptujesz to możesz za pomocą właściwości bloku poskładać sobie wyświetlaną nazwę taką jaka ci pasuje 
i nap twój kabel będzie wyglądał np tak 

41U1-X10/40W/44B1
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-01-03, 13:08)pwisniewski napisał(a): da sie i nie da wszystko zależy co chcesz osiągnąć Wink
ale do rzeczy 

standardowo eplan ma możliwość dodania (źródła i celu) do nazwy kabla co w uproszczeniu będzie wyglądać mniej więcej tak 

40W[41U1-X10/44B1]  - gdzie  - nazwa kabla[źródło/cel]

jeżeli chcesz aby to wyglądało inaczej musisz pójść na pewne kompromisy 
a mianowicie - nazwa kabla w eplanie (jego pełne ID) będzie trochę rożna od np wyświetlanej nazwy czy oznacznika na nim 

jeżeli to akceptujesz to możesz za pomocą właściwości bloku poskładać sobie wyświetlaną nazwę taką jaka ci pasuje 
i nap twój kabel będzie wyglądał np tak 

41U1-X10/40W/44B1

Witam

Aktualnie przy pomocy właściwości bloku udało mi się "poskładać" nazwę kabla tak aby kolejność oznaczeń była poprawna
np.  =002++004+003-W-X2 gdzie -W-X2 pochodzi z numeru kabla i źródła, generowana jest przez eplan. 
Mam pytanie czy kolejność źródło i kabel da się tak zamienić aby powstało oznaczenie -X2-W ?

Z góry dzięki... Shy

Odpowiedź
(2017-01-03, 15:24)slawekzorro11 napisał(a): Witam

Aktualnie przy pomocy właściwości bloku udało mi się "poskładać" nazwę kabla tak aby kolejność oznaczeń była poprawna
np.  =002++004+003-W-X2 gdzie -W-X2 pochodzi z numeru kabla i źródła, generowana jest przez eplan. 
Mam pytanie czy kolejność źródło i kabel da się tak zamienić aby powstało oznaczenie -X2-W ?

Z góry dzięki... Shy

oczywiście 
w właściwościach bloku możesz kolejność ustawić jak ci się podoba 
jednak jak już pisałem będzie to "nazwa" wyświetlana która będzie inna niż całościowe ID tego kabla 
więc będziesz musiał wszystkie elementy korespondujące jak raporty i zestawienia zmienić aby wyświetlać tą "nazwę" wyświetlaną
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-01-03, 15:48)pwisniewski napisał(a): oczywiście 
w właściwościach bloku możesz kolejność ustawić jak ci się podoba 
jednak jak już pisałem będzie to "nazwa" wyświetlana która będzie inna niż całościowe ID tego kabla 
więc będziesz musiał wszystkie elementy korespondujące jak raporty i zestawienia zmienić aby wyświetlać tą "nazwę" wyświetlaną

Witam

Dzięki za pomoc po małej walce osiągnąłem cel.
Jeszcze raz dzięki.... Big Grin

Pozdrawiam

Odpowiedź
EplanP8 
panowie a jak i gdzie składać nazwę kabla by w przeglądzie kabli w kolumnie nazwa kabla pojawiała się tylko widoczne ID kabla, bez oznaczenia pochodzącego od urządzenia i miejsca montażu

Odpowiedź
(2017-02-23, 13:05)mensys napisał(a): panowie a jak i gdzie składać nazwę kabla by w przeglądzie kabli w kolumnie nazwa kabla pojawiała się tylko widoczne ID kabla, bez oznaczenia pochodzącego od urządzenia i miejsca montażu

aby to osiągnąć musisz zmienić sposób w jaki zasób jest identyfikowany 
w tym wypadku najlepiej ustawić kable na identyfikację całościową
w przeciwnym wypadku zawsze będzie całą składnia w nawigatorze 
a można jeszcze ustawić urządzenie i miejsce montażu na opisowe i wyłączyć wyświetlanie opisowych struktur
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-02-23, 17:51)pwisniewski napisał(a): aby to osiągnąć musisz zmienić sposób w jaki zasób jest identyfikowany 
w tym wypadku najlepiej ustawić kable na identyfikację całościową
w przeciwnym wypadku zawsze będzie całą składnia w nawigatorze 
a można jeszcze ustawić urządzenie i miejsce montażu na opisowe i wyłączyć wyświetlanie opisowych struktur

Ustawienie na identyfikację całościową załatwia problem ale opis od urządzenia lub miejsca montażu nadal widać w kolumnie źrodło,
Cytat:a można jeszcze ustawić urządzenie i miejsce montażu na opisowe i wyłączyć wyświetlanie opisowych struktur
nie wiem gdzie mogę wł/wył wyświetlanie opisów struktur

Odpowiedź
(2017-02-24, 13:36)mensys napisał(a): Ustawienie na identyfikację całościową załatwia problem ale opis od urządzenia lub miejsca montażu nadal widać w kolumnie źrodło,

chyba trochę pomieszałeś

1. zrób jakiś screen bo tak to my będziemy o wozie a ty o kozie
2. kolumna źródła mówi o elemencie skąd kabel jest "zasilany" - i jest uzależniony od identyfikacji tego elementu tak samo jak kolumna cel mówi o "docelowym" elemencie kabla
3. identyfikacja kabla jest niezależną rzeczą od elementów źródła i celu

Cytat:nie wiem gdzie mogę wł/wył wyświetlanie opisów struktur

ale co dokładnie chcesz wyłączyć
bo skoro zmieniłeś kable na identyfikację całościową to w nawigatorze nie masz już urządzenia i miejsca montażu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-02-24, 14:31)pwisniewski napisał(a): chyba trochę pomieszałeś

1. zrób jakiś screen bo tak to my będziemy o wozie a ty o kozie
2. kolumna źródła mówi o elemencie skąd kabel jest "zasilany" - i jest uzależniony od identyfikacji tego elementu tak samo jak kolumna cel mówi o "docelowym" elemencie kabla
3. identyfikacja kabla jest niezależną rzeczą od elementów źródła i celu

ale co dokładnie chcesz wyłączyć
bo skoro zmieniłeś kable na identyfikację całościową to w nawigatorze nie masz już urządzenia i miejsca montażu
pomieszałem i to zdrowo, ale już poukładałem sobie strukturę Eplana,
przy tworzeniu struktury nowego projektu aktywuję teraz dodatkowo w strukturze strony 
#Zdefiniowany przez użytkownika jako Identyfikujący i mam  strukturę jaką chcę
ale bez forum bym tego nie odkrył
dziękuję

Odpowiedź