• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numerowanie kabli
Czy mogę zorganizować małe Q&A w tym poście? Mam kilka pytań, na które mam nadzieje, że pomożecie mi odpowiedzieć...

Pierwsze z nich dotyczy generacji nazw kabli w projekcie:
Czy nazewnictwo kabli (automatyczne?) w projekcie możemy uzależnić od rodzaju sygnału (Właściwości (symbol graficzny): Zacisk>>Dane symbolu / funkcji>>Logika>>Rodzaj sygnału)? Chodziłoby o to, żeby nazwa kabla zależała od "Rodzaju sygnału" - dla przykładu:
Dla "Wejść cyfrowych" - kabel nazywał się xxx-WD1yyy;
dla "Wyjść cyfrowych" - kabel nazywał się xxx-WP1yyy;
dla "Zasilanie urządzenia" - kabel nazywał się xxx-WM1yyy.
Gdzie:
xxx - cel / źródło (wiem jak to ustawić)
yyy - kolejne numery 100, 101, 102...

Ewentualnie, może macie inny pomysł w jaki sposób można zdefiniować taką funkcjonalność w projekcie ?

Odpowiedź
(2019-10-15, 08:54)myku napisał(a): Czy mogę zorganizować małe Q&A w tym poście? Mam kilka pytań, na które mam nadzieje, że pomożecie mi odpowiedzieć...

Pierwsze z nich dotyczy generacji nazw kabli w projekcie:
Czy nazewnictwo kabli (automatyczne?) w projekcie możemy uzależnić od rodzaju sygnału (Właściwości (symbol graficzny): Zacisk>>Dane symbolu / funkcji>>Logika>>Rodzaj sygnału)? Chodziłoby o to, żeby nazwa kabla zależała od "Rodzaju sygnału" - dla przykładu:
Dla "Wejść cyfrowych" - kabel nazywał się xxx-WD1yyy;
dla "Wyjść cyfrowych" - kabel nazywał się xxx-WP1yyy;
dla "Zasilanie urządzenia" - kabel nazywał się xxx-WM1yyy.
Gdzie:
xxx - cel / źródło (wiem jak to ustawić)
yyy - kolejne numery 100, 101, 102...

Ewentualnie, może macie inny pomysł w jaki sposób można zdefiniować taką funkcjonalność w projekcie ?

z automatyczną numeracją kabli jest mały problem w eplanie nie do końca mamy możliwości takie jak byśmy chcieli konfiguracji tego wszystkiego 

w eplanie mam 3 możliwości numeracji kabli 

1. dostępny automat dla numeracji kabli nie umożliwia prawie w ogóle konfiguracji - tzw numeracja online
mamy tylko dostępny format odnośnie struktury, lub według źródła i/lub/oraz celu, do tego dochodzą nawiasy - tak jak to sobie programista wymyślił i tyle koniec konfiguracji 

2. trochę więcej możliwości daje nam już numerowanie zasobów (offline)
i tu możemy trochę poszaleć ale tez nie za bardzo gdyż uzależnione to jest to od od nadanego ID czyli musisz zdefiniować najpierw ID 

3. ostatnią możliwością jest numerowanie połączeń 
i tu już możemy poszaleć 
możemy uwarunkować to od "sieci", "sygnału", "potencjału" jak i od przyłączenia do wejścia DI czy DQ czy zacisku 
mamy możliwość dodawać wartości od źródła czy celu, dane połączenia czy potencjału 

to tak w skrócie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź