• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opis struktury, PC WORKS, Adresacja PLC, kable
Witajcie koledzy,
Temat wątku trochę rozciągnięty, ale skupia trzy elementy, które spędzają mi sen z powiek ...
Mam do Was kilka pytań (4).

1. Gdzie można zrobić/napisać opis struktury ? W nawigatorze stron, mamy przedstawioną strukturę, miejsce montażu, ustawienia. Chcę mieć np. Miejsce ustawienia: nazwa szafy 400V - np. RG 210, ale również chciałbym mieć opis - główna szafa zasilająca. Przy czym, chcę aby ten opis pojawiał się w odpowiedniej komórce szablonu i obok nazwy szafy w nawigatorze.

2. Mam permanentny problem z numerowaniem kabli. Skonfigurowane jest poprawnie, w ustawienia projektu, numerowanie wg. celu źródła, ustawione separatory itd.. A dzieje się tak, że po wstawieniu kabla, pojawia się np. ID W1, po czym dopiero muszę zaznaczyć ten kabel kliknąć, numeruj i pojawia się to czego oczekuję. Wiem, że można dać automatyczne generowanie kabli, ale opanuj tyle set nazw, czy są dobrze zrobione.. Tylko, że format znów jest zły - zbyt duża czcionka. Czy rozmiar/kolor i typ czcionki ustawia się na stale gdzieś w warstwach odpowiadających za opis kabla ?

3. Czy jest możliwość, jeśli tak, to jak to zrobić, automatycznej adresacji PLC w Eplanie ?
Do tej pory robię to standardowo, gdzie na schematach, odniesienia do I/O PLC przez PLC Box i przyłącze magistrali PLC, a w przeglądzie mam strukturę danej karty gdzie wszystko ze sobą się łączy ... Wówczas muszę I/) kart opisać zgodnie z tym, jak nazwałem poszczególne przyłącza, gdzieś w głębi projektu.

4. Kiedyś obiło mi się o uszy, że można wykorzystać projekt konfiguracji, np. PCWorks. W jaki sposób jest to realizowane ?

Z góry dziękuję! Smile

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2016-06-20, 09:54)enduan napisał(a): Witajcie koledzy,
Temat wątku trochę rozciągnięty, ale skupia trzy elementy, które spędzają mi sen z powiek ...
Mam do Was kilka pytań (4).

1. Gdzie można zrobić/napisać opis struktury ? W nawigatorze stron, mamy przedstawioną strukturę, miejsce montażu, ustawienia. Chcę mieć np. Miejsce ustawienia: nazwa szafy 400V - np. RG 210, ale również chciałbym mieć opis - główna szafa zasilająca. Przy czym, chcę aby ten opis pojawiał się w odpowiedniej komórce szablonu i obok nazwy szafy w nawigatorze.

tam gdzie zarządzasz strutą projektu (dane projektu -> zarządzanie oznaczeniami struktury )
pole opis struktury (wielojęzyczny)

Cytat:2. Mam permanentny problem z numerowaniem kabli. Skonfigurowane jest poprawnie, w ustawienia projektu, numerowanie wg. celu źródła, ustawione separatory itd.. A dzieje się tak, że po wstawieniu kabla, pojawia się np. ID W1, po czym dopiero muszę zaznaczyć ten kabel kliknąć, numeruj i pojawia się to czego oczekuję. Wiem, że można dać automatyczne generowanie kabli, ale opanuj tyle set nazw, czy są dobrze zrobione.. Tylko, że format znów jest zły - zbyt duża czcionka. Czy rozmiar/kolor i typ czcionki ustawia się na stale gdzieś w warstwach odpowiadających za opis kabla ?

ale masz skonfigurowane numerowanie online czy offline ?

Cytat:3. Czy jest możliwość, jeśli tak, to jak to zrobić, automatycznej adresacji PLC w Eplanie ?
Do tej pory robię to standardowo, gdzie na schematach, odniesienia do I/O PLC przez PLC Box i przyłącze magistrali PLC, a w przeglądzie mam strukturę danej karty gdzie wszystko ze sobą się łączy ... Wówczas muszę I/) kart opisać zgodnie z tym, jak nazwałem poszczególne przyłącza, gdzieś w głębi projektu.

dane projektu -> plc -> zaadresuj 

Cytat:4. Kiedyś obiło mi się o uszy, że można wykorzystać projekt konfiguracji, np. PCWorks. W jaki sposób jest to realizowane ?

Z góry dziękuję! Smile

możesz wykorzystać konfiguracje stworzone w następujących 

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-06-20, 10:24)pwisniewski napisał(a): 1. tam gdzie zarządzasz strutą projektu (dane projektu -> zarządzanie oznaczeniami struktury )
pole opis struktury (wielojęzyczny)

2. ale masz skonfigurowane numerowanie online czy offline ?

3. dane projektu -> plc -> zaadresuj 

4. możesz wykorzystać konfiguracje stworzone w następujących 

Ad.1 Opis struktury - kapitalnie, o to mi chodziło ... jak mogłem to przeoczyć ...
Ad. 2  Online
Ad3. Kapitalnie ... teraz to sprawdziłem .. zaznaczam sobie na karcie wejścia/wyjścia, podaje adres początkowy i wszystko się ustawia ... Big Grin
jak już jesteśmy, tutaj: eksport I/O listy. Ja robię to tak, że wchodzę do zakładki Adresy/Listy przyporządkowania - generuje mi się plik zuli. I później po odpowiednich operacjach otwieram go w Excellu. Czy można to jakoś zautomatyzować, żeby od razu I/O lista była eksportowana do excella? I np. Czy można sobie określić szablon takiego excella i aby do niego był oto eksportowane ?
Ad4. Ale do tego trzeba mieć odpowiedni formularz ... xml co taki formularz zawiera i skąd go uzyskać ?

Odpowiedź
(2016-06-20, 10:59)enduan napisał(a): Ad.1 Opis struktury - kapitalnie, o to mi chodziło ... jak mogłem to przeoczyć ...

zdarza się

Cytat:Ad. 2  Online

hmmm
to dziwne że nie przejmuje ustawień online

Cytat:Ad3. Kapitalnie ... teraz to sprawdziłem .. zaznaczam sobie na karcie wejścia/wyjścia, podaje adres początkowy i wszystko się ustawia ... Big Grin

można prościej
zaznaczyć projekt i tez się ponumeruje Wink pod warunkiem dobrej konfiguracji sterownika ale to już na inny temat

Cytat:jak już jesteśmy, tutaj: eksport I/O listy. Ja robię to tak, że wchodzę do zakładki Adresy/Listy przyporządkowania - generuje mi się plik zuli. I później po odpowiednich operacjach otwieram go w Excellu. Czy można to jakoś zautomatyzować, żeby od razu I/O lista była eksportowana do excella? I np. Czy można sobie określić szablon takiego excella i aby do niego był oto eksportowane ?

ogólnie to nic innego jak plik tekstowy sformatowany
wystarczy przygotować odpowiedni plik Excela i podpiąć pod niego wynik exportu

Cytat:Ad4. Ale do tego trzeba mieć odpowiedni formularz ... xml co taki formularz zawiera i skąd go uzyskać ?

nie to nie tak
to są pliki wymiany (deukierunkowej) danych z programami do programowania sterowników
przenoszą informację ad konfiguracji samego sterownika jego adresacji, etc

ale np przy tiaportalu już nie działa (znaczy nei jest wspierany) tak żeby było prościej

a wracając do zdjęcia które zamieściłeś
pole to nie do końca jest tym o co pytałeś
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-06-20, 14:53)pwisniewski napisał(a): ogólnie to nic innego jak plik tekstowy sformatowany
wystarczy przygotować odpowiedni plik Excela i podpiąć pod niego wynik exportu  

nie to nie tak
to są pliki wymiany (deukierunkowej) danych z programami do programowania sterowników
przenoszą informację ad konfiguracji samego sterownika jego adresacji, etc

a wracając do zdjęcia które zamieściłeś
pole to nie do końca jest tym o co pytałeś

Odpowiedni Excell ? możesz podać przykład, lub powiedzieć coś więcej ? Smile
To to pole, do czego służy i jak je poprawnie wykorzystać ? Smile
Czy mógłbyś pokazać przykładowe, poprawne skonfigurowanie sterownika ?

Dziękuje!

Odpowiedź
(2016-06-20, 15:13)enduan napisał(a): Odpowiedni Excell ? możesz podać przykład, lub powiedzieć coś więcej ? Smile

ale tu nie ma co pokazywać
robisz export do csv (bo najprościej) masz plik oddzielny średnikami
podpinasz go do Excela jako dane zewnętrzne i koniec
ale proszę 

Cytat:To to pole, do czego służy i jak je poprawnie wykorzystać ? Smile

help napisał(a):Projekt konfiguracji:

Podaj tutaj nazwę projektu konfiguracyjnego PLC boxu lub wybierz wpis z listy rozwijanej. Na liście są wyświetlane wszystkie wartości, które wprowadzono już dla funkcji tego samego rodzaju w innym miejscu projektu.

to nic innego jak twoja nazwa (tak naprawdę dowolna) którą opisujesz np stworzony plik konfiguracji sieci 

Cytat:Czy mógłbyś pokazać przykładowe, poprawne skonfigurowanie sterownika ?

Dziękuje!

proszę niestety z wersji 2.3 bo nie mam teraz projektu z 2.5 pod ręką 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
OK. Wszystko jasne. Myślałem, że ten excell jest "specjalny" z konkretną szatą graficzną, makrami etc. :Smile
Dzięki ! Smile

Odpowiedź
(2016-06-21, 09:04)enduan napisał(a): OK. Wszystko jasne. Myślałem, że ten excell jest "specjalny" z konkretną szatą graficzną, makrami etc. :Smile
Dzięki ! Smile

możesz sobie zrobić "konkretną" szatę graficzną Wink  mi się osobiście nie chce
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości