• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PLC od podstaw
EplanP8 
Jest to mój pierwszy post więc pragnę się przywitać, więc cześć wszystkim Smile
Od około 2 tygodni Eplan jest moim podstawowym narzędziem projektowania, wcześniej przez kilka lat używałem WSCada.
Ze wszystkich najgorszym, do tej pory, jest zrozumienie tworzenia i powiązań PLC. Na dzisiaj wydaje mi się to tak zakręcone, że nawet nie wiem od czego zacząć.

Potrzebuję stworzyć urządzenie przypominające sterownik PLC (rysunek Hitachi_5) oraz przyłacza PLC, które będą pokazane na innej stronie i wyglądające jak na rysunku hitachi_7. 
Jedno wejście sterownika ma dwa przyłącza i chciałbym aby element wstawiany na innej stronie też miał dwa przyłącza. 
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Wcześniej w WSCadzie na normalnej stronie (eplan nazywa ja wielokreskową) wstawiałem symbol karty sterownika (zasilacz, cpu, wejścia, wyjścia) narysowany jako symbol PLC z odpowiedniki odnośnikami, a na innej stronie wstawiałem coś na kształt przyłącza PLC, zaznaczałem które to ma być wejście, opisywałem i po sprawie.  Tutaj nie mogę tego ogarnąć.[/font]
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Nie wiem czy trzeba tworzyć makro, symbol czy jeszcze coś innego. Dodatkowo cały PLC ma być na stonie typu przegląd a przyłącza na wielokreskowym.[/font]

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Czy znacie może jakieś filmy lub opisy krok po kroku jak tworzyć box PLC i przyłącze PLC. Dodatkowo łopatologicznie opisane czemu mam tworzyć stronę przegląd?[/font]
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]         [/font]
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Mam nadzieję, że nie za długo Smile[/font]
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Pozdrawiam, Darek[/font]

Odpowiedź
Witaj

co do twojego problemu sprawa jest banalnie prosta

1. rysunek - gdzie pokazujesz całą kartę z rozpisaniem wszystkich I/O - tworzysz na stronie typ przegląd
2. rysunek pojedynczego przyłącza I/O - tworzysz na stronie "wielokreskowej"

to powinno wystarczyć do tego co potrzebujesz
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-10-22, 14:30)pwisniewski napisał(a): Witaj

co do twojego problemu sprawa jest banalnie prosta

1. rysunek  - gdzie pokazujesz całą kartę z rozpisaniem wszystkich I/O - tworzysz na stronie typ przegląd
2. rysunek pojedynczego przyłącza I/O -  tworzysz na stronie "wielokreskowej"

to powinno wystarczyć do tego co potrzebujesz

Dziękuję, powoli to ogarniam.
A jak mogę stworzyć przyłącze z dwoma zaciskami (czyli takie podwójne przyłącze). Takie jak pokazane na moim drugim rysunku z pierwszego posta.
Mam użyć do tego makra?

Odpowiedź
(2020-10-23, 08:36)Darek903 napisał(a): Dziękuję, powoli to ogarniam.
A jak mogę stworzyć przyłącze z dwoma zaciskami (czyli takie podwójne przyłącze). Takie jak pokazane na moim drugim rysunku z pierwszego posta.
Mam użyć do tego makra?

Tak w najprostszym rozwiązaniu 

PLC box plus odpowiednie przyłącza PLC 
można też stworzyć swój własny symbol - ale to już wersja bardziej zaawansowana

na początek polecam najprostsze rozwiązanie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości