• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plany zacisków - gotowe
EplanP8 
Dzień dobry,
Jestem nowym użytkownikiem programu EPLAN Electric P8 2.5
Nie jestem zadowolony z proponowanym przez EPLANA planu zacisków, a te które sam stworzyłem - to szkoda gadać.

W jednym projekcie sworzonym w Eplanie, schematy montażowe, prezentują się tak jak w załączniku.
Czy może kto powiedzieć jak taki plan zacisków stworzyć lub czy posiadacie już gotowe plany zacisków ?

Odpowiedź
(2017-05-08, 13:19)P.kozyra napisał(a): Dzień dobry,
Jestem nowym użytkownikiem programu EPLAN Electric P8 2.5
Nie jestem zadowolony z proponowanym przez EPLANA planu zacisków, a te które sam stworzyłem - to szkoda gadać.

W jednym projekcie sworzonym w Eplanie, schematy montażowe, prezentują się tak jak w załączniku.
Czy może kto powiedzieć jak taki plan zacisków stworzyć lub czy posiadacie już gotowe plany zacisków ?
jeżeli posiadasz ten projekt
to sobie wyciągnij te "formularze" bo przecież masz projekt wiec i wszystkie formularze
no chyba że ktoś to robił na piechotę jako grafika
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-05-08, 20:41)pwisniewski napisał(a): jeżeli posiadasz ten projekt
to sobie wyciągnij te "formularze" bo przecież masz projekt wiec i wszystkie formularze
no chyba że ktoś to robił na piechotę jako grafika

Niestety posiadam, jedynie PDFy tego projektu. W innych projektach plany zacisków są zrobione jako grafika, albo są wykorzystane plany zacisków proponowane przez Eplana

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-05-09, 08:08)P.kozyra napisał(a): Niestety posiadam, jedynie PDFy tego projektu. W innych projektach plany zacisków są zrobione jako grafika, albo są wykorzystane plany zacisków proponowane przez Eplana

tak jak podejrzewałem 
że będzie to grafika 
stworzenie takich zestawień nie należy do łatwych
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-05-09, 14:10)pwisniewski napisał(a): tak jak podejrzewałem 
że będzie to grafika 
stworzenie takich zestawień nie należy do łatwych

Jeżeli chodzi o listwy zaciskowe, te z Eplana jeszcze ujdą.
Największy problem jest z listwami montażowymi aparatów,
Jak jest eden lub dwa to jeszcze można ręcznie zrobić, ale jak mam takich aparatów 50-100 to można się zabić.
Ma pan jakiś pomysł, aby usprawnić montażówki, aparatów ?

Odpowiedź
Może jakiś kompromis Ci wystarczy, sprawdź czy np. "lista połączeń" byłaby przez Ciebie akceptowalna, może dodatkowo "plan połączeń kabla", wtedy miałbyś chyba wszystko wypisane. Dodatkowo możesz przefiltrować sobie co ma być na tych generowanych stronach, np. po miejscu montażu żeby ograniczyć generowane połączenia do jakiegoś obszaru (np. szafa).

Odpowiedź
[attachment=1115 napisał(a):LeBmo pid='2372' dateline='1494493656']Może jakiś kompromis Ci wystarczy, sprawdź czy np. "lista połączeń" byłaby przez Ciebie akceptowalna, może dodatkowo "plan połączeń kabla", wtedy miałbyś chyba wszystko wypisane. Dodatkowo możesz przefiltrować sobie co ma być na tych generowanych stronach, np. po miejscu montażu żeby ograniczyć generowane połączenia do jakiegoś obszaru (np. szafa).

Niestety nie przejdzie. jak dla mnie może być. Zrobiłem na próbę tak jak proponowałeś, ale monterzy by mnie zjedli żywcem jakby takie schematy montażowe dostali Smile.

Myślałem, aby stworzyć listwę montażową, aby generowało tylko to co zaznaczyłem na "czerwono", czyli Nazwa aparatu oraz wygenerowało montażówke aparatu, a resztę już sam bym dorysował (tylko moje możliwości tworzenia listwy zaciskowej są skąpe).

Macie jakiś poradnik jak stworzyć własny formularz planu zacisków *f13 ?

Odpowiedź
A plan podłączeń urządzeń byłby pomocny (.f05)?

Odpowiedź
(2017-05-15, 09:53)LeBmo napisał(a): A plan podłączeń urządzeń byłby pomocny (.f05)?

Moja wersja Eplana nie pozwala na generowanie planu połączenia urządzeń.

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości