• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podwójne ID w projekcie
EplanP8 
Cześć koledzy, 

Jak ustawić w Eplanie blokadę na wstawienie dwóch takich samych ID w strukturach ???? 
Przykład:
Chodzi mi o to abym nie mógł wstawić dwóch takich samych ID np - 1U1 w strukturze SS1 oraz PO1 ---> w PO1 chciałbym by EPLAN zauważył że w projekcie jest już -1U1 i nadał -1U2

Odpowiedź
(2017-04-27, 08:56)wiejackus7 napisał(a): Cześć koledzy, 

Jak ustawić w Eplanie blokadę na wstawienie dwóch takich samych ID w strukturach ???? 
Przykład:
Chodzi mi o to abym nie mógł wstawić dwóch takich samych ID np - 1U1 w strukturze SS1 oraz PO1 ---> w PO1 chciałbym by EPLAN zauważył że w projekcie jest już -1U1 i nadał -1U2

Nie ma czegoś takiego jak blokada  - to nie sztuczna inteligencja aby wiedziała czego ty oczekujesz
po drugie ideologia eplana jest taka iż dopuszcza pracę z "błędami" na etapie "wstępnego projektowania" tak abyś nie musiał od razu parametryzować wszystkiego przy wstawianiu 

co do twojego projektu to musisz ustawić strukturę tak aby (nie wiem jak masz projekt skonfigurowany, ale podejrzewam że  coś w stylu standardowego IEC) miejsce montażu i urządzenie nie były identyfikujące 
co nie zmienia faktu że jak będziesz chciał to i tak wstawisz urządzenie o tym samym na stronę (skąd eplan ma wiedzieć czy nie jest to przypadkiem rozdzielna prezentacja tego samego urządzenia) 
ale w przypadku 2 identycznych funkcji głównych w przebiegu kontroli będize (w zależności od konfiguracji) pokazane że ID jest podwójne
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź