• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podwójne pokazanie kabla - przy źródle i celu
Często się zdarza iż musimy ten sam kabel pokazać przy źródle jak i przy celu.

Aby poprawnie to wykonać należy wybrać miejsce definicji funkcji głównej (oczywiście kabel może być umieszczony w kilku miejscach na schemacie, podzielony na kilka stron dokumentacji. Nie ma to znaczenia pod warunkiem iż trzymamy się pewnych zasad).
Oczywiście jest to sprawa umowna, ja wolę to definiować kable przy źródle, [username] możesz przyjąć inną zasadę pod warunkiem iż konsekwentnie będziesz ją stosował. Czyli jeżeli wybieramy źródło to wszystkie nasze definicje kabla powinny znaleźć się przy źródle, jeżeli wybierzemy cel - wszystkie nasze definicje powinny znaleźć się przy celu.

Dobra koniec tego wstępu Wink

do rzeczy

jeżeli mamy już zdefiniowany nasz kabel (w moim przypadku umownie przy źródle)

odnajdujemy jego cel w którym chcemy pokazać drugą definicję kabla.
postępujemy analogicznie, czyli definiujemy nasz kabel, nadajemy mu te same wartości ID

lecz zmieniamy jego rodzaj prezentacji na "Para odsyłaczy"

zmiana ta powoduje iż od tej pory druga definicja kabla jest niejako odbiciem pierwszej
jeżeli w takim przypadku sprawdzimy generację kabla zobaczymy iż mamy tylko jeden kabel o takiej nazwie z taką ilością żył jaką mieliśmy w definicji

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Wersja P8 2.0 SP1 - kabel w ustawieniach wyświetlania, owszem, można ustawić jako "pair cross-reference" i wówczas jest faktycznie "odbiciem" części głównej. A czy ktoś mi może podpowiedzieć co robię nie tak, albo czego nie ustawiłem, że już powtórzonych numerów żył na tym "odbitym" kablu nie traktuje jako "odbić", a jako plasowane kolejne żyły. Tym sposobem przy źródle mam na przykład wykorzystanych 8 z 10 żył przewodu, przy celu mam prezentację jako "para odsyłaczy" z żyłami również ponumerowanymi 1-8 i Eplan widzi to jakbym wykorzystał ich 16.
Za Chiny Ludowe nie jestem w stanie zmusić go do pokazania w nawigatorze tych żył  jako "para odsyłaczy", jak to pięknie widać na ostatnim obrazku PWISNIEWSKIEGO. Kabel tak, ekran też, ale poszczególne żyły już nie.
Czy może jest to wina wersji, że w mojej po prostu nie ma takiej możliwości ?
Z góry dzięki za wszelkie możliwe podpowiedzi.

Poniżej screen-shot jak to u mnie przykładowo wygląda. Sądziłem, że być może ma znaczenie również "kierunek ogonka" przy zaciskach, czyli podłączenie wew/zew, ale okazuje się, że jakiej bym kombinacji nie ustawił to nic się w nawigatorze nie zmienia.

No chyba, że w ten sposób nie powinno się tego rysować i powinienem posłużyć się strzałkami potencjałowymi jak PWISNIEWSKI, tyle, że po testach ze strzałkami jedyna różnica to taka, że te powtórzone żyły całkowicie znikają z nawigatora, zamiast przybrać status "plasowane jako para odsyłacze" Sad

BTW.
Jak już jesteśmy przy "para odsyłaczach" - z tego co wiem działa właściwie tylko gdy mamy nasze urządzenie główne np. jako wielokreska i prezentujemy je w innym miejscu jako "pair cross-reference".
A co w przypadku gdybyśmy chcieli ten nasz element prezentować w jeszcze kilku miejscach? Da się to zrobić w jakiś poprawny dla eplana sposób, czy pozostaje nam już tylko prezentacja jako "Graphic" ?

Odpowiedź
Zauważ że żyły dodatkowe nie są parą odsyłaczy
czyli nie pobrały właściwości z definicji kabla
sprawdź czy punkty pokrywają się z definicją kabla
a najprościej zamieść makro tego co zrobiłeś
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-03-14, 08:44)pwisniewski napisał(a): Zauważ że żyły dodatkowe nie są parą odsyłaczy
czyli nie pobrały właściwości z definicji kabla
sprawdź czy punkty pokrywają się z definicją kabla
a najprościej zamieść makro tego co zrobiłeś

No właśnie moje pytanie brzmi - dlaczego nie są jako para odsyłaczy? We właściwościach wyświetlania w mojej wersji nie da rady ich tak ustawić - tak ma być? A może po prostu taką funkcjonalność miały dopiero późniejsze wersje i w mojej takiego efektu się po prostu nie da uzyskać?

Co do pokrywania się z definicją kabla, to chodzi o to czy są plasowane dokładnie na "kresce"? Jeśli tak, to zapewniam, że są. Próbowałem już różnych kombinacji kolejności plasowania tak definicji głównej jak i para odsyłaczy i za każdym razem definicja się podpowiada jako pair cross-reference, jak kabel jest ekranowany to też, ale żyły nie. Może faktycznie ma to związek z brakiem możliwości takiej prezentacji we właściwościach "connection definition point". Sprawdziłem również czy da się zmienić rodzaj prezentacji w nawigatorze połączeń, ale tam również nie ma w rozwijane liście czegoś takiego jak "para odsyłaczy", jest to samo co na obrazku powyżej, poza "not defined".

Załączone pliki
.emp   test.emp (Rozmiar: 71,31 KB / Pobrań: 4)

Odpowiedź
(2018-03-14, 09:24)antares64 napisał(a): No właśnie moje pytanie brzmi - dlaczego nie są jako para odsyłaczy? We właściwościach wyświetlania w mojej wersji nie da rady ich tak ustawić - tak ma być? A może po prostu taką funkcjonalność miały dopiero późniejsze wersje i w mojej takiego efektu się po prostu nie da uzyskać?

Co do pokrywania się z definicją kabla, to chodzi o to czy są plasowane dokładnie na "kresce"? Jeśli tak, to zapewniam, że są. Próbowałem już różnych kombinacji kolejności plasowania tak definicji głównej jak i para odsyłaczy i za każdym razem definicja się podpowiada jako pair cross-reference, jak kabel jest ekranowany to też, ale żyły nie. Może faktycznie ma to związek z brakiem możliwości takiej prezentacji we właściwościach "connection definition point". Sprawdziłem również czy da się zmienić rodzaj prezentacji w nawigatorze połączeń, ale tam również nie ma w rozwijane liście czegoś takiego jak "para odsyłaczy", jest to samo co na obrazku powyżej, poza "not defined".

niestety nie posiadam już wersji 2.0 żeby sprawdzić poprawność działania w niej 
ale sprawdzając twoje makro w nowej wersji czyli 2.7 wszystko Wygoda ok   

Jeszce raz nadmienię iż wszystkie podpowiedzi i rozwiązania testowane i podawane są dla ostatniej dostępnej wersji na dzień pisania postu chyba iż sprawa wyraźnie tyczy się konkretnej wersji
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-03-15, 10:42)pwisniewski napisał(a): niestety nie posiadam już wersji 2.0 żeby sprawdzić poprawność działania w niej 
ale sprawdzając twoje makro w nowej wersji czyli 2.7 wszystko Wygoda ok   

Jeszce raz nadmienię iż wszystkie podpowiedzi i rozwiązania testowane i podawane są dla ostatniej dostępnej wersji na dzień pisania postu chyba iż sprawa wyraźnie tyczy się konkretnej wersji

Czyli wychodzi na to, że moja tego w ten sposób nie obsługuje jeszcze.
Mogę na potwierdzenie tej teorii poprosić o sprawdzenie jakie w wersji P8 2.7 są możliwości prezentacji punktu definicji połączenia? Tylko takie jak u mnie, czy może widnieje tam w rozwijanym menu "para odsyłaczy"?
Może to widoczne w mojej "Not Defined" to "przyszłościowa" opcja, która w późniejszych wersjach przerodziła się w "pair cross-reference" ???

Odpowiedź
(2018-03-15, 12:35)antares64 napisał(a): Czyli wychodzi na to, że moja tego w ten sposób nie obsługuje jeszcze.
Mogę na potwierdzenie tej teorii poprosić o sprawdzenie jakie w wersji P8 2.7 są możliwości prezentacji punktu definicji połączenia? Tylko takie jak u mnie, czy może widnieje tam w rozwijanym menu "para odsyłaczy"?
Może to widoczne w mojej "Not Defined" to "przyszłościowa" opcja, która w późniejszych wersjach przerodziła się w "pair cross-reference" ???

jeżeli chodzi o punkty definicji połączeń to one nie posiadają prezentacji para odsyłaczy 
masz dokładnie takie same możliwości prezentacji 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-03-15, 13:36)pwisniewski napisał(a): jeżeli chodzi o punkty definicji połączeń to one nie posiadają prezentacji para odsyłaczy 
masz dokładnie takie same możliwości prezentacji 

Typ "nie zdefiniowano", z tego co wiem oznacza, iż żyła zachowuje się domyślnie w stosunku do rodzaju prezentacji kabli, na którym jest ona uplasowana, bo nie ma tak naprawdę określonej wartości (podobnie jak potencjał) - dzięki temu "reaguje" na zmianę rodzaju prezentacji linii definicji kabla i z tego co wiem nie ma potrzeby ustawiania innych wartości, niż "nie zdefiniowano". Wystarczy określić to dla linii definicji kabla, chyba że konkretna żyła z jakiegoś powodu ma mieć inny rodzaj prezentacji niż linia, na której została uplasowana.

Odpowiedź
"Żyła" czyli punkt definicji połączenia w tym wypadku "dziedziczy" prezentację z linii definicji kabla
Ale pamiętaj iz punkt definicji połączenia może być plasowany niezależnie od definicji kabla np w przypadku wiązek i tam określenie rodzaju prezentacji może już być konieczne

Ps co do określenia "niezdefiniowany" nie zawsze oznacza to co mamy na myśli
np w przypadku określania potencjałów jest pewien błąd logiczny w programie i nie może przyjmować dowolnego potencjału

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-01-18, 20:51)pwisniewski napisał(a): "Żyła" czyli punkt definicji połączenia  w tym wypadku "dziedziczy" prezentację z linii definicji kabla
Ale pamiętaj iz punkt definicji połączenia może być plasowany niezależnie od definicji kabla np w przypadku wiązek i tam określenie rodzaju prezentacji może już być konieczne

Ps co do określenia "niezdefiniowany" nie zawsze oznacza to co mamy na myśli
np w przypadku określania potencjałów jest pewien błąd logiczny w programie i nie może przyjmować dowolnego potencjału

OK, skoro temat został podrzucony przez kolegę to mam identyczny problem w wersji 2.6 HF4. I też nie działa, mimo iż nawigatory przedstawiają identyczny jak Twój obrazek. Czy zaciski też muszą być jako para odsyłaczy?

Odpowiedź
Ale co dokładniej ci nie działa?

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-01-19, 13:16)pwisniewski napisał(a): Ale co dokładniej ci nie działa?

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale miałem nawał pracy. Na planach zacisków, znikają informacje o podłączeniu zacisku od strony wewnętrznej i zewnętrznej, jeżeli użyję prezentacji przeglądu / pary odsyłaczy w pokazanym drugi raz kablu. Plan kabli jest wówczas prawidłowo wypełniony. Plan zacisków wypełnia się prawidłowo tylko wtedy, gdy oba plasowania kabla są w prezentacji wielokreskowej. To z kolei generuje błędy w planie kabli (podwójne pokazane żyły).
Jeżeli wykonanie jakiejkolwiek operacji w ePlanie zajmuje więcej niż 2 minuty to da się to zrobić prościej.

Odpowiedź
(2019-01-30, 00:02)Zythaar napisał(a): Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale miałem nawał pracy. Na planach zacisków, znikają informacje o podłączeniu zacisku od strony wewnętrznej i zewnętrznej, jeżeli użyję prezentacji przeglądu / pary odsyłaczy w pokazanym drugi raz kablu. Plan kabli jest wówczas prawidłowo wypełniony. Plan zacisków wypełnia się prawidłowo tylko wtedy, gdy oba plasowania kabla są w prezentacji wielokreskowej. To z kolei generuje błędy w planie kabli (podwójne pokazane żyły).

to teraz tak 
jaka wersja eplana?
jak masz skonfigurowany projekt ?
jak wyglądają twoje nawigatory kabli ?
ja wyglądają nawigatory połączonych elementów ?

najlepiej zamieść kawałek projektu z tymi 2 stronami 
będzie łatwiej ci pomóc bo  gdzieś robisz jakiś błąd ale nie bardzo widzę teraz gdzie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości