• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porządek włąściwości
Eplan P8  
Witam

Czy można w Eplan-ie ustawić tak wyświetlanie właściwości tak aby można było wybrać jeden schemat dla
dla różnych symboli . Chodzi o to aby przy wstawianiu nowego symbolu (przez insert) wykorzystać inny zapisany schemat z innego symbolu.
np. zapisałem dla symbolu graficznego (stycznik silnikowy) "zasób ogólny",  schemat xxx i chciałbym go użyć dla 
(styk rozwierny) "zasób ogólny". Przepraszam może to daje się zrobić ale mi to się nie udało.
Za odpowiedzi z góry dzięki.... Big Grin

Pozdrawiam.

Odpowiedź
(2017-01-11, 10:48)slawekzorro11 napisał(a): Witam

Czy można w Eplan-ie ustawić tak wyświetlanie właściwości tak aby można było wybrać jeden schemat dla
dla różnych symboli . Chodzi o to aby przy wstawianiu nowego symbolu (przez insert) wykorzystać inny zapisany schemat z innego symbolu.
np. zapisałem dla symbolu graficznego (stycznik silnikowy) "zasób ogólny",  schemat xxx i chciałbym go użyć dla 
(styk rozwierny) "zasób ogólny". Przepraszam może to daje się zrobić ale mi to się nie udało.
Za odpowiedzi z góry dzięki.... Big Grin

Pozdrawiam.

niestety eplan nie umożliwia wykorzystania jednej właściwości wyświetlania dla różnych "symboli" co gorsze (o zgrozo Big Grin ) rozróżnia również warianty symbolu i między wariantami również nie umożliwia przeniesienia zapisanego wariantu wyświetlania 

ale możesz to trochę oszukać 
wstawiasz symbol ustawiasz sobie to co chcesz wyświetlać w tym symbolu (zapisujesz sobie pod swoją nazwą szablon wyświetlania) 
teraz przez kopiowanie formatów (     )i jego przypisanie przenosisz to na nowy symbol 
i tam znów zapisujesz sobie szablon wyświetlania (najlepiej pod taka samą nazwą) 
teraz możesz ustawić ten sam szablon dla różnych symboli
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-01-11, 11:41)pwisniewski napisał(a): niestety eplan nie umożliwia wykorzystania jednej właściwości wyświetlania dla różnych "symboli" co gorsze (o zgrozo Big Grin ) rozróżnia również warianty symbolu i między wariantami również nie umożliwia przeniesienia zapisanego wariantu wyświetlania 

ale możesz to trochę oszukać 
wstawiasz symbol ustawiasz sobie to co chcesz wyświetlać w tym symbolu (zapisujesz sobie pod swoją nazwą szablon wyświetlania) 
teraz przez kopiowanie formatów ()i jego przypisanie przenosisz to na nowy symbol 
i tam znów zapisujesz sobie szablon wyświetlania (najlepiej pod taka samą nazwą) 
teraz możesz ustawić ten sam szablon dla różnych symboli

Witam

Posiadam Eplan 2.4 . Czy w tej wersji opcja kopiowania formatów też jest dostępna ?.
Może głupie pytanie gdzie jest to "[Obrazek: attachment.php?aid=1060]". Mam nadzieję że się mylę , u mnie tego nie ma.

Pozdrawiam... Big Grin

Odpowiedź
(2017-01-11, 12:33)slawekzorro11 napisał(a): Witam

Posiadam Eplan 2.4 . Czy w tej wersji opcja kopiowania formatów też jest dostępna ?.
Może głupie pytanie gdzie jest to "[Obrazek: attachment.php?aid=1060]". Mam nadzieję że się mylę , u mnie tego nie ma.

Pozdrawiam... Big Grin

w każdej wersji jest dostępna 
może po prostu masz wyłączony pasek standard
możesz tez to zrobić przez komendy edytuj  

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-01-11, 13:04)pwisniewski napisał(a): w każdej wersji jest dostępna 
może po prostu masz wyłączony pasek standard
możesz tez to zrobić przez komendy edytuj  

Witam

Jest to czasem dobry kierunek, ale nie zawsze (dla mnie) poprawny. Przy "przypisywaniu formatu" (skopiowanego) zmieniają się ustawienia 
np. pozycji tekstu ID i powiązań , co trzeba pozmieniać i znów zapisać schemat. Może nowa wersja będzie pozwalać na dziedziczenie.
Ale kierunek dobry.
Wielkie dzięki, bo widziałem na forum kilka tematów o tym.

Dzięki ... Smile 

Pozdrawiam...

Odpowiedź
(2017-01-12, 09:15)slawekzorro11 napisał(a): Witam

Jest to czasem dobry kierunek, ale nie zawsze (dla mnie) poprawny. Przy "przypisywaniu formatu" (skopiowanego) zmieniają się ustawienia 
np. pozycji tekstu ID i powiązań , co trzeba pozmieniać i znów zapisać schemat. Może nowa wersja będzie pozwalać na dziedziczenie.
Ale kierunek dobry.
Wielkie dzięki, bo widziałem na forum kilka tematów o tym.

Dzięki ... Smile 

Pozdrawiam...

od wersji 2.6 (w końcu) jest dziedziczenie zdefiniowanej nazwy wyświetlania 
ale to dalej nie zmienia faktu iż są rozróżniane między warianty i symbole i tu się nic nie zmienia
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
(2017-01-12, 10:08)pwisniewski napisał(a): od wersji 2.6 (w końcu) jest dziedziczenie zdefiniowanej nazwy wyświetlania 
ale to dalej nie zmienia faktu iż są rozróżniane między warianty i symbole i tu się nic nie zmienia

Witam

Dzięki za info. Można powiedzieć - jak chcesz mieć lepiej kup nową wersję. Ale to chyba normalne.
Spotkałem się z tym u Siemensa. Jak chcesz nowe makra (CaxDownload) to czasem dostępne są tylko do najnowszej wersji Eplan-a.

Jeszcze raz dzięki.. Smile
Pozdrawiam.

Odpowiedź