• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porządek właściwości
EplanP8 
Cześć wszystkim.

Proszę o rozszerzenie tematu w związku z porządkiem właściwości wyświetlania przy symbolach.

Stworzyłem sobie własne porządki właściwości i wyeksportowałem je na zewnątrz do folderu "xml" wszystko ładnie pięknie ale dlaczego nie można zaciągnąć porządków właściwości do eplana dla innych symboli. Export zrobiłem np. dla symbolu wyłącznika instalacyjnego z symboli jednokreskowych. Chciałbym wykorzystać te porządki właściwości dla symbolu też wyłącznika instalacyjnego 3P ale z symboli wielokreskowych i program mi nie importuje tych porządków właściwości dla tego symbolu.

Czy można wszystkie porządki właściwości przypisać standardowo dla eplana tak aby były wykorzystywane w każdym projekcie czy trzeba za każdym razem importować.

Odpowiedź
(2016-02-22, 10:40)kam_sk1 napisał(a): Cześć wszystkim.

Proszę o rozszerzenie tematu w związku z porządkiem właściwości wyświetlania przy symbolach.

Co masz na myśli

Cytat:Stworzyłem sobie własne porządki właściwości i wyeksportowałem je na zewnątrz do folderu "xml" wszystko ładnie pięknie ale dlaczego nie można zaciągnąć porządków właściwości do eplana dla innych symboli. Export zrobiłem np. dla symbolu wyłącznika instalacyjnego z symboli jednokreskowych. Chciałbym wykorzystać te porządki właściwości dla symbolu też wyłącznika instalacyjnego 3P ale z symboli wielokreskowych i program mi nie importuje tych porządków właściwości dla tego symbolu.

zgadza się i jest to poprawne zachowanie sie eplana
ale zacznijmy od podstaw 
każda reprezentacja symbolu ma swoje właściwości wyświetlania i są one niezależne od innych
przykładowo
mamy symbol wyłącznika nadprądowego (s`kę) o reprezentacji A - w niej definiujemy schemat wyświetlania teraz jeżeli byś chciał użyć tego samego symbolu w wariancie B musisz na nowo zdefiniować szablon wyświetlania

Cytat:Czy można wszystkie porządki właściwości przypisać standardowo dla eplana tak aby były wykorzystywane w każdym projekcie czy trzeba za każdym razem importować.

od tego jest projekt bazowy i szablon projektów w których definiujesz wstępne ustawienia aby ich nie konfigurować za każdym razem
co do schematów wyświetleń na dzień dzisiejszy nie ma możliwości dziedziczenia nazwy szablonu przy kopiowaniużyczenie [M525528]
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Cytat:zgadza się i jest to poprawne zachowanie sie eplana
ale zacznijmy od podstaw 
każda reprezentacja symbolu ma swoje właściwości wyświetlania i są one niezależne od innych
przykładowo
mamy symbol wyłącznika nadprądowego (s`kę) o reprezentacji A - w niej definiujemy schemat wyświetlania teraz jeżeli byś chciał użyć tego samego symbolu w wariancie B musisz na nowo zdefiniować szablon wyświetlania

od tego jest projekt bazowy i szablon projektów w których definiujesz wstępne ustawienia aby ich nie konfigurować za każdym razem
co do schematów wyświetleń na dzień dzisiejszy nie ma możliwości dziedziczenia nazwy szablonu przy kopiowaniużyczenie [M525528]

Dzięki za wyjaśnienie, myślałem że tylko u mnie coś jest nie tak.
Pytanie tylko czy w ogóle zawracać sobie głowę tworzeniem nowych własnych porządków  właściwości jeśli zakładamy, że tworzymy makro symbolu, okna bądź strony. Zakładam, że ustawienia te się zachowują przy wykorzystaniu danego makra w innym projekcie.

I pytanie czy bawić się w eksport ustawień porządków właściwości, aby mieć bazę tych ustawień na przyszłość, czy nie lepiej po skończonej pracy nad danym projektem stworzyć szablon projektu bądź projekt bazowy i ewentualnie usprawniać te funkcjonalności / dodawać nowe przy każdym kolejnym nowym projekcie i tworzyć nowy zaktualizowany szablon. Co o tym sądzicie.

Odpowiedź
(2016-02-22, 18:21)kam_sk1 napisał(a): Dzięki za wyjaśnienie, myślałem że tylko u mnie coś jest nie tak.
Pytanie tylko czy w ogóle zawracać sobie głowę tworzeniem nowych własnych porządków  właściwości jeśli zakładamy, że tworzymy makro symbolu, okna bądź strony. Zakładam, że ustawienia te się zachowują przy wykorzystaniu danego makra w innym projekcie.

I pytanie czy bawić się w eksport ustawień porządków właściwości, aby mieć bazę tych ustawień na przyszłość, czy nie lepiej po skończonej pracy nad danym projektem stworzyć szablon projektu bądź projekt bazowy i ewentualnie usprawniać te funkcjonalności / dodawać nowe przy każdym kolejnym nowym projekcie i tworzyć nowy zaktualizowany szablon. Co o tym sądzicie.

tak ma 
może w kolejnej wersji wprowadzą dziedziczenie 

ale na dzień dzisiejszy ustawienia są przenoszone w makrach ale niestety bez nazwy nadanej 
co powoduje iż późniejsza szybka edycja jest niemożliwa 
ale same ustawienia są przenoszone

co do eksportów to już sprawa indywidualna 
czy trzymamy to w xml czy w projekcie bez znaczenia 

co do projektów bazowych i szablonów wszystko zależy co potrzebujesz 
ogólnie potrzebne są one do standaryzacji projektów i ich początków
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-02-22, 21:29)pwisniewski napisał(a): tak ma 
może w kolejnej wersji wprowadzą dziedziczenie 

ale na dzień dzisiejszy ustawienia są przenoszone w makrach ale niestety bez nazwy nadanej 
co powoduje iż późniejsza szybka edycja jest niemożliwa 
ale same ustawienia są przenoszone

co do eksportów to już sprawa indywidualna 
czy trzymamy to w xml czy w projekcie bez znaczenia 

co do projektów bazowych i szablonów wszystko zależy co potrzebujesz 
ogólnie potrzebne są one do standaryzacji projektów i ich początków

THX Smile

Odpowiedź