(2019-07-16, 08:48)P.kozyra napisał(a): Dzień dobry,
Mam pytanie, jak można wykonać powiązanie przeglądu, dwóch takich samych zacisków w rodzaju prezentacji: "Wielokreskowy"
Ten sam zacisk pojawia się w dwóch różnych strukturach projektu z kablem i chciałem wykonać powiązanie przeglądu.
możesz trochę jaśniej bo jakoś nie bardzo zrozumiałem co chcesz osiągnąć
1. jeżeli ID całościowe jest identyczne w obu lokalizacjach powiązanie jest automatyczne
2. jeżeli pokazujesz ten sam zacisk w 2 różnych miejscach to należy korzystać z zacisków częściowych lub para odsyłaczy w zależności od tego co chcemy uzyskać
3. przegląd to niejako zebranie rozrzuconych przyłączy PLC w jednym miejscu - może chodziło ci o coś innego
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
(2019-07-16, 08:56)pwisniewski napisał(a): możesz trochę jaśniej bo jakoś nie bardzo zrozumiałem co chcesz osiągnąć
1. jeżeli ID całościowe jest identyczne w obu lokalizacjach powiązanie jest automatyczne
2. jeżeli pokazujesz ten sam zacisk w 2 różnych miejscach to należy korzystać z zacisków częściowych lub para odsyłaczy w zależności od tego co chcemy uzyskać
3. przegląd to niejako zebranie rozrzuconych przyłączy PLC w jednym miejscu - może chodziło ci o coś innego
1. ID Całościowe jest identyczne, Jeżeli wybieram, rodzaj prezentacji "Wielokreskowy"/"Przegląd" to powiązanie przeglądu generuje automatyczne.
2. Próbowałem bawić się w zacisk główny/cząstkowy oraz w parę odsyłaczy bez skutku (albo nie generowało zacisku w zestawieniu)
Chcę aby, oba zaciski były w wielokresce, z powiązaniem przeglądu (we właściwościach zacisku, w zakładce "Wyświetlenia", dodałem właściwość "Powiązanie przeglądu"
(2019-07-16, 09:19)P.kozyra napisał(a): 1. ID Całościowe jest identyczne, Jeżeli wybieram, rodzaj prezentacji "Wielokreskowy"/"Przegląd" to powiązanie przeglądu generuje automatyczne.
2. Próbowałem bawić się w zacisk główny/cząstkowy oraz w parę odsyłaczy bez skutku (albo nie generowało zacisku w zestawieniu)
Chcę aby, oba zaciski były w wielokresce, z powiązaniem przeglądu (we właściwościach zacisku, w zakładce "Wyświetlenia", dodałem właściwość "Powiązanie przeglądu"
ty nie chcesz powiązania "przeglądu" bo jak sama nazwa wskazuje tyczy sie on tylko przeglądu
w twoim wypadku (patrząc na screeny) będzie problem bo za dużo pokazujesz znaczy dublujesz informacje logiczne, co może powodować blednę generowanie zestawień
ale do rzeczy
w tym wypadku skorzystał bym np z zacisku częściowego i pokazał powiązanie do funkcji głównej i pobocznej np
pytanie co chcesz dokładnie osiągnąć
bo można np jeszcze pomyśleć z właściwościami bloku aby pokazać korelacje jeżeli to jest tylko w 2 miejscach
Zapraszamy na Tapatalk
(2019-07-16, 09:58)pwisniewski napisał(a): ty nie chcesz powiązania "przeglądu" bo jak sama nazwa wskazuje tyczy sie on tylko przeglądu
w twoim wypadku (patrząc na screeny) będzie problem bo za dużo pokazujesz znaczy dublujesz informacje logiczne, co może powodować blednę generowanie zestawień
ale do rzeczy
w tym wypadku skorzystał bym np z zacisku częściowego i pokazał powiązanie do funkcji głównej i pobocznej np
pytanie co chcesz dokładnie osiągnąć
bo można np jeszcze pomyśleć z właściwościami bloku aby pokazać korelacje jeżeli to jest tylko w 2 miejscach
Właśnie chcę uzyskać to co pokazałeś w załączniku.
Pytanie jak to uzyskałem, bo już wcześniej próbowałem kombinować z zaciskiem częściowym, ale nie wyświetlało odniesień.
1. Wstawiasz zacisk -X109:1 i we właściwościach zaznaczasz zacisk częściowy?
2. Następnie wstawiasz następny zacisk -X109:1 ?
(2019-07-16, 10:28)P.kozyra napisał(a): Właśnie chcę uzyskać to co pokazałeś w załączniku.
Pytanie jak to uzyskałem, bo już wcześniej próbowałem kombinować z zaciskiem częściowym, ale nie wyświetlało odniesień.
1. Wstawiasz zacisk -X109:1 i we właściwościach zaznaczasz zacisk częściowy?
2. Następnie wstawiasz następny zacisk -X109:1 ?
powinno ci się trochę rozjaśnić odnośnie używania zacisków częściowych
Popróbuj z symbolami gdyż nie każdy symbol nadaje sie do zacisków częściowych ze względu na logikę jaką przenosi
Zapraszamy na Tapatalk
2019-07-18, 08:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-07-18, 08:09 przez P.kozyra.)
Witam
Nie chce tworzyć nowego tematu, więc lekko odkopię tutaj.
Mam kolejny problem, który postaram się opisać.
W projekcie mam powiązania pomiędzy zaciskami, tak jak przykład w załączniku.
W jednym miejscu mam Szafę U1, gdzie zaciski są połączone z szafą U2 oraz powiązane kablem -W23 i -W24, zaciski są w Wielokresce
W drugim miejscu mam Szafę U2, gdzie sytuacja jest analogiczna.
W projekcie szafy U2 nie mogę narysować kabla -W23/ -W24 ponieważ liczba żył jest podwoi.
A podczas generowania zestawienia zaciski się dublują, ponieważ są przypisane w dwóch różnych miejscach.
Mam pytanie jak naprawić projekt, aby zaciski nie dublowały się oraz aby kabel generował się automatycznie na obu listwach.
(2019-07-18, 08:09)P.kozyra napisał(a): Witam
Nie chce tworzyć nowego tematu, więc lekko odkopię tutaj.
Mam kolejny problem, który postaram się opisać.
W projekcie mam powiązania pomiędzy zaciskami, tak jak przykład w załączniku.
W jednym miejscu mam Szafę U1, gdzie zaciski są połączone z szafą U2 oraz powiązane kablem -W23 i -W24, zaciski są w Wielokresce
W drugim miejscu mam Szafę U2, gdzie sytuacja jest analogiczna.
W projekcie szafy U2 nie mogę narysować kabla -W23/ -W24 ponieważ liczba żył jest podwoi.
A podczas generowania zestawienia zaciski się dublują, ponieważ są przypisane w dwóch różnych miejscach.
Mam pytanie jak naprawić projekt, aby zaciski nie dublowały się oraz aby kabel generował się automatycznie na obu listwach.
co do pokazywania kable w dwóch miejscach opisywałem to w tym wątku
Zapraszamy na Tapatalk
(2019-07-18, 08:33)P.kozyra napisał(a): Super, dzięki o to mi chodziło właśnie,
I dla pewności, aby zacisk się nie dublował, muszę ustawić zaciski żródła jako wielokreskę, a celu jako Przegląd ?
Ostatnie pytanie,
Z kablami sobie poradziłem, ale mam problem z zaciskami, które się dublują podczas generowania "Planu zacisków" Jak rozwiązać ten problem ?
Próbowałem jeden zacisk jako wielokreska, a drugi jako "Para odsyłaczy" ? Proszę o pomoc
(2019-07-18, 13:40)P.kozyra napisał(a): Ostatnie pytanie,
Z kablami sobie poradziłem, ale mam problem z zaciskami, które się dublują podczas generowania "Planu zacisków" Jak rozwiązać ten problem ?
Próbowałem jeden zacisk jako wielokreska, a drugi jako "Para odsyłaczy" ? Proszę o pomoc
nie znam twojego projektu ale powtórzę jeszcze raz - poprawne korzystanie z zacisków częściowych
jeżeli zacisk ma być pokazywany w więcej niż dwóch miejscach z zachowaniem logiki to tylko reprezentacja częściowa
Zapraszamy na Tapatalk