• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z artyułami
EplanP8 
Cześć

Mam problem z dodaniem artykułu do symbolu.
Przypisuje do danego symbolu/makra jakiś artykuł z Data Portalu. Artykuł niby przypisuje się prawidłowo bez błędów, ale gdy 
chcę później dany element przenieść na elewację szafy to Eplan nie widzi o nim informacji i prosi mnie o podanie wymiarów.
Problem przedstawiają screeny z załączników.

Na pierwszym widać, ze artykuł, który chce wykorzystać ma zdefiniowane wymiary.
Drugi prezentuje, ze po wybraniu artykułu Eplan już nie ma informacji o tym produkcie.

Bardzo uprzejmie proszę o pomoc, gdyż potrzebuję narysować kilka rzeczy na zajęcia.

Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2016-12-03, 02:57)kompostownik napisał(a): Cześć

Mam problem z dodaniem artykułu do symbolu.
Przypisuje do danego symbolu/makra jakiś artykuł z Data Portalu. Artykuł niby przypisuje się prawidłowo bez błędów, ale gdy 
chcę później dany element przenieść na elewację szafy to Eplan nie widzi o nim informacji i prosi mnie o podanie wymiarów.
Problem przedstawiają screeny z załączników.

Na pierwszym widać, ze artykuł, który chce wykorzystać ma zdefiniowane wymiary.
Drugi prezentuje, ze po wybraniu artykułu Eplan już nie ma informacji o tym produkcie.

Bardzo uprzejmie proszę o pomoc, gdyż potrzebuję narysować kilka rzeczy na zajęcia.

Z góry dziękuję za poświęcony czas.

A zsynchronizowałeś swoją bazę ESS_part001 z projektem ???
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 08:17)pwisniewski napisał(a): A zsynchronizowałeś swoją bazę ESS_part001 z projektem ???

Hmm jestem laikiem w eplanie niestety ?
Wiem tylko o synchronizacji danych zasadniczych projektu - o to chodzi?

Jeśli nie to mógłbyś mi powiedzieć jak dokonać takiej synchronizacji ?

Odpowiedź
(2016-12-05, 09:41)kompostownik napisał(a): Hmm jestem laikiem w eplanie niestety ?
Wiem tylko o synchronizacji danych zasadniczych projektu - o to chodzi?

Jeśli nie to mógłbyś mi powiedzieć jak dokonać takiej synchronizacji ?

zacznij od sprawdzenia 
1. czy wybór artykułów jest z dobrej bazy 
2. czy masz uzupełniony projekt danymi z bazy  
Możesz albo zsynchronizować artykuły które sie różnią między projektem a bazą albo po prostu uzupełnić brakujące dane 
czyli Programy narzędziowe -> artykuł -> 
i teraz odpowiednio uzupełnij aktualny projekt, aktualizuj aktualny projekt albo synchronizuj aktualny projekt 

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 09:50)pwisniewski napisał(a): zacznij od sprawdzenia 
1. czy wybór artykułów jest z dobrej bazy 
2. czy masz uzupełniony projekt danymi z bazy  
Możesz albo zsynchronizować artykuły które sie różnią między projektem a bazą albo po prostu uzupełnić brakujące dane 
czyli Programy narzędziowe -> artykuł -> 
i teraz odpowiednio uzupełnij aktualny projekt, aktualizuj aktualny projekt albo synchronizuj aktualny projekt 

Jestem aktualnie w pracy więc nie mam jak sprawdzić projektu Sad
Wrócę do mieszkania to odezwę się czy działa lub ewentualnie będę pisał o dalszą pomoc Smile

Dzięki Smile

Odpowiedź
(2016-12-05, 09:59)kompostownik napisał(a): Jestem aktualnie w pracy więc nie mam jak sprawdzić projektu Sad
Wrócę do mieszkania to odezwę się czy działa lub ewentualnie będę pisał o dalszą pomoc Smile

Dzięki Smile

dodatkowo sprawdź (zakładam iż to jest poprawnie skonfigurowane) czy korzystasz w ogóle w projekcie z wprowadzonych danych w bazie 
opcje -> ustawienia -> użytkownik -> opracowanie graficzne -> układ szafy sterowniczej 2D  

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 10:11)pwisniewski napisał(a): dodatkowo sprawdź (zakładam iż to jest poprawnie skonfigurowane) czy korzystasz w ogóle w projekcie z wprowadzonych danych w bazie 
opcje -> ustawienia -> użytkownik -> opracowanie graficzne -> układ szafy sterowniczej 2D  

Może to ułatwi Ci rozwiązanie mojego problemu ale sytuacja jest podobna podczas tworzenia listy artykułów. 
W moim przypadku Eplan pobiera z Data portalu tylko numer a całkowicie olewa np. opis i producenta.

Odpowiedź
(2016-12-05, 10:16)kompostownik napisał(a): Może to ułatwi Ci rozwiązanie mojego problemu ale sytuacja jest podobna podczas tworzenia listy artykułów. 
W moim przypadku Eplan pobiera z Data portalu tylko numer a całkowicie olewa np. opis i producenta.

Odpowiedź
(2016-12-05, 10:16)kompostownik napisał(a): Może to ułatwi Ci rozwiązanie mojego problemu ale sytuacja jest podobna podczas tworzenia listy artykułów. 

nie olewa, a nie ma języka polskiego który ty wyświetlasz w zestawieniu 
więc co ma ci wyświetlić jak nie ma wpisu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 10:47)pwisniewski napisał(a): nie olewa, a nie ma języka polskiego który ty wyświetlasz w zestawieniu 
więc co ma ci wyświetlić jak nie ma wpisu

Dzięki za pomoc w związku z zabudową szafy synchronizacja pomogła i działa Smile

Pomożesz mi jeszcze z tą listą artykułów bo nie bardzo rozumiem.
Skoro w data portalu wpisane są do urządzenia dane typu producent i opis to czemu nie ma ich później w zestawieniu?

Co powinienem zrobić, żeby opis się pojawił a nie tylko numer katalogowy?

Przepraszam, że męczę Sad

Odpowiedź
(2016-12-05, 17:14)kompostownik napisał(a): Dzięki za pomoc w związku z zabudową szafy synchronizacja pomogła i działa Smile

Pomożesz mi jeszcze z tą listą artykułów bo nie bardzo rozumiem.
Skoro w data portalu wpisane są do urządzenia dane typu producent i opis to czemu nie ma ich później w zestawieniu?

Co powinienem zrobić, żeby opis się pojawił a nie tylko numer katalogowy?

Przepraszam, że męczę Sad

jeżeli ściągnąłeś je z data portalu to 

jak nie masz ich w swojej bazie to je musisz dodać (synchronizacja z projektem)  
potem wejść w edycję twojej bazy, i odszukać rzeczone artykuły 
w polach edycyjnych (przykładowo opis 1) sprawdzić  czy są wpisane tłumaczenia na dany język który wyświetlasz (podejrzewam iż masz w zestawieniach ustawione na sztywno język PL) 
jeżeli nie ma wpisu dodać go 
zapisać w bazie i zsynchronizować bazę z projektem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 17:18)pwisniewski napisał(a): jeżeli ściągnąłeś je z data portalu to 

jak nie masz ich w swojej bazie to je musisz dodać (synchronizacja z projektem)  
potem wejść w edycję twojej bazy, i odszukać rzeczone artykuły 
w polach edycyjnych (przykładowo opis 1) sprawdzić  czy są wpisane tłumaczenia na dany język który wyświetlasz (podejrzewam iż masz w zestawieniach ustawione na sztywno język PL) 
jeżeli nie ma wpisu dodać go 
zapisać w bazie i zsynchronizować bazę z projektem

Okej już wszystko rozumiem co trzeba zrobić i dlaczego nie działa :Smile
Ostatnie pytanie "potem wejść w edycję twojej bazy" jak to zrobić ?

Odpowiedź
(2016-12-05, 17:50)kompostownik napisał(a): Okej już wszystko rozumiem co trzeba zrobić i dlaczego nie działa :Smile
Ostatnie pytanie "potem wejść w edycję twojej bazy" jak to zrobić ?

Przepraszam ze tak zapytam 
skoro piszesz zę musisz to zrobić na zajęcia to rozumiem iż uczęszczasz na jakieś studia/kursy etc 
to wam tam podstawowych rzeczy z programu nie pokazują ?

dobra przepraszam mam zły dzień dzisiaj chyba

w edycję wejdziesz 
programy narzędziowe -> artykuł -> zarządzanie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 17:57)pwisniewski napisał(a): Przepraszam ze tak zapytam 
skoro piszesz zę musisz to zrobić na zajęcia to rozumiem iż uczęszczasz na jakieś studia/kursy etc 
to wam tam podstawowych rzeczy z programu nie pokazują ?

dobra przepraszam mam zły dzień dzisiaj chyba

w edycję wejdziesz 
programy narzędziowe -> artykuł -> zarządzanie

Rozumiem, że moje pytania powodują u Ciebie frustrację.
Studiuję Automatykę i Robotykę na PWr. 

Niestety żaden z wcześniejszych kursów nie wymagał znajomości Eplana.
Obecnie mam zajęcia w formie projektu i jak sam rozumiesz prowadzący kazał coś zrobić i ma wyjebane.

Nigdy wcześniej nie miałem styczności z programem i do wszystkiego muszę dochodzić niestety sam ;/

Odpowiedź
(2016-12-05, 18:01)kompostownik napisał(a): Rozumiem, że moje pytania powodują u Ciebie frustrację.
Studiuję Automatykę i Robotykę na PWr. 

nie odbieraj tego osobiście
ale po prostu są to trywialne pytania
po prostu dzisiaj mam zły dzień

Cytat:Niestety żaden z wcześniejszych kursów nie wymagał znajomości Eplana.
Obecnie mam zajęcia w formie projektu i jak sam rozumiesz prowadzący kazał coś zrobić i ma wyjebane.

jeżeli osoba która wam to zleciła wymaga od was oddania w programie to żądajcie od niego przynajmniej podstawowego kursu z programu
aby was nauczył jak go obsługiwać

Cytat:Nigdy wcześniej nie miałem styczności z programem i do wszystkiego muszę dochodzić niestety sam ;/

rozumiem i dlatego powstało to forum
i staram się wam pomagać jak tylko mogę
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-05, 18:08)pwisniewski napisał(a): nie odbieraj tego osobiście
ale po prostu są to trywialne pytania
po prostu dzisiaj mam zły dzień

jeżeli osoba która wam to zleciła wymaga od was oddania w programie to żądajcie od niego przynajmniej podstawowego kursu z programu
aby was nauczył jak go obsługiwać

rozumiem i dlatego powstało to forum
i staram się wam pomagać jak tylko mogę

Rozwiązałeś już wszystkie moje problemy więc chwała ci za to i dziękuję raz jeszcze Smile

Studiuję na wydziale Elektroniki gdzie przywiązuje się większą uwagę do programowania PLC niż do projektowania.
Kurs jest projektem, którego tematykę należało wybrać samemu. Jako, że bardziej ciągnie mnie w stronę projektowania niż programowania 
zaproponowałem prowadzącemu taki a nie inny temat projektu.

Poniekąd sam jestem sobie winien tego, że muszę uczyć się wszystkiego sam.
Jak doskonale wiesz dość ciężko w sieci znaleźć jakieś informację związane z Eplanem dlatego napisałem na forum.

A co do złego dnia to wypij sobie piwko (chętnie bym postawił) i na pewno przejdzie Smile

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Odpowiedź
Jak już pisałem nie bierz tego do siebie
po prostu miałeś pecha dzisiaj i tyle

Mam nadzieję że zrobisz projekt w razie czego pisz postaram sie pomóc

klepane palcem po szybce
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Hej Smile

To znowu ja i moje ostatnie już głupie pytanie :Smile

Narysowałem sobie szafę w widoku 2D co prezentuje poniższy screen Smile

Jest jakaś opcja, żeby zeskalować ją tak, żeby się zmieściła w ramce do wydruku ?

Odpowiedź
(2016-12-07, 21:55)kompostownik napisał(a): Hej Smile

To znowu ja i moje ostatnie już głupie pytanie :Smile

Narysowałem sobie szafę w widoku 2D co prezentuje poniższy screen Smile

Jest jakaś opcja, żeby zeskalować ją tak, żeby się zmieściła w ramce do wydruku ?

oczywiście w właściwościach strony zmień skalę
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-12-07, 22:05)pwisniewski napisał(a): oczywiście w właściwościach strony zmień skalę

Dzieki Smile

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości