• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przejęcie tekstu funkcyjnego przez przyłącze PLC
EplanP8 
Dzień dobry,

Tworząc dokumentację w eplanie staram się jak najmniej powtarzać informacje, dlatego chciałbym żeby teksty funkcyjne wpisane w jednym miejscu przenosiły się na całą dokumentację. Niestety napotkałem problem przy przejęciu danych ze styku, który przejmuje tekst funkcyjny z cewki. 

W załączniku przykład. W momencie gdy styk przejmuje tekst funkcyjny z tekstu ścieżki wszystko działa. Przy przejęciu z cewki już nie. Zauważyłem różnice w "Tekst funkcji (automatyczny) <20031>", gdzie dla przykładu z tekstem z cewki ta pozycja się nie przenosi co być może jest powodem braku tekstu na zacisku PLC?

Myślę że mój zamysł z ograniczaniem powielania informacji jest dobry. Da się to jakoś wykonać?

Pozdrawiam
AdamP

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-02-02, 11:10)AdamP napisał(a): Dzień dobry,

Tworząc dokumentację w eplanie staram się jak najmniej powtarzać informacje, dlatego chciałbym żeby teksty funkcyjne wpisane w jednym miejscu przenosiły się na całą dokumentację. Niestety napotkałem problem przy przejęciu danych ze styku, który przejmuje tekst funkcyjny z cewki. 

W załączniku przykład. W momencie gdy styk przejmuje tekst funkcyjny z tekstu ścieżki wszystko działa. Przy przejęciu z cewki już nie. Zauważyłem różnice w "Tekst funkcji (automatyczny) <20031>", gdzie dla przykładu z tekstem z cewki ta pozycja się nie przenosi co być może jest powodem braku tekstu na zacisku PLC?

Myślę że mój zamysł z ograniczaniem powielania informacji jest dobry. Da się to jakoś wykonać?

Pozdrawiam
AdamP

niestety nie jest to takie proste 
aie jak już zauwazyłeś dziedziczenie jest z funkcji głównej do funkcji pobocznej
niestety na dzień dzisiejszy nie ma dziedziczenia z funkcji pobocznej do PLC

jednakże możesz wykonać to za pomocą właściwości bloków
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Witam,

Trochę spóźnione, ale dziękuję za odpowiedź Smile

Zgodnie z sugestią korzystam w właściwości bloków które sprawdzały się bez zarzutu do dzisiaj.

Przydarzył mi się przypadek że przejęcie właściwości bloków przechodzi przez zbyt wiele elementów i znika na 11 elemencie. Narobiło mi się za dużo wtyczek na połączeniu ...

Przekazywanie wykonuje w następujący sposób:
1. Tekst funkcyjny w zasobie do właściwości bloku 1 (analogicznie dla wł. blk. 2, 3)
2. Zaciski/styki NO/wtyczki wszystko przejmuje parametr właściwości bloku 1 od przyłącza/celu i zapisuje w swojej właściwości bloku 1 przez co łańcuszek działa na tym samym kodzie.
3. Przyłącze PLC przejmuje i rozdaje właściwości na tej samej zasadzie.

Nie rozumiem dlaczego łańcuch przekazywania rozrywa się na 9-10 elemencie, tak jakby eplan pilnował zbyt długich pętli? Czy da się zwiększyć maksymalną ilość przekazań?

Na obrazku przekazanie właściwości "w górę i w dół" gdzie po 9-10 elemencie znika właściwość
https://ibb.co/nPmyLd

Pytanie dodatkowe:
Jaki jest najprostszy sposób przepisania z wł. blk. do tekstu funkcyjnego dla danej grupy - np wszystkich wejść/wyjść PLC?
Aktualnie używam edycji zewnętrznej przez excel. Wydaje mi się że można to robić bardziej automatycznie?

Chcę dopracować swój system, żeby wyrzucać dla klienta bez formatowania właściwości bloków (właściwości bloków pozostawić jako ukryte, wyświetlanie tekstów funkcyjnych)... bo takie przekazywanie na blokach jest ciężkie w modyfikacji dla kogoś kto tego nie zna.

Odpowiedź
EplanP8 
(2018-05-14, 15:34)AdamP napisał(a): Witam,

Trochę spóźnione, ale dziękuję za odpowiedź Smile

Zgodnie z sugestią korzystam w właściwości bloków które sprawdzały się bez zarzutu do dzisiaj.

Przydarzył mi się przypadek że przejęcie właściwości bloków przechodzi przez zbyt wiele elementów i znika na 11 elemencie. Narobiło mi się za dużo wtyczek na połączeniu ...

Przekazywanie wykonuje w następujący sposób:
1. Tekst funkcyjny w zasobie do właściwości bloku 1 (analogicznie dla wł. blk. 2, 3)
2. Zaciski/styki NO/wtyczki wszystko przejmuje parametr właściwości bloku 1 od przyłącza/celu i zapisuje w swojej właściwości bloku 1 przez co łańcuszek działa na tym samym kodzie.
3. Przyłącze PLC przejmuje i rozdaje właściwości na tej samej zasadzie.

Nie rozumiem dlaczego łańcuch przekazywania rozrywa się na 9-10 elemencie, tak jakby eplan pilnował zbyt długich pętli? Czy da się zwiększyć maksymalną ilość przekazań?

Na obrazku przekazanie właściwości "w górę i w dół" gdzie po 9-10 elemencie znika właściwość
https://ibb.co/nPmyLd

Pytanie dodatkowe:
Jaki jest najprostszy sposób przepisania z wł. blk. do tekstu funkcyjnego dla danej grupy - np wszystkich wejść/wyjść PLC?
Aktualnie używam edycji zewnętrznej przez excel. Wydaje mi się że można to robić bardziej automatycznie?

Chcę dopracować swój system, żeby wyrzucać dla klienta bez formatowania właściwości bloków (właściwości bloków pozostawić jako ukryte, wyświetlanie tekstów funkcyjnych)... bo takie przekazywanie na blokach jest ciężkie w modyfikacji dla kogoś kto tego nie zna.

Witam, ja mam podobny problem.
Chce na jednej stronie narysować plc box z przyłączami i je opisać. a na kolejnej chce zrobić zestawienie nadej karty plc i tam powinny same opisy się generować po zmianie w plc box.
Nie mogę jakoś znaleść gdzie to powiązanie czy przejmowanie atrybutów się mieści.
Jak dodaje zacisk to jest ok, ale jak zmienie opis to już to się nie aktualizuję.
Ktoś pomoże?

Odpowiedź
sorki ze dopiero teraz  - ale notoryczny brak czasu
co do twojego problemu podeślij proszę projekt przykładowy tak aby były twoje ustawienia 
co by nie trzeba było na nowo wszystkiego klepać 
w wolnej chwili przeanalizuje i zobaczymy co się tam dzieje
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-08-04, 11:37)MIMO87 napisał(a): Witam, ja mam podobny problem.
Chce na jednej stronie narysować plc box z przyłączami i je opisać. a na kolejnej chce zrobić zestawienie nadej karty plc i tam powinny same opisy się generować po zmianie w plc box.
Nie mogę jakoś znaleść gdzie to powiązanie czy przejmowanie atrybutów się mieści.
Jak dodaje zacisk to jest ok, ale jak zmienie opis to już to się nie aktualizuję.
Ktoś pomoże?

twój problem jest nieco inny i bardzo prosty do rozwiązania 

twoje zestawienie karty plc powinny być wykonane jako "przegląd PLC"
dowolny przykład makr np siemensa jest tak wykonany 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Mam taki maly problem nie moge w przegladzie wyswietlic adresu plc jak np tekst funkcyjny itp. W czym problem?

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Odpowiedź
(2018-08-11, 09:39)afrance napisał(a): Mam taki maly problem nie moge w przegladzie wyswietlic adresu plc jak np tekst funkcyjny itp. W czym problem?

rozwiń myśl,  bo nie bardzo rozumiem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-08-13, 07:21)pwisniewski napisał(a): rozwiń myśl,  bo nie bardzo rozumiem

Chciałbym aby Adres PLC poczytywał sie automatycznie w przegladzie zeby dwa razy nie wpisywać tych adresów. Niestety ta funkcja jest wyłaczona, ponieważ idetyfikacja przyłącza nastepuje po wpisaniu adresu oraz oznaczeniu przyłącza.

Jak dla mnie wystraczy mi samo oznaczenie przyłącza.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2018-08-13, 13:17)afrance napisał(a): Chciałbym aby Adres PLC poczytywał sie automatycznie w przegladzie zeby dwa razy nie wpisywać tych adresów. Niestety ta funkcja jest wyłaczona, ponieważ idetyfikacja przyłącza nastepuje po wpisaniu adresu oraz oznaczeniu przyłącza.

Jak dla mnie wystraczy mi samo oznaczenie przyłącza.

zmożesz wyświetlać adres nadany w danej prezentacji 
z 2 strony przyłącze jest identyfikowane nie przez adres a przez ID, nr przyłącza i oznaczenie kanału 

często w przeglądzie nie mam wpisanych adresów jeżeli mam ręcznie je uzupełniać według jakiś ustaleń klienta 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzięki za wyjaśnienie.

Czasami klienci mają takie wymagania.

Szkoda też że adresy plc nie mają identyfikatorów wtedy wystarczyła by jedna edycja na bajt.

Odpowiedź
(2018-08-13, 18:22)afrance napisał(a): Dzięki za wyjaśnienie.

Czasami klienci mają takie wymagania.

Szkoda też że adresy plc nie mają identyfikatorów wtedy wystarczyła by jedna edycja na bajt.

jeżeli masz dobrze "powiązane" elementy 
to wystarczy jedna edycja Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Wydaje mi się że mając prawidłowo zrobione powiązania między przegladem to i tak zmienię tylko jeden bit chyba ze skorzystam z funkcji zastap czego nie lubię.

Odpowiedź
(2018-08-14, 12:46)afrance napisał(a): Wydaje mi się że mając prawidłowo zrobione powiązania między przegladem to i tak zmienię tylko jeden bit chyba ze skorzystam z funkcji zastap czego nie lubię.

musisz wtedy skorzystać albo z edycji globalnej albo przez adresy listy przyporządkowania
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości