• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeniesienie Eplana na inny komputer.
EplanP8 
Szanowni Forumowicze,

jako że marzy mi się już od dawna reinstalacja systemu operacyjnego, to chciałbym zapytać czy ustawienia, bazy danych zawierające artykuły itd znajdują się w folderze z Eplanem? (wersja International 1.9 HF1)
Tj. czy wystarczy że na świeżym systemie/nowym laptopie (nie wiem co będzie pierwsze) zainstaluję Eplana w tej samej lokalizacji (D:\EplanP8) i skopiuję "stary" folder i będę miał już dostęp do bazy z artykułami i zostaną takie same ustawienia jakie były, czy jednak te pliki z ustawieniami są pochowane gdzie indziej? Jeśli tak to gdzie? No i chyba najważniejsze, czy bez problemu otworzę wszystkie dotychczasowe projekty? Zakładając oczywiście że nie zmienię ich ścieżki.

A jeśli ww. sposób nie zadziała, to czy byłby ktoś w stanie napisać, o czym należy pamiętać przed reinstalacją programu? Czy każdy projekt trzeba zabezpieczyć, żeby móc go potem otworzyć, które i ile baz danych zachować (jak?), ustawienia "Użytkownik", "Stacja", "Firma" itd.

Odpowiedź
(2016-01-19, 16:22)biedronpl napisał(a): Szanowni Forumowicze,

jako że marzy mi się już od dawna reinstalacja systemu operacyjnego, to chciałbym zapytać czy ustawienia, bazy danych zawierające artykuły itd znajdują się w folderze z Eplanem? (wersja International 1.9 HF1)
Tj. czy wystarczy że na świeżym systemie/nowym laptopie (nie wiem co będzie pierwsze) zainstaluję Eplana w tej samej lokalizacji (D:\EplanP8) i skopiuję "stary" folder i będę miał już dostęp do bazy z artykułami i zostaną takie same ustawienia jakie były, czy jednak te pliki z ustawieniami są pochowane gdzie indziej? Jeśli tak to gdzie? No i chyba najważniejsze, czy bez problemu otworzę wszystkie dotychczasowe projekty? Zakładając oczywiście że nie zmienię ich ścieżki.

A jeśli ww. sposób nie zadziała, to czy byłby ktoś w stanie napisać, o czym należy pamiętać przed reinstalacją programu? Czy każdy projekt trzeba zabezpieczyć, żeby móc go potem otworzyć, które i ile baz danych zachować (jak?), ustawienia "Użytkownik", "Stacja", "Firma" itd.

Generalnie bazy danych i artykuły oraz projekty otworzysz bez problemu - jesli bedziesz mial nowszego eplana to przekonwertuje Ci go do nowego eplana i tyle. Co do ustawień to bywa różnie - mi nie udało się w 100% przywrócić wszystkiego co chciałem (paski narzedzi oraz skróty klawiszowe etc) natomiast reszta - jesi jest w tej samej lokalizacji to nie powinno byc problemu

Odpowiedź
(2016-01-19, 16:22)biedronpl napisał(a): Szanowni Forumowicze,

przy takich pracach zalecam ręczne zachowanie ustawień przez ich eksport (jak ustawienia pulpitów filtry etc)

ale ogólnie ustawienia zapisywane są w katalogach odpowiednio: 

Ustawienia użytkownika 
Ustawienia stacji 
Ustawienia 

w katalodu:

Dane zasadnicze systemu*

wyznaczonych podczas pierwszej instalacji programu (tu zależy jak kto sobie to skonfigurował podczas pierwszej instalacji) 

*) są tu przechowywane wszystkie rzeczy dla eplana czyli formularze, arkusze normowe, bazy artykułów etc
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2016-01-19, 16:42)pwisniewski napisał(a): przy takich pracach zalecam ręczne zachowanie ustawień przez ich eksport (jak ustawienia pulpitów filtry etc)

ale ogólnie ustawienia zapisywane są w katalogach odpowiednio: 

Ustawienia użytkownika 
Ustawienia stacji 
Ustawienia 

w katalodu:

Dane zasadnicze systemu*

wyznaczonych podczas pierwszej instalacji programu (tu zależy jak kto sobie to skonfigurował podczas pierwszej instalacji) 

*) są tu przechowywane wszystkie rzeczy dla eplana czyli formularze, arkusze normowe, bazy artykułów etc

Eplana instalowałem jakieś półtora roku temu, jak nie dawniej. Mogę jakoś podejrzeć, jakie ścieżki podałem przy instalacji? Kojarzę, że chciałem mieć wszystko w jednym katalogu i chyba tak zrobiłem, ale pamiętam że były problemy z licencją i instalowałem Eplana na pewno ze dwa razy (a jako że jestem leniwą osobą, to niekoniecznie zmieniłem wszystkie katalogi po raz drugi...).

Odpowiedź
(2016-01-21, 09:37)biedronpl napisał(a): Eplana instalowałem jakieś półtora roku temu, jak nie dawniej. Mogę jakoś podejrzeć, jakie ścieżki podałem przy instalacji? Kojarzę, że chciałem mieć wszystko w jednym katalogu i chyba tak zrobiłem, ale pamiętam że były problemy z licencją i instalowałem Eplana na pewno ze dwa razy (a jako że jestem leniwą osobą, to niekoniecznie zmieniłem wszystkie katalogi po raz drugi...).

odpal instalatora - pokaże Ci katalogi instalacyjne
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź