Na podstawie wątku Instalacja nowej wersji i kilku innych informacji postanowiłem przenieść Eplana P8 v2.2 do innej lokalizacji niż ta, proponowana standardowo przy instalacji, a którą popełniłem na początku za namową pewnego jegomościa i ciągle mnie kuła w serce.
Poniżej krok po kroku jak to zrobić.
W razie wątpliwości i problemów najpierw należy wnikliwie przeczytać Instalacja nowej wersji z równoczesnym przeglądaniem na swoim dysku odpowiedników katalogów opisywanych w tym wątku.
W moim przypadku Eplan został zainstalowany zgodnie z wpisami zamieszczonymi na zrzucie ekranowym w wyżej wymienionym wątku czyli:
C:\Program Files (x86)\EPLAN
C:\ProgramData\EPLAN
C:\Users\Public\EPLAN
Jak pisał pwisniewski pierwsza ścieżka może wyglądać dwojako:
1. Operacji dokonujemy przy zamkniętym/wyłączonym Eplanie! uprzednio zamykając wszystkie otwarte w nawigatorze stron projekty.
2. Warto sobie zrobić wcześniej kopie powyższych trzech katalogów!
3. Tworzymy swój wymarzony katalog: np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\...
4. Z katalogu C:\Program Files (x86)\EPLAN przenosimy wszystko poza katalogiem COMMON do miejsca, które stworzyliśmy dla programu, np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Program.
5. Z katalogu C:\ProgramData\EPLAN przenosimy katalog O_Data lub jego zawartość do stworzonej w tym celu lokalizacji. Usuwamy pusty katalog Eplan z ProgramData.
Np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\O_Data
6. Z katalogu C:\Users\Public\EPLAN przenosimy katalogi Data i Settings lub ich zawartość do nowej lokalizacji.
Np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Data
D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Settings
7. W naszym nowym katalogu odnajdujemy pliki: install.xml (u mnie były trzy takie pliki w odpowiednikach poniższych katalogów)
8. W każdym z nich zmieniamy wszystkie wcześniejsze ścieżki na nowe.
Czyli zgodnie z przykładem
C:\Program Files (x86)\EPLAN zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Program
C:\ProgramData\EPLAN\O_Data zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\O_Data
C:\Users\Public\EPLAN\Data zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Data
C:\Users\Public\EPLAN\Settings zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Settings
Wątpliwość może budzić wiersz:
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val>\\FIRMA\Users\Public\EPLAN\Data</Val></Default></Setting>
zmieniłem go na
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val>\\FIRMA\Program Files D\EplanP8\Data</Val></Default></Setting>
i jakoś na razie działa choć nie wiem czy to jest poprawnie.
9. Odpalamy/włączamy Eplana.
10. U mnie zakomunikował, że nie może znaleźć projektów, bo ich nie zamknąłem. Otworzyłem je z nowej lokalizacji i działają.
Dodatkowo przestały działać skrypty, ponieważ ich ścieżka się zmieniła (podobnie jak tych niezamkniętych projektów). Musiałem na nowo wczytać skrypty z nowej lokalizacji i rozładować stare, odnoszące się do starej lokalizacji.
Nic innego nie odnotowałem ale też nic innego jeszcze nie miałem, więc nie wiem jak to będzie gdy ktoś ma wzbogaconego Eplana.
Poniżej krok po kroku jak to zrobić.
W razie wątpliwości i problemów najpierw należy wnikliwie przeczytać Instalacja nowej wersji z równoczesnym przeglądaniem na swoim dysku odpowiedników katalogów opisywanych w tym wątku.
W moim przypadku Eplan został zainstalowany zgodnie z wpisami zamieszczonymi na zrzucie ekranowym w wyżej wymienionym wątku czyli:
C:\Program Files (x86)\EPLAN
C:\ProgramData\EPLAN
C:\Users\Public\EPLAN
Jak pisał pwisniewski pierwsza ścieżka może wyglądać dwojako:
Cytat:c:\Program Files\EPLAN\ lub c:\Program Files (x86)\EPLAN\ (w zależności od wersji instalacyjnej )
1. Operacji dokonujemy przy zamkniętym/wyłączonym Eplanie! uprzednio zamykając wszystkie otwarte w nawigatorze stron projekty.
2. Warto sobie zrobić wcześniej kopie powyższych trzech katalogów!
3. Tworzymy swój wymarzony katalog: np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\...
4. Z katalogu C:\Program Files (x86)\EPLAN przenosimy wszystko poza katalogiem COMMON do miejsca, które stworzyliśmy dla programu, np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Program.
5. Z katalogu C:\ProgramData\EPLAN przenosimy katalog O_Data lub jego zawartość do stworzonej w tym celu lokalizacji. Usuwamy pusty katalog Eplan z ProgramData.
Np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\O_Data
6. Z katalogu C:\Users\Public\EPLAN przenosimy katalogi Data i Settings lub ich zawartość do nowej lokalizacji.
Np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Data
D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Settings
7. W naszym nowym katalogu odnajdujemy pliki: install.xml (u mnie były trzy takie pliki w odpowiednikach poniższych katalogów)
8. W każdym z nich zmieniamy wszystkie wcześniejsze ścieżki na nowe.
Czyli zgodnie z przykładem
C:\Program Files (x86)\EPLAN zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Program
C:\ProgramData\EPLAN\O_Data zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\O_Data
C:\Users\Public\EPLAN\Data zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Data
C:\Users\Public\EPLAN\Settings zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Settings
Wątpliwość może budzić wiersz:
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val>\\FIRMA\Users\Public\EPLAN\Data</Val></Default></Setting>
zmieniłem go na
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val>\\FIRMA\Program Files D\EplanP8\Data</Val></Default></Setting>
i jakoś na razie działa choć nie wiem czy to jest poprawnie.
9. Odpalamy/włączamy Eplana.
10. U mnie zakomunikował, że nie może znaleźć projektów, bo ich nie zamknąłem. Otworzyłem je z nowej lokalizacji i działają.
Dodatkowo przestały działać skrypty, ponieważ ich ścieżka się zmieniła (podobnie jak tych niezamkniętych projektów). Musiałem na nowo wczytać skrypty z nowej lokalizacji i rozładować stare, odnoszące się do starej lokalizacji.
Nic innego nie odnotowałem ale też nic innego jeszcze nie miałem, więc nie wiem jak to będzie gdy ktoś ma wzbogaconego Eplana.