• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeniesienie Eplana do innej lokalizacji bez ponownej instalacji
EplanP8 
Na podstawie wątku Instalacja nowej wersji i kilku innych informacji postanowiłem przenieść Eplana P8 v2.2 do innej lokalizacji niż ta, proponowana standardowo przy instalacji, a którą popełniłem na początku za namową pewnego jegomościa i ciągle mnie kuła w serce.

Poniżej krok po kroku jak to zrobić.

W razie wątpliwości i problemów najpierw należy wnikliwie przeczytać Instalacja nowej wersji z równoczesnym przeglądaniem na swoim dysku odpowiedników katalogów opisywanych w tym wątku.

W moim przypadku Eplan został zainstalowany zgodnie z wpisami zamieszczonymi na zrzucie ekranowym w wyżej wymienionym wątku czyli:
C:\Program Files (x86)\EPLAN
C:\ProgramData\EPLAN
C:\Users\Public\EPLAN

Jak pisał pwisniewski pierwsza ścieżka może wyglądać dwojako:
Cytat:c:\Program Files\EPLAN\ lub c:\Program Files (x86)\EPLAN\ (w zależności od wersji instalacyjnej )

1. Operacji dokonujemy przy zamkniętym/wyłączonym Eplanie! uprzednio zamykając wszystkie otwarte w nawigatorze stron projekty.
2. Warto sobie zrobić wcześniej kopie powyższych trzech katalogów!
3. Tworzymy swój wymarzony katalog: np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\...
4. Z katalogu C:\Program Files (x86)\EPLAN przenosimy wszystko poza katalogiem COMMON do miejsca, które stworzyliśmy dla programu, np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Program.
5. Z katalogu C:\ProgramData\EPLAN przenosimy katalog O_Data lub jego zawartość do stworzonej w tym celu lokalizacji. Usuwamy pusty katalog Eplan z ProgramData.
Np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\O_Data
6. Z katalogu C:\Users\Public\EPLAN przenosimy katalogi Data i Settings lub ich zawartość do nowej lokalizacji.
Np. D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Data
D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Settings
7. W naszym nowym katalogu odnajdujemy pliki: install.xml (u mnie były trzy takie pliki w odpowiednikach poniższych katalogów)

8. W każdym z nich zmieniamy wszystkie wcześniejsze ścieżki na nowe.
Czyli zgodnie z przykładem
C:\Program Files (x86)\EPLAN zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Program
C:\ProgramData\EPLAN\O_Data zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\O_Data
C:\Users\Public\EPLAN\Data zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Data
C:\Users\Public\EPLAN\Settings zmieniamy na D:\ProgramyTechniczne\EplanP8\Settings
Wątpliwość może budzić wiersz:
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val>\\FIRMA\Users\Public\EPLAN\Data</Val></Default></Setting>
zmieniłem go na
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val>\\FIRMA\Program Files D\EplanP8\Data</Val></Default></Setting>
i jakoś na razie działa choć nie wiem czy to jest poprawnie.
9. Odpalamy/włączamy Eplana.
10. U mnie zakomunikował, że nie może znaleźć projektów, bo ich nie zamknąłem. Otworzyłem je z nowej lokalizacji i działają.
Dodatkowo przestały działać skrypty, ponieważ ich ścieżka się zmieniła (podobnie jak tych niezamkniętych projektów). Musiałem na nowo wczytać skrypty z nowej lokalizacji i rozładować stare, odnoszące się do starej lokalizacji.
Nic innego nie odnotowałem ale też nic innego jeszcze nie miałem, więc nie wiem jak to będzie gdy ktoś ma wzbogaconego Eplana.

Odpowiedź
Sprostowanie.

Cytat:Wątpliwość może budzić wiersz:
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val>\\FIRMA\Users\Public\EPLAN\Data</Val></Default></Setting>
zmieniłem go na
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val>\\FIRMA\Program Files D\EplanP8\Data</Val></Default></Setting>
i jakoś na razie działa choć nie wiem czy to jest poprawnie.
Jednak ta ścieżka powinna zostać pusta w tej lokalizacji, czyli wiersz powinien wyglądać tak:
<Setting name="EPLAN_DATA_UNC" ver="1" type="string" info="value of variable EPLAN_DATA_1 in UNC format"><Default><Val></Val></Default></Setting>

Odpowiedź
Ujawniła się wada tej metody.
Eplana przeniosłem bez zainstalowanych poprawek HF1.
Później postanowiłem je doinstalować. Podczas instalacji poprawek instalator zapytał o płytę instalacyjną Eplana (dziwne ale co tam), zrobił swoje i niby wszystko dobrze.
Uruchomiłem Eplana, a tam nie ma informacji o zainstalowanej aktualizacji.
Na liście zainstalowanych programów (w Windows) poprawka widnieje.
Sprawdzam katalogi i okazuje się, że poprawka zainstalowała się w pierwotnym katalogu programu na partycji C.
Pomyślałem, że zainstaluję Eplana na istniejących plikach na partycji D.
Włożyłem płytę instalacyjną Eplana i okazuje się, że nie mogę zmienić ścieżki plików programu (wszystkie inne owszem ale programu nie)!
No to myślę sobie odinstaluję Eplana przez Wondowsowego "Odinstaluj lub zmień program"... i tu wyszło szydło z worka gdy okazało się, że nie mogę odinstalować programu ponieważ Windows nie widzi tego programu. Okazało się, że Windows ma zapisane, że Eplan został zainstalowany na C, poprawki skorzystały również z tych informacji, i dlatego instalator Eplana nie pozwolił mi zmienić ścieżki programu.
Nie wiem gdzie te informacje są zapisane i czy można je łatwo zmienić, więc zrobiłem tak. Skorzystałem z kopii pierwotnych katalogów (tych z punktu 2 pierwszego posta) i te, które zostały skopiowane na D wrzuciłem do pierwotnej lokalizacji na C poza
C:\Program Files (x86)\EPLAN\Platform
który pojawił się na nowo po instalacji aktualizacji/poprawek.
Pozostawiłem wszystkie katalogi w nowej lokalizacji na D nie ruszając ich!
Uruchomiłem deinstalację, odinstalowałem Eplana i usunąłem puste katalogi pozostałe na C.
Następnie uruchomiłem ponownie instalację wskazując wszystkie istniejące ścieżki na partycji D. Instalacja zakończyła się powodzeniem, po uruchomieniu Eplan zapytał o synchronizację danych, potwierdziłem, sprawdziłem czy przejął wszystkie ustawienia z istniejących plików, okazało się, że tak.
Wtedy już mogłem doinstalować poprawki.

Czyli uzupełniając samouczka z pierwszego postu, należy pozostawić pliki na partycji C, a tyko skopiować je na D (na D zmienić install.xml).
Odinstalować Eplana, a potem zainstalować wskazując skopiowane pliki na D.
Niestety to już przestaje być przeniesienie bez instalacji :-(

Odpowiedź
A może wystarczyło przed doinstalowaniem HF odpalić REGEDIT i poprawić wszystkie ścieżki w rejestrze ?

"na oko" w tym:

HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / EPLAN / EPLAN W3

i może jeszcze w:

HKEY_USERS / S-1 ...... / SOFTWARE / EPLAN

Póki co sam testował tego nie będę, bo takiej potrzeby nie mam, ale może ktoś będzie zmuszony, to mógłby tą teorię sprawdzić...

Odpowiedź