• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przesiadka z WSCAD na EPLAN – problem z odsyłaczem do części w Black Box
EplanP8 
Cześć!
Przechodzę z WSCAD na EPLAN – idzie powoli, ale chcę lepiej zrozumieć ten program. Mam problem, z którym liczę na Waszą pomoc.

Case:

Mam urządzenie D1, które musi być wielokrotnie pokazane na schematach – raz z zaciskami zasilania, innym razem z podłączeniem sygnałów itd. Chciałbym, aby za każdym razem, gdy urządzenie pojawia się na schemacie, automatycznie wyświetlały się jego model i producent.
Na razie robię to ręcznie przez Wstaw tekst, ale przy większych projektach to niepraktyczne – łatwo o błędy. Przecież EPLAN powinien to robić automatycznie!
Co zauważyłem?
W Black Box → Wyświetlanie → Odsyłacz do części można to ustawić, ale tu zaczynają się schody. Nie zawsze ta opcja jest dostępna.
W niektórych przypadkach struktura właściwości wygląda tak:
Black Box (zasób), Artykuł ID (zasób), Wyświetlanie, Dane symbolu/funkcji, Format – tutaj mogę wyświetlić dane zapisane w odsyłaczach do części zawartych w Artykuł ID.
Ale czasami mam inną strukturę:
Black Box, Artykuł, Black Box (zasób), Artykuł ID, Wyświetlanie, Dane symbolu/funkcji, Format – i tutaj, jeśli wpiszę dane tylko w Artykuł ID, a nie w Artykuł, nie mam tej funkcji.
Problem w tym, że jeśli wszędzie wpiszę dane do Artykuł, to w zestawieniu materiałów każdy przypadek tego urządzenia liczony jest osobno, co nie jest poprawne.
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? 

Jak poprawnie ustawić odsyłacze do części albo black boxy, żeby EPLAN sam wyświetlał model i producenta przy każdym wystąpieniu urządzenia?

Dzięki za pomoc!

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
Sprawa jest prosta

Rysujesz swoje urządzenie normalnie powiedzmy że Black box

Na danej stronie odpowiednią reprezentacje, ważne aby jedena z reprezentacji była funkcja główną 

W funkcji głównej podpinasz artykuł 

Teraz w reprezentacjach odwolujesz się do funkcji głównej i to co potrzebujesz 
Powiedzmy nr katalogowy, nr typu etc
 Odsyłanie do odsyłacza do części moim zdaniem nie jest wskazane, no chyba że nie używasz artykułów i ich bazy a wszystko wpisujesz recznie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2025-04-04, 16:49)pwisniewski napisał(a): Sprawa jest prosta

Rysujesz swoje urządzenie normalnie powiedzmy że Black box

Na danej stronie odpowiednią reprezentacje, ważne aby jedena z reprezentacji była funkcja główną 

W funkcji głównej podpinasz artykuł 

Teraz w reprezentacjach odwolujesz się do funkcji głównej i to co potrzebujesz 
Powiedzmy nr katalogowy, nr typu etc
 Odsyłanie do odsyłacza do części moim zdaniem nie jest wskazane, no chyba że nie używasz artykułów i ich bazy a wszystko wpisujesz recznie

Bardzo dziękuję za pomoc!

Odpowiedź