• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przypisywanie akcesoriów do artykułów
Cześć,
Ad1. Proszę o wytłumaczenie jak w najszybszy sposób przypisać akcesoria do artykułu. 

Dam przykład. Pobieram/rysuję np przekaźnik bezpieczeństwa PILZ. Po narysowaniu i zapisaniu makra wpisuję w artykułach jego numer katalogowy 772 100, określam i wpisuję wszystkie potrzebne dane owego przekaźnika. 

I teraz chce przypisać jako akcesoria do niego np. kartę pamięci i blok zacisków. Jak to zrobić ????

Ad2 Jak w Eplanie ustala się kolejność wydruku stron projektu ??? 
Strony są drukowane po koleji według hierarchi w struktuche drzewa w nawigatorze stron ??? Można zmienić, ustalić kolejność "ręcznie" ??

Ad3.  Mam problem z przesówaniem niektrórych wartości tekstowych, jak to robić ? Przykład, mam urządzenie w postaci blackboxa z lewej strony widoczne jest ID urządzenia. We właściwościach dodaje by wyświetlał też numer artykułu noi ok wyświetla pod ID urządzenia a chciałbym przenieś tylko numer artykułu do środka mojego blackboxa zostawiając po lewej stronie ID. 

Jak to rozdzielić ??

Ad4. Czy można wstawić symbol np silnika 3f jako grafikę ??? Czyli żeby Eplan nie robił autoconectingu do niego, a symbol służył tylko jako punkt prezentowy???

Czy muszę rysować wszystko graficznie ??

Dziękuję serdecznie za pomoc i rozwiązanie moich problemów Smile

Odpowiedź
Ad 1. Jeśli te akcesoria występują u Ciebie jako osobne numery katalogowe, to możesz:
- dopisać we właściwościach kolejne artykuły,
- możesz bardziej się przyłożyć i w artykułach swoich akcesoriów dodać informację, że są "akcesoriami", a w artykule przekaźnika dodać te akcesoria,
- możesz stworzyć "podzespół" czyli artykuł będący złożeniem kilku artykułów.

Ad 2. Jeśli chodzi o typowy wydruk (Projekt/Drukuj), to nie ma tam zbyt dużo opcji. Więcej jest przy Strona/Eksportuj, może tam Ci coś przypasuje w ustawieniach schematu eksportu. Zupełnej dowolności jednak nie ma, przeważnie jest ograniczona do struktury projektu. Strukturę projektu można hierarchizować, więc i wyświetlanie w nawigatorze stron się zmieni, a za tym też kolejność wydruku.

Ad 3. We właściwościach, w zakładce "wyświetlanie", "odłącz" swoje pole i ustaw po prawej w tabelce gdzie ma się wyświetlić, lub nie ustawiaj, a na schemacie zaznacz symbol, potem Ctrl+B i przesuń swój tekst gdzie chcesz.

Ad 4. Możesz zaznaczyć aby był grafiką ale autopołączenia będą i tak. Możesz jednak przerwać linie autopołączeń między elementami wstawiając miedzy nimi punkt przerwania (Wstaw/Symbol połączenia/Punkt przerwania)

Odpowiedź
(2017-04-22, 14:45)LeBmo napisał(a): Ad 1. Jeśli te akcesoria występują u Ciebie jako osobne numery katalogowe, to możesz:
- dopisać we właściwościach kolejne artykuły,
- możesz bardziej się przyłożyć i w artykułach swoich akcesoriów dodać informację, że są "akcesoriami", a w artykule przekaźnika dodać te akcesoria,
- możesz stworzyć "podzespół" czyli artykuł będący złożeniem kilku artykułów.

Ad 2. Jeśli chodzi o typowy wydruk (Projekt/Drukuj), to nie ma tam zbyt dużo opcji. Więcej jest przy Strona/Eksportuj, może tam Ci coś przypasuje w ustawieniach schematu eksportu. Zupełnej dowolności jednak nie ma, przeważnie jest ograniczona do struktury projektu. Strukturę projektu można hierarchizować, więc i wyświetlanie w nawigatorze stron się zmieni, a za tym też kolejność wydruku.

Ad 3. We właściwościach, w zakładce "wyświetlanie", "odłącz" swoje pole i ustaw po prawej w tabelce gdzie ma się wyświetlić, lub nie ustawiaj, a na schemacie zaznacz symbol, potem Ctrl+B i przesuń swój tekst gdzie chcesz.

Ad 4. Możesz zaznaczyć aby był grafiką ale autopołączenia będą i tak. Możesz jednak przerwać linie autopołączeń między elementami wstawiając miedzy nimi punkt przerwania (Wstaw/Symbol połączenia/Punkt przerwania)

Dziękuje LeBmo za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie.
Utworzyłem ładnie w liście akcesoriów potrzebne mi akcesoria, przypisałem do artykułu i na próbę wygenerowałem zestawienię listę artykułów i brak tam tych akcesoriów. 
Co zrobić by w spisie uwzględniało te akcesoria ???
Poniżej zdjęcia

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
Dodałeś je we właściwościach, w artykułach przekaźnika?
To jest raczej "podpowiedź" żebyś pamiętał o dodaniu tych artykułów niż "autododawanie". Kiedy we właściwościach przekaźnika w zakładce "artykuł" wybierzesz "wybór urządzeń", tam znajdziesz przekaźnik, to po prawej stronie w "wyposażeniu" będziesz miał akcesoria , które dodałeś w bazie i możesz je wybrać.

Odpowiedź
(2017-04-24, 11:56)LeBmo napisał(a): Dodałeś je we właściwościach, w artykułach przekaźnika?
To jest raczej "podpowiedź" żebyś pamiętał o dodaniu tych artykułów niż "autododawanie". Kiedy we właściwościach przekaźnika w zakładce "artykuł" wybierzesz "wybór urządzeń", tam znajdziesz przekaźnik, to po prawej stronie w "wyposażeniu" będziesz miał akcesoria , które dodałeś w bazie i możesz je wybrać.

Tak je dodałem jak pisałeś lecz dalej w zestawieniu nie generuje mi akcesoriów.

Muszę coś źle robić

Odpowiedź
(2017-04-21, 18:21)wiejackus7 napisał(a): Cześć,
Ad1. Proszę o wytłumaczenie jak w najszybszy sposób przypisać akcesoria do artykułu. 

Dam przykład. Pobieram/rysuję np przekaźnik bezpieczeństwa PILZ. Po narysowaniu i zapisaniu makra wpisuję w artykułach jego numer katalogowy 772 100, określam i wpisuję wszystkie potrzebne dane owego przekaźnika. 

I teraz chce przypisać jako akcesoria do niego np. kartę pamięci i blok zacisków. Jak to zrobić ????

najprościej
poniżej głównego artykułu wpisujesz nr akcesoriów które chcesz podpiąć (akcesoria niczym się nie różnią od normalnego artykułu z punktu widzenia generacji zestawień)
dopisanie tych nr to dowolna metoda

Cytat:Ad2 Jak w Eplanie ustala się kolejność wydruku stron projektu ??? 
Strony są drukowane po koleji według hierarchi w struktuche drzewa w nawigatorze stron ??? Można zmienić, ustalić kolejność "ręcznie" ??

standardowo sortowane są zgodnie z hierarchią w nawigatorze stron, lecz można to zmienić na sortowanie ręczne

Cytat:Ad3.  Mam problem z przesówaniem niektrórych wartości tekstowych, jak to robić ? Przykład, mam urządzenie w postaci blackboxa z lewej strony widoczne jest ID urządzenia. We właściwościach dodaje by wyświetlał też numer artykułu noi ok wyświetla pod ID urządzenia a chciałbym przenieś tylko numer artykułu do środka mojego blackboxa zostawiając po lewej stronie ID. 

Jak to rozdzielić ??

w każdym plasowanym elemencie masz zakładkę "wyświetlanie" w której konfigurujesz sposób wyświetlania właściwości przy danym elemencie
możesz dodawać, usuwać, "grupować", "rozgrupowywać" dane zestawy włąściwości
resztę już podał ci LeBmo

Cytat:Ad4. Czy można wstawić symbol np silnika 3f jako grafikę ??? Czyli żeby Eplan nie robił autoconectingu do niego, a symbol służył tylko jako punkt prezentowy???

Czy muszę rysować wszystko graficznie ??

Dziękuję serdecznie za pomoc i rozwiązanie moich problemów Smile

zmiana symbolu na prezentację graficzną nie spowoduje że nie będzie autoconectingu a jedynie brak w nawigatorach i brak "logicznych" właściwości elementu w dalszych pracach
dla ułatwienia sobie takiej możliwości można przekonwertować symbole do grafiki
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości