(2022-03-15, 18:29)atta2 napisał(a): 1. Załącznik. Chciałbym szybko przenieść zacisk 13, na pozycje "X" zacisku 12 i tylko w tej pozycji regulować pozycją zacisku. Albo mam 2 symbole dobrze ułożone i chce trzeci (również już istniejący) ustawić w identycznej odległości np. w osi "x" jak poprzednie 2.
EDIT: Rozumiem, że zamiast "przenosić" zacisk czy element, mogę skopiować i wykorzystać x i y, ale gdy mimo wszystko chciałbym tylko "przenosić" bez kopiowania?
Niekoniecznie,
możesz użyć polecenia przenieś
potem ustawić się w :osi: wstawiania symbolu, do którego chcesz równać np przez przytrzymanie CTRL+ "←" ;"↑"; "→" oraz "↓" lub nawet samymi strzałkami
zablokować sobie oś przez kombinację SHIFT + < odpowiednio w osi x albo y i już możesz swobodnie w tej samej osi wstawiać
'
Cytat:2. Tak, o taką odpowiedź chodziło.
3. Dziękuję i przepraszam za lenistwo. Problemu by nie było gdybym wiedział jak funkcjonalność się nazywa
.
Zachęcam do przejrzenia, naprawdę dużo informacji jest już na forum
Cytat:4. Ok, wstępnie przyjąłem. Muszę wypróbować i potestować nowe informacje =].
EDIT: Grupowanie. O tej ważnej funkcjonalności nie wiedziałem
...
widzisz a dla mnie jest tak oczywista ze o niej zapominam
Cytat:5. Powrót do zacisków. Wiem, że zacisk tworzy zespół, kiedy pierwszy posiada ID i jest zaciskiem głównym. Kolejne oznaczenia zacisków, 'głównymi' już być nie powinny o ile to ten sam zbiór. Analogicznie z poziomami.
a)Przy okazji tutaj zapytam o opcje "zacisk częściowy" jaką to ma zależność?
b)A teraz przypadek zacisku, który jest cały zwarty (ma jeden sygnał na 20 zaciskach). Jak na razie wprowadzam ID zacisku (raz za razem w projekcie), bez oznaczeń, przyłączy etc. Jest to poprawne czy nie bardzo? Czy to powinno być tak, że każdy taki zacisk ma oznaczenie 1?
c)Albo co jeśli dany zestaw zacisków nie jest zwarty skoro definicja funkcji mówi o mostku grzebieniowym. Najlepiej wtedy zacisk zaznaczyć jako zmienny? (załącznik 2)
no nie do końca — trochę pomieszałeś to, co już wiesz, ale do sedna
w przypadku zacisków mamy 2 funkcje
1. funkcja główna — która może występować tylko raz (jak ty to napisałeś w obszarze zbioru

) a tak naprawdę poprawnie byłoby napisać w obszarze jednego ID czyli urządzenia
2. zacisk główny — każdy zacisk może być zaciskiem głównym, wyjaśnię to później
co do poziomów każdy zacisk posiada poziom, w większości będzie to poziom 0
teraz w zależności od definicji czy to będzie złączka listkowa piętrowa, czy nie pojawią się dodatkowe poziomy
i tak np dla podstawowej listwy powiedzmy dla przekroju 2,5 jak np. UK2,5; UT2,5; 2202-1201, ZDU2,5 - czy inne nie będę już więcej wymieniał
będzie to poziom 0
ale już dla np zacisków PTTB 2,5; UTTB 2,5, 2002-220; 2202-2701; czy A2T 2.5
tam już pojawią się odpowiednio poziom 1 i poziom 2
dlaczego nie poziom 0 - a no dlatego, iż jest to pozostałość po starszych wersjach eplana
gdzie właśnie złączki pojedyncze (czyli jednopoziomowe) miały poziom określany jako 0 a złączki wielopoziomowe zaczynały się od 1 i to tylko na tych poziomach można było określić zacisk główny
w najnowszych wersjach eplana już nie ma tego ograniczenia co do obowiązku zacisku głównego na określonym poziomie
ad a) zacisk częściowy to funkcja umożliwiająca pokazanie tego samego zacisku w kilku różnych miejscach
ad b) jest to tzw. blok rozdzielczy i można go pokazać na kilkanaście sposobów
dwa najbardziej popularne to blackbox z przyłączami i listwa wieloprzyłączowa
jeżeli chodzi o reprezentację wieloprzyłączeniową, to w zależności od ilości zacisków musisz skorzystać albo z funkcji np. zacisku z 9 przyłączami, albo z zacisku zmiennego i poprawnie go skonfigurować, czyli powiedzieć ile zacisków posiada
i tak jest to wtedy 1 zacisk
ad c) trochę pomieszałeś
musisz rozróżnić zacisk od listwy zaciskowej, od bloku rozdzielczego
i tak zacisk to pojedynczy element listwy zaciskowej sa to wszelakiego rodzaju złączki przelotowe etc (wyżej masz podane przykładowe typy)
listwa zaciskowa to "zbiór" zacisków (to nic innego jak np. 10; 15; 2; 25; etc. szt. złączki przelotowej typy powyżej)
a blok rozdzielczy dla przykładu EDB-407 będzie blackboxem, ale np. taki blok rozdzielczy PTFIX 18X1,5 BU może być elementem listwy zaciskowej, ale też może być samą listwą
wszystko zależy, w jakim celu i gdzie to stosujesz