• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strzałki potencjałowe - powiązania
Cześć!

W jaki sposób zmienić wyświetlanie powiązania przy strzałce potencjałowej, aby nie generowało się od struktury projektu:

tylko od numeru strony / arkusza ?

Odpowiedź
możesz bardziej rozwinąć co chcesz osiągnąć 
bo nie bardzo wiem jak ci pomóc
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Wytłumaczę to na przykładzie jednej ze strzałek oznaczonej na zdjęciu jako "SA-PE". Powiązana ona jest ze strzałką znajdującą się w lokalizacji "=Synoptyka/1" (Nazwa urządzenia w strukturze projektu - Synoptyka; strona nr. 1):

Docelowo chciałbym aby powiązania generowało się od numeru strony + kolumny, w tym przypadku byłoby to "21.0" (Strona.kolumna).

Odpowiedź
(2021-09-20, 12:13)myku napisał(a): Wytłumaczę to na przykładzie jednej ze strzałek oznaczonej na zdjęciu jako "SA-PE". Powiązana ona jest ze strzałką znajdującą się w lokalizacji "=Synoptyka/1" (Nazwa urządzenia w strukturze projektu - Synoptyka; strona nr. 1):

Docelowo chciałbym aby powiązania generowało się od numeru strony + kolumny, w tym przypadku byłoby to "21.0" (Strona.kolumna).

Zmień ustawienia struktury dla strzałki potenciałowej na "całościowe" powinno rozwiązać twój problem
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Czy chodzi Ci o te ustawienia ?
Jeśli tak, to niestety nie osiągnąłem zamierzonego rezultatu.

Najgorsze jest to, że nie da się tu stworzyć swoich ustawień, w których odnośnik zdefiniowany zostałby jako "Numer strony.Numer kolumny".

Odpowiedź
(2021-09-21, 00:10)myku napisał(a): Czy chodzi Ci o te ustawienia ?
Jeśli tak, to niestety nie osiągnąłem zamierzonego rezultatu.

Najgorsze jest to, że nie da się tu stworzyć swoich ustawień, w których odnośnik zdefiniowany zostałby jako "Numer strony.Numer kolumny".

a sorki myślałem o czymś innym - za dużo na głowie 
na to rozwiązanie jest kilka sposobów

1. wstawiasz na tą strzałkę skrzynkę strukturalną z ID odpowiadającym strzałce przeciwnej w twoim wypadku "synoptyka" i ją ukrywasz tak, aby była niewidoczna  
2. tworzysz sobie właściwości bloku, która to pokaże ci tylko nr strony i nr kolumny [20222,1<4<11000,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>].[20222,1<20221<19005,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>] ,  możesz to wpisac tylko w tej strzałce albo globalnie, i musisz zmienić wyświetlanie w strzałce potenciałowej
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
AD.1 Stworzyłem skrzynkę strukturalną, której nadałem ID od "Nazwy urządzenia", w której znajduje się strzałka przeciwna

niemniej jednak w wyborze właściwości skrzynki strukturalnej, żadna z właściwości nie otrzymała wartości, z których można ulepić odnośnik "strona.kolumna"

AD.2 Pobawiłem się właściwościami bloku w strzałce potencjałowej, ale podobnie jak w przypadku pierwszego sposobu, również się nie udało. Niestety ale nie znalazłem właściwości bloku(strzałki potencjałowej), której wartość odpowiada stronie, na której plasowana jest strzałka przeciwna - mam nadzieje, że zrozumiale to opisałem.

Proszę o podpowiedz jeśli robię coś źle, ewentualnie inny sposób rozwiązania problemu.

Do czego najczęściej wykorzystujecie właściwości bloku ? Pytanie do osób bardziej doświadczonych w tworzeniu schematów w Eplanie, w czym mogą mi pomóc właściwości bloków ?

Odpowiedź
Powiem tak
tylko ty wiesz, jak masz skonfigurowany projekt, my możemy się tylko domyślać i starać się pomóc w jakiś tam sposób z doświadczenia wiedząc co możesz mieć zdefiniowane 

możesz jeszzce sprawdzić ustawienie projektu

co do właściwości bloku, to nie jest to takie proste, jak ci się wydaje
w twoim wypadku nie są to właściwości strzałki potenciałowej a właściwości strony 
i w twoim wypadku właściwość bloku będzie wyglądać następująco 

[20222,1<4<11000,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>].[20222,1<20221<19005,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]

co da efekt następujący (na czerwono właściwość bloku) 

a do czego wykorzystuje właściwości bloku a no właśnie do tego, aby zadowolić osobę, która odbiera finalnie dokumentację 
i miała ją tak jak sobie to wymyśli, lub ma w standardach swojej firmy  
niekoniecznie zgodnie z wytycznymi norm etc 
właśnie np. takie niepokazywanie "aspektów urządzeń czy miejsc montażu", zmiany rozdzieleń oznaczeń na inne, bo np. się nie podoba i ma być - w miejscu gdzie wedłóg normy go nie powinno być
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Chwile mnie nie było.

Udało się uzyskać sposób prezentacji powiązania jaki oczekiwałem - Wielkie dzięki!

Czy jest możliwość zdefiniować globalnie dla danego projektu, aby wszystkie powiązania wyświetlały się w ten właśnie sposób ? Chodzi o powiązania przy stykach stycznika, przy aparatach, BlackBox-ach itd.

Odpowiedź
(2021-09-30, 14:28)myku napisał(a): Chwile mnie nie było.

Udało się uzyskać sposób prezentacji powiązania jaki oczekiwałem - Wielkie dzięki!

Czy jest możliwość zdefiniować globalnie dla danego projektu, aby wszystkie powiązania wyświetlały się w ten właśnie sposób ? Chodzi o powiązania przy stykach stycznika, przy aparatach, BlackBox-ach itd.

Oczywiście kwestia tylko która opcja ci zadziałała i spełnia twoje oczekiwania 

jeżeli zadowala cię efekt, który uzyskasz przez zabawę ustawieniami w ustawieniach projektu->powiązania — to masz sprawę załatwioną
w przeciwnym wypadku czeka cię dużo więcej pracy — w szczególności z właściwościami bloków, trzeba będzie owe właściwości ustawić dla każdego "elementu"

potem zmodyfikować dla każdego symbolu, i każdej wersji symbolu — sposób wyświetlania, trochę zabawy ale da się
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2021-09-30, 15:39)pwisniewski napisał(a): w przeciwnym wypadku czeka cię dużo więcej pracy — w szczególności z właściwościami bloków, trzeba będzie owe właściwości ustawić dla każdego "elementu"

potem zmodyfikować dla każdego symbolu, i każdej wersji symbolu — sposób wyświetlania, trochę zabawy ale da się

Zadowalający efekt uzyskałem poprzez zabawę właściwościami bloków.

Jeśli taki sam efekt chciałbym uzyskać dla styków stycznika... co powinienem edytować ? Na pewno nie sam symbol cewki stycznika, ale jak wejść we właściwości podglądu styków stycznika ?
W jaki sposób edytować "Właściwość bloku: Format [1]" dla styków w podglądzie ? Powinienem edytować to poprzez edycję symbolu ?

Odpowiedź
(2021-10-01, 17:21)myku napisał(a): Zadowalający efekt uzyskałem poprzez zabawę właściwościami bloków.

Jeśli taki sam efekt chciałbym uzyskać dla styków stycznika... co powinienem edytować ? Na pewno nie sam symbol cewki stycznika, ale jak wejść we właściwości podglądu styków stycznika ?
W jaki sposób edytować "Właściwość bloku: Format [1]" dla styków w podglądzie ? Powinienem edytować to poprzez edycję symbolu ?

Jeżeli zadowalający efekt uzyskałeś tylko przez właściwości bloków to teraz:

1. musisz ustawić globalne właściwości bloku dla każdego typu "elementu" występującego w projekcie 

2. ową właściwość bloku w każdym symbolu i w każdym wariancie musisz wyświetlić i ustawić jako wyświetlaną
3. przerobić ewentualne zestawienia czy li edytować formularze, aby podmienić/wstawić zdefiniowaną właściwość zamiast standardowego odniesienia 

jeżeli to wszystko będziesz miał ustawione i będzie działać jak należy — znaczy tak jak chcesz

to teraz musisz sobie zapisać wszystkie właściwości jako szablony i przypisać jako standardowe, aby tego za każdym razem nie zmieniać i ustawiać 
jeżeli to będziesz miał zrobione, to zostaje stworzenie projektu bazowego, na którego bazie będziesz tworzył nowe projekty
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź