• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Styki pomocnicze stycznika - podgląd styku
Cześć,

Korzystając z symbolu stycznika silnikowego 6-przyłączowego (IEC_symbol -> 97 / QL3_1 (Rozłącznik obciążenia / Stycznik silnikowy w zamku wyłącznika i linia)), to w momencie, gdy dodam gdzieś na schematach styk z korespondującym ID, utworzy mi się "podgląd styku" obok symbolu stycznika. Czy istnieje jakakolwiek możliwość edycji tego podglądu? Oprócz jego przesunięcia oraz usunięcia, bo to potrafię - przede wszystkim chciałbym móc zmodyfikować wyświetlane powiązanie - obrócić je, zmienić pozycję bądź też ukryć.

[EPLAN Electric P8 2.9 SP1 Update 8]

Odpowiedź
(2022-03-29, 09:51)prosys napisał(a): Cześć,

Korzystając z symbolu stycznika silnikowego 6-przyłączowego (IEC_symbol -> 97 / QL3_1 (Rozłącznik obciążenia / Stycznik silnikowy w zamku wyłącznika i linia)), to w momencie, gdy dodam gdzieś na schematach styk z korespondującym ID, utworzy mi się "podgląd styku" obok symbolu stycznika. Czy istnieje jakakolwiek możliwość edycji tego podglądu? Oprócz jego przesunięcia oraz usunięcia, bo to potrafię - przede wszystkim chciałbym móc zmodyfikować wyświetlane powiązanie - obrócić je, zmienić pozycję bądź też ukryć.

[EPLAN Electric P8 2.9 SP1 Update 8]

Wszystkie zmiany zrobisz w karcie podgląd styku (dla eplana 2.9)  dla danego wyłącznika silnikowego 

jeżeli nie znajdziesz tam tego czego szukasz będziesz musiał inaczej podejść do zagadnienia
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2022-03-29, 13:06)pwisniewski napisał(a): Wszystkie zmiany zrobisz w karcie podgląd styku (dla eplana 2.9)  dla danego wyłącznika silnikowego 

jeżeli nie znajdziesz tam tego czego szukasz będziesz musiał inaczej podejść do zagadnienia

Cześć, 

Niestety nie udało mi się przy pomocy dostępnych tam opcji uzyskać tego co chciałem - czyli swobodnie przesunąć powiązania styku pomocniczego ("/2.4:C") w pożądane miejsce (tak jak mogę to zrobić z np. powiązaniem dla symbolu stycznika), mogę go tylko poprzesuwać i poobracać w kilka predefiniowanych pozycji.

Odpowiedź
(2022-03-29, 13:45)prosys napisał(a): Cześć, 

Niestety nie udało mi się przy pomocy dostępnych tam opcji uzyskać tego co chciałem - czyli swobodnie przesunąć powiązania styku pomocniczego ("/2.4:C") w pożądane miejsce (tak jak mogę to zrobić z np. powiązaniem dla symbolu stycznika), mogę go tylko poprzesuwać i poobracać w kilka predefiniowanych pozycji.

no niestety w takim wypadku musisz użyć opcji z "parą odsyłaczy" 
i ręcznie wstawić ten styk i wtedy będziesz miał pełną kontrolę nad elementami wyświetlanymi
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź