• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szablon funkcyjny dla przyłączy urządzenia.
EplanP8 
Mam w projekcie urządzenie zrobione z BlackBoxa i przyłączy urządzenia obrazujących jego listwę przyłączeniową. Wewnątrz są wyjścia przekaźnikowe i wejścia analogowe. Na schemat wstawiane są te przyłącza parami po 2 szt. W tej chwili robię to tak, że przygotowałem sobie makro z BlackBoxa i 2 przyłączy urządzenia, wstawiam je na schemat, z drzewa zasobów przypisuję BlackBox urządzenia do BlackBoxa wstawionego makra i po kolei przypisuję odpowiednie przyłącza. Generalnie mi to działa i nie powinienem się czepiać, tylko, że to urządzenie ma ok. 50 takich wejść i wyjść i jest z tym dużo roboty, a modyfikacje i przestawianie wejść jest mocno kłopotliwe.
Próbowałem zdefiniować artykuł i użyć szablonów funkcyjnych gdzie zdefiniowałem pary przyłączy z listwy urządzenia i odpowiednie makro na schemat, jednak zawsze przy próbie wstawienia na schemat takiego szablonu program wyrzuca błąd o niezgodności ilości przyłączy itp...

I tu moje pytanie, jak zdefiniować szablon funkcyjny dla takiego zadania. Domyślam się, że problem polega na tym, że funkcja w ustawieniach szablonu jest w ilości 1 szt. a makro, które próbuję wstawić zawiera 2 funkcje. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe żeby 1 szablon wstawiał na schemat 2 i więcej funkcji ? A może jest inny sposób na osiągnięcie celu, którym jest po prostu wstawianie na schemat wcześniej zdefiniowanych par przyłączy BlackBoxa. Kombinuję z tym od jakiegoś czasu i zwyczajnie nie wierzę, że nie da się zrobić, chociażby dlatego, że w SeeElectrical Expert coś takiego robi się bez żadnego problemu więc myślę, że W Eplanie też powinno być osiągalne.

Poniżej screen, w załączniku makro strony.
Pozdrawiam
MS

Załączone pliki
.ema   mo.ema (Rozmiar: 64,12 KB / Pobrań: 3)

Odpowiedź
patrząc na ten screen mam wrażenie że próbujesz zrobić przegląd urządzenia (coś ala kart PLC)
ale czytając twój opisu mam wrażenie że chcesz zrobić makra dla schematu wielokreskowego
patrząc na makro - znów jest pomieszanie przeglądu z schematem wielokreskowym
tak więc jakbyś mógł sprecyzować co chcesz osiągnąć - bo ja mam problem ze zrozumieniem co tak właściwie chcesz zrobić
to jest szansa że ktoś będzie ci wstanie pomóc
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-06-10, 12:06)pwisniewski napisał(a): patrząc na ten screen mam wrażenie że próbujesz zrobić przegląd urządzenia (coś ala kart PLC)
ale czytając twój opisu mam wrażenie że chcesz zrobić makra dla schematu wielokreskowego
tak więc jakbyś mógł sprecyzować co chcesz osiągnąć - bo ja mam problem ze zrozumieniem co tak właściwie chcesz zrobić

W skrócie: na BlackBox po lewej są zdefiniowane przyłącza urządzenia jako przyłącze urządzenia 1 przyłącze, prezentacja para odsyłaczy. Są tak narysowane bo mają obrazować listwę na urządzeniu.
Chcę zdefiniować szablon, który, gdy uplasuję go na schemacie wstawi tam 2 przyłącza i powiąże je z przyłączami nr 1 i 5, drugi szablon po wstawieniu powiąże się z przyłączami 1 i 3.
Pytanie brzmi: Jak definiować[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif] szablony funkcyjne, które będą się odnosiły do 2 przyłączy ?
[/font]
Może w ogóle od początku powinienem to przygotować inaczej ?

Odpowiedź
(2020-06-10, 12:55)mareszym napisał(a): W skrócie: na BlackBox po lewej są zdefiniowane przyłącza urządzenia jako przyłącze urządzenia 1 przyłącze, prezentacja para odsyłaczy. Są tak narysowane bo mają obrazować listwę na urządzeniu.
Chcę zdefiniować szablon, który, gdy uplasuję go na schemacie wstawi tam 2 przyłącza i powiąże je z przyłączami nr 1 i 5, drugi szablon po wstawieniu powiąże się z przyłączami 1 i 3.
Pytanie brzmi: Jak definiować[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif] szablony funkcyjne, które będą się odnosiły do 2 przyłączy ?
[/font]

nie bardzo dalej rozumie co chcesz osiągnąć - i nie będę się starał nawet domyślać - więc ciężko mi ci doradzić optymalne rozwiązanie 

a więc odpowiem tak jak zadałeś pytanie 
możesz skorzystać z  symbolu  "427 / D2DCPNG" lub "412 / D2DCP" albo innego z grupy przyłącza urządzenia zmiennego który ci akurat pasuje
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2020-06-10, 12:55)mareszym napisał(a): W skrócie: na BlackBox po lewej są zdefiniowane przyłącza urządzenia jako przyłącze urządzenia 1 przyłącze, prezentacja para odsyłaczy. Są tak narysowane bo mają obrazować listwę na urządzeniu.
[/font]
Witam,
Należy zdefiniować każde przyłącze jako funkcję w szablonie artykułu. W szablonie możesz zdefiniować makro  i wtedy nie powinien się pluć o ilość przyłączy.

Odpowiedź
(2020-06-10, 12:06)pwisniewski napisał(a): patrząc na ten screen mam wrażenie że próbujesz zrobić przegląd urządzenia (coś ala kart PLC)
Witam,
Czemu ja nie widzę screen'a?

Odpowiedź
(2020-06-10, 14:21)AdamL napisał(a): Witam,
Czemu ja nie widzę screen'a?

bo ktoś nie umiał wstawić poprawnie zdjęcia 
postaram się to za chwile naprawić
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-06-10, 15:25)pwisniewski napisał(a): bo ktoś nie umiał wstawić poprawnie zdjęcia 
Ok, dziękuję.

Odpowiedź
(2020-06-10, 15:25)pwisniewski napisał(a): bo ktoś nie umiał wstawić poprawnie zdjęcia 
Faktycznie nie umiałem, wkleiłem w edycji i było widoczne, myślałem, że to wszystko, ale po wysłaniu posta przestało być widoczne w podglądzie, natomiast nadal było widoczne w edycji. Nie wiem dlaczego.
Dziękuję za poprawienie.

Odpowiedź
(2020-06-10, 13:59)AdamL napisał(a): Witam,
Należy zdefiniować każde przyłącze jako funkcję w szablonie artykułu. W szablonie możesz zdefiniować makro  i wtedy nie powinien się pluć o ilość przyłączy.
OK, ale jak zdefiniuję każde przyłącze w szablonie, to będę je wstawiał przez plasowanie pojedynczo, a mi chodzi o to, żeby je zdefiniować i wstawiać po 2 na raz jako makro lub symbol, z przypisaniem do 2 przyłączy artykułu. Tak żebym na stronie z widokiem całego urządzenia mógł wyświetlić lokalizację poszczególnych przyłączy na schemacie.

Odpowiedź
EplanP8 
Też chyba nie do końca wiem o co chodzi autorowi, ale będę strzelał, że tak jak już wspomniał AdamL wystarczy rzeczywiście wklepać w szablon funkcyjny wszystkie dostępne przyłącza, następnie stworzyć kilka wariantów makr (każde z wymaganą ilością powiązanych ze sobą przyłączy) i to je plasować na schemacie.

Odpowiedź
(2020-06-10, 17:16)mareszym napisał(a): OK, ale jak zdefiniuję każde przyłącze w szablonie, to będę je wstawiał przez plasowanie pojedynczo, a mi chodzi o to, żeby je zdefiniować i wstawiać po 2 na raz jako makro lub symbol, z przypisaniem do 2 przyłączy artykułu. Tak żebym na stronie z widokiem całego urządzenia mógł wyświetlić lokalizację poszczególnych przyłączy na schemacie.
Jeśli wstawisz do szablonu makro to przeciągając z nawigatora przyłącze będzie Ci wstawiać to makro. Działa. Ja tak dawno temu kombinowałem z tymi makrami, ale okazało się to niezbyt wygodne. Wygodniej jest mieć szablon i przypisywać funkcje do elementów na schemacie - na schemat wstawiasz makro lub kopiujesz/wklejasz a potem przypisujesz funkcje z szablonu.

Odpowiedź