• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[T845567] - MAX10.12 i MAX40.21 - czyli brak połączenia do klucza sprzętowego
Pewnie nie jeden z nas miał już do czynienia z tym faktem
pracujemy sobie spokojnie a ty nagle wyskakuje nam okienno iż nie znaleziono klucza sprzętowo

a tu oficjalna odpowiedź

Cytat:Problemy tego typu mogą wystąpić podczas gdy ELM nie jest już dostępny jak widać w załączonym artykule. Proszę zobaczyć.

oczywiście odsyłają mnie do FAQ`u który sam im podlinkowałem, czyli

ELM Error MAX10.12
w którym to czytamy
Cytat:Podczas pracy z Aplikacją usługa ELM przestała być dostępna. Może być to spowodowane przez, np.: błąd sieci, zatrzymaniem usługi, zmianę ustawień firewalla. Sprawdź swoje środowisko pracy.

(pozwoliłem sobie dodać brakującą literę Wink)

i na dodatek zostaje zamknięte zgłoszenie - bez podania rozwiązania - przecież zostało wyjaśnione w (podlinkowanym prze zemnie FAQ`u) który pokazuje tylko przyczynę błędu a nie jego rozwiązanie no ale cóż - kolejne odfajkowanie zgłoszenie

no nic każdy niech sam wyciągnie opinię z działania naszego pięknego suportu

a teraz do rzeczy:
Błąd ten spowodowany jest jak się udało ustalić z pomocą kolegów za zachodniej granicy, spadkami i niestabilnością zasilania klucza na porcie USB
Zalecenia (przekazane przez suport niemiecki) - stosować Huba z własnym zasilaniem który to spowoduje brak wahań napięcia na portach
Coś w tym musi być gdyż w większości czasu pracuję z kluczem wpiętym w hub monitora i problemu nie miałem
Problem występuje(nie zawsze) gdy pracuję poza biurem i to przy dłuższej pracy

jeżeli ktoś miał ten sam błąd proponuję zgłosić go do serwisu, ciekaw jestem jaką odpowiedź wy dostaniecie Wink (ciekawe czy pracownicy czytają to forum)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:ciekawe czy pracownicy czytają to forum
Jeśli chodzi tu o pracowników serwisu, to sprawa jest wątpliwa, ponieważ nie zaglądają nawet na swoje forum, a przynajmniej w nim nie uczestniczą.

Odpowiedź
Co do portów USB.
Zauważyłem, że niektóre przenośne dyski na USB mają problem z odpalaniem w hubach bez własnego zasilania.
Dodatkowo zauważyłem też różnicę w przewodach! Na niektórych przewodach, które z powodzeniem stosowałem do myszki (mniej wymagające urządzenie), dysk nie chciał odpalić. Warto stosować lepsze przewody do dysków, ale które są lepsze - przeważnie te grubsze.
Może podobnie jest w tym przypadku.

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: