• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[T860889] - błąd - edycja opisu stron w zakładce lista nawigatora stron
Eplan P8  
Edytując opis stron w nawigatorze stron w zakładce lista natknąłem się na dwa problem:
- nie działa podwójne kliknięcie myszką w celu edycji (na szczęście działa F2)
- korzystając z F2 i edytując notorycznie włącza się kopiowanie stron.

Odpowiedź
(2014-11-28, 01:26)LeBmo napisał(a): Edytując opis stron w nawigatorze stron w zakładce lista natknąłem się na dwa problem:
- nie działa podwójne kliknięcie myszką w celu edycji (na szczęście działa F2)
- korzystając z F2 i edytując notorycznie włącza się kopiowanie stron.

dwie uwagi

ad1. przez edycję F2 możemy w nawigatorze jedynie edytować NAZWĘ strony a nie jej opis jak to napisałeś

ad2. czy owe kopiowanie stron nie pojawia się czasami przy pracy z myszka ? próbujesz coś szybko myszką złapać i pojawia się się kopiowanie ?
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ale chodzi o zakładkę "lista".
Z tym podwójnym kliknięcie coś pochrzaniłem. Ale problem z edycją przez F2 istnieje. Naciskam F2, klikam myszką w pole żeby edytować i jak tylko ruszę myszką w pobliże ramy edytowanej komórki, włącza się okno kopiowania stron.

Poza tym nawet nie edytując, a ustawiając kursor pomiędzy komórkami "Opis stron", kursor zmienia się w kursor kopiowania/przenoszenia i klikając pomiędzy komórkami również zaraz włącza się okno kopiowania.

Odpowiedź
(2014-11-28, 10:05)LeBmo napisał(a): Ale chodzi o zakładkę "lista".
Z tym podwójnym kliknięcie coś pochrzaniłem. Ale problem z edycją przez F2 istnieje. Naciskam F2, klikam myszką w pole żeby edytować i jak tylko ruszę myszką w pobliże ramy edytowanej komórki, włącza się okno kopiowania stron.

Poza tym nawet nie edytując, a ustawiając kursor pomiędzy komórkami "Opis stron", kursor zmienia się w kursor kopiowania/przenoszenia i klikając pomiędzy komórkami również zaraz włącza się okno kopiowania.

a oki nie zauważyłem że chodziło ci o Listę - chyba zmęczenie wychodzi
ogólnie to nie jest wina polecenia edycji F2

związane jest to z gestami myszy - jak zauważyłeś wystarczy mała nieuwaga aby zacząć procedurę kopiowania
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Tak, tak nie chodzi o samo F2. Ale to zachowanie się myszy raczej nie jest standardowe i wydaje mi się, że podchodzi pod błąd, bo irytuje.

Odpowiedź
(2014-11-28, 10:33)LeBmo napisał(a): Tak, tak nie chodzi o samo F2. Ale to zachowanie się myszy raczej nie jest standardowe i wydaje mi się, że podchodzi pod błąd, bo irytuje.

osobiście staram się w eplanie nie używać myszy Wink
więc mi osobiście to zachowanie nie przeszkadza - ale fakt że jest to irytujące i można podciągnąć pod niewłaściwe zachowanie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zostanie to poprawione w wersji 2.6

Odpowiedź