• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teksty. Wyświetlanie zawartości pliku
Eplan P8  
Czy możliwe jest wyświetlanie informacji z pliku w standardowym tekście umieszczonym w edytorze graficznym?
Np. chciałbym żeby wyświetlał się tekst z pliku txt o danej ścieżce na dysku i nazwie. Gdy zmienię zawartość pliku txt zmieni się też informacja na stronie.
Albo idąc dalej w sferę marzeń może można skorzystać z pliku xls podając konkretną zakładkę i komórkę?

Odpowiedź
(2015-06-13, 13:24)LeBmo napisał(a): Czy możliwe jest wyświetlanie informacji z pliku w standardowym tekście umieszczonym w edytorze graficznym?

z tego co pamiętam to w standardzie nie ma takiej możliwości
istniała by szansa aby zrobić coś podobnego ale musiało by to być coś z właściwości (teksty nie są właściwościami w tym sensie)

Cytat:Np. chciałbym żeby wyświetlał się tekst z pliku txt o danej ścieżce na dysku i nazwie. Gdy zmienię zawartość pliku txt zmieni się też informacja na stronie.
Albo idąc dalej w sferę marzeń może można skorzystać z pliku xls podając konkretną zakładkę i komórkę?

już nie brnij w strefę marzeń Wink bo się wielce rozczarujesz
ogólnie z plikiem tekstowym i wpisem w jakąś właściwość nie było by większych problemów o tyle z Excelem będzie trudno bo z samego pliku nie da się prosto wyciągnąć wpisu
2 sprawa to samo odświeżenie wartości w komórce które też może powodować trochę problemów
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:już nie brnij w strefę marzeń Wink bo się wielce rozczarujesz
Troszeczkę chciałem poszaleć ;-)

Cytat:ogólnie z plikiem tekstowym i wpisem w jakąś właściwość nie było by większych problemów
Czyli za czymś takim muszę szukać gdzieś we właściwościach bloku. Cienko to widzę.

Odpowiedź
(2015-06-15, 08:11)LeBmo napisał(a): Troszeczkę chciałem poszaleć ;-)

niestety nie zawsze możemy

Cytat:Czyli za czymś takim muszę szukać gdzieś we właściwościach bloku. Cienko to widzę.
to nie takie proste
i nie o właściwości bloku tu chodzi tylko o skrypt który przepisuje wartość z pliku txt to pola właściwości
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dosyć, że nie pozwalasz poszaleć to ściągasz ostro na ziemię... skrypt... i skończyłem marzyć ;-)

Rozumiem, że skoro mówisz, iż można coś zrobić, bo można zastosować skrypt, a przy czymś innym piszesz, że nie da się zrobić chyba, że przez API, to znasz granice "normalnego" użytkowania, użytkowania za pomocą skryptów i następnego poziomu za pomocą API?
Da się to w kilku zdaniach wiernym "czytelnikom" przybliżyć żeby wiedzieli gdzie kończą się granice stąpania po ziemi i zaczyna się lewitować (skrypty), a gdzie już jest lot na Księżyc (API)?

Odpowiedź
(2015-06-15, 19:04)LeBmo napisał(a): Dosyć, że nie pozwalasz poszaleć to ściągasz ostro na ziemię... skrypt... i skończyłem marzyć ;-)

ja nie pozwalam Big Grin

Cytat:Rozumiem, że skoro mówisz, iż można coś zrobić, bo można zastosować skrypt, a przy czymś innym piszesz, że nie da się zrobić chyba, że przez API, to znasz granice "normalnego" użytkowania, użytkowania za pomocą skryptów i następnego poziomu za pomocą API?
Da się to w kilku zdaniach wiernym "czytelnikom" przybliżyć żeby wiedzieli gdzie kończą się granice stąpania po ziemi i zaczyna się lewitować (skrypty), a gdzie już jest lot na Księżyc (API)?

ciężko będzie takie coś spisać gdyż nie ma (jak już sam zauważyłeś) pełnej dokumentacji
to co często pisze że się nie da wynika z doświadczenia i setek prób jakie podejmowałem i prób znajomych którzy tez coś podobnego robili
inna sprawa jest taka że to co dzisiaj mówimy iż się nie da w nowej wersji okazuje się już możliwe
tak było np z listą wyborów w polach użytkownika (w 2.3 nie było możliwe bez skryptu w 2.5 jest wbudowane standardowo)
także sam rozumiesz że z punktu widzenia użytkownika trudno coś takiego opisać
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Tak myślałem, że temat rzeka trudny będzie do zamknięcia w jednym zdaniu ale zapytałem, bo a nóż są jakieś dostrzegalne ramy.
Najgorsze, że coraz częściej napotykam na tematy rzeki, które nadają się na gawędę przy ognisku ;-)

Odpowiedź
(2015-06-16, 10:11)LeBmo napisał(a): Tak myślałem, że temat rzeka trudny będzie do zamknięcia w jednym zdaniu ale zapytałem, bo a nóż są jakieś dostrzegalne ramy.
Najgorsze, że coraz częściej napotykam na tematy rzeki, które nadają się na gawędę przy ognisku ;-)

co ja ci poradzę
nie jesteś już początkującym użytkownikiem programu
teraz to jak w las - coraz więcej drzew Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź