• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Układ szafy sterowniczej 2D. Jak wykorzystać element wielokrotnie
Eplan P8  
Z nawigatora układu szafy sterowniczej 2D, uplasowałem na stronie
<8> Układ szafy sterowniczej (I)
obudowę, umieściłem na jej drzwiach co potrzebowałem, a następnie chciałem przedstawić jej tył. Kiedy jeszcze raz uplasuję ten sam element w nawigatorze będzie mu towarzyszyła czerwona kropka oznaczająca, że uplasowanego elementu nie ma w projekcie i dodatkowo w zarządzaniu komunikatami jest błąd "Artykuł rozmieszczenia artykułów nie występuje w funkcji głównej z wystarczającą liczbą sztuk."

Czy da się wielokrotnie wykorzystać istniejący element bez generowania błędów, na podobnej zasadzie jak zmiana rodzaju prezentacji w symbolach na graficzną?

Odpowiedź
(2015-06-09, 16:21)LeBmo napisał(a): Z nawigatora układu szafy sterowniczej 2D, uplasowałem na stronie
<8> Układ szafy sterowniczej (I)
obudowę, umieściłem na jej drzwiach co potrzebowałem, a następnie chciałem przedstawić jej tył. Kiedy jeszcze raz uplasuję ten sam element w nawigatorze będzie mu towarzyszyła czerwona kropka oznaczająca, że uplasowanego elementu nie ma w projekcie i dodatkowo w zarządzaniu komunikatami jest błąd "Artykuł rozmieszczenia artykułów nie występuje w funkcji głównej z wystarczającą liczbą sztuk."

Czy da się wielokrotnie wykorzystać istniejący element bez generowania błędów, na podobnej zasadzie jak zmiana rodzaju prezentacji w symbolach na graficzną?

TAK da się

do tego stosujemy zmianę rodzaju prezentacji elementów plasowanych na zabudowie

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ja to zrobiłem tak, że na stronach wielokreskowych w jednym z elementów oznaczających szafę mam artykuł szafy, potem z nawigatora szafy 2D wrzuciłem go na stronę układu szafy, a potem skopiowałem go na tej stronie żeby był dwa razy. Kiedy dwukrotnie kliknę element na stronie nie ma możliwości zmiany rodzaju prezentacji, chyba dlatego, że występuje jako płyta montażowa.

Nie wiem czy się do końca zrozumieliśmy.
Chodzi o to, ze chciałbym czasami na stronach typu układ szafy sterowniczej wykorzystać dwa razy element z nawigatora szafy sterowniczej (np. po to żeby raz narysować coś na przodzie szafy, a raz na tyle tej samej szafy), ale wtedy mam błąd, że wykorzystuję dwa razy element. Jak to powinno zostać zrobione prawidłowo?

Odpowiedź
w przypadku płyt montażowych mówimy o czymś innym
tu należy skorzystać z funkcji
Miejsce montażu (opisowo) <20024>
i opisowo zmienić miejsce dla danej strony

poniżej przykład przedstawienia tej samej płyty i elementu na tej pycie

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Podwójne wykorzystanie urządzenia nie będącego płytą montażową zrozumiałem, należy zmienić rodzaj prezentacji szczegółowy układ szafy sterowniczej kopii elementu. Nawigator nie pozwolił mi drugi raz uplasować elementu, ale udało mi się go skopiować przez kopiuj-wklej, ta należy to robić?

Niestety sposobu na płytę montażowa nie zrozumiałem.

Odpowiedź
(2015-06-12, 14:33)LeBmo napisał(a): Niestety sposobu na płytę montażowa nie zrozumiałem.

to jest bardzo prosto wstawiasz płytę/y opisujesz je tym samym ID i w właściwości płyty
Miejsce montażu (opisowo) <20024>
wpisujesz (jak pokazałem w przykładzie)
np dla jednej płyty "FRONT" dla drugiej "BACK"
i to wszystko
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Faktycznie nie wpisałem w obu przypadkach tylko w jednym.
Błędy zniknęły. Pozostała czerwona kropka w nawigatorze dla płyty montażowej ale już jako informacja, więc nawet dobrze - zgadza się, czy znów coś pominąłem?
Natomiast element nie będący płytą montażową nie otrzymał czerwonej kropki.

Rozumiem, że płytę należy skopiować w edytorze graficznym, ponieważ nawigator 2D nie pozwala na plasowanie bezpośrednio z niego tego samego elementu?

Przy okazji Miejsca montażu (opisowo) <20024>, czy można usunąć niepotrzebne pozycje z rozwijanej listy, ewentualnie jak to zrobić?

Odpowiedź
(2015-06-13, 11:43)LeBmo napisał(a): Faktycznie nie wpisałem w obu przypadkach tylko w jednym.
Błędy zniknęły. Pozostała czerwona kropka w nawigatorze dla płyty montażowej ale już jako informacja, więc nawet dobrze - zgadza się, czy znów coś pominąłem?
Natomiast element nie będący płytą montażową nie otrzymał czerwonej kropki.

z tego co pamiętam czerwona kropka oznaczała jakąś niezgodność z numerem artykułu (brak artykułu przy elemencie)
jest to coś co wprowadzili w 2.4

Cytat:Rozumiem, że płytę należy skopiować w edytorze graficznym, ponieważ nawigator 2D nie pozwala na plasowanie bezpośrednio z niego tego samego elementu?

nie płytę wstawiasz z menu
wstaw -> box/przyłącze/płyta montażowa -> płyta montażowa

oczywiście jak już masz plasowaną to prościej jest ją po prostu skopiować

tak "nawigator" a raczej funkcje eplana pilnują aby nie wstawiać dwa razy tego samego elementu
funkcje pokazywania rzutów i różnych powierzchni są lepiej obsługiwane w propanelu

Cytat:Przy okazji Miejsca montażu (opisowo) <20024>, czy można usunąć niepotrzebne pozycje z rozwijanej listy, ewentualnie jak to zrobić?

tak można
wykonuje się to przez kompresję projektu
projekt -> organizuj -> kompresuj

i należy wybrać opcję usuwania wpisów zdefiniowanych przez użytkownika w listach wyboru

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Jednak muszę wrócić do tematu, ponieważ inne miejsce montażu dla płyty jednak nie poprawiło błędu (moja nieuwaga).

Ten sposób, który opisałeś działa pod warunkiem, że płyta została wstawiona z menu (wstaw -> box/przyłącze/płyta montażowa -> płyta montażowa), a nie z nawigatora. Czyli jeśli w kopii płyty wstawionej z menu zmienię miejsce montażu i odznaczę funkcję główną jest dobrze.

Inaczej jednak jest z płytą wstawioną z nawigatora.
Mam na stronach schematów dodany artykuł szafy, który przygotował producent RIT.8605500 ( z Data Portalu). Wyświetla się w nawigatorze 2D.
Żeby go uplasować muszę wstawić z menu płytę montażową i uplasować na niej. Co ciekawe ten element RIT jest płytą montażową sam w sobie, co widać we właściwościach dlaczego więc nie można go wstawić bezpośrednio na stronę układu szafy tylko na płytę, którą potem mogę usunąć i komponenty układać już tylko na tym RIT (Eplan rozumie już wtedy, że jest to płyta montażowa)?
W tym przypadku ta metoda z kopią tej szafy RIT i zmianą miejsca montażu właśnie nie działa i daje błąd, dlaczego?

Odpowiedź
ponieważ w data portalu płyta montażowa nie jest jako płyta montażowa tylko jako plasowanie elementu

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
U mnie troszeczkę inaczej to wygląda.
Załączam widok właściwości szafy (jako płyty montażowej) z kopią tej szafy i błędem tym wywołanym.

Odpowiedź
(2015-07-08, 17:05)LeBmo napisał(a): U mnie troszeczkę inaczej to wygląda.
Załączam widok właściwości szafy (jako płyty montażowej) z kopią tej szafy i błędem tym wywołanym.

Po wyglądzie nawigatora zabudowy widzę iż szafę i płyty dalej masz jako plasowane urządzenie - dla płyty montażowej nie pojawia się plasowany

prześlij proszę te 2 strony (zabudowę i gdzie masz zdefiniowany artykuł szafy) jako makro a zaznaczę ci gdzie jest błąd

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości