Specjalista
Liczba postów: 606
Liczba wątków: 107
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Dziękuję Danno: 135
Reputacja:
8
2015-06-09, 16:21
Z nawigatora układu szafy sterowniczej 2D, uplasowałem na stronie
<8> Układ szafy sterowniczej (I)
obudowę, umieściłem na jej drzwiach co potrzebowałem, a następnie chciałem przedstawić jej tył. Kiedy jeszcze raz uplasuję ten sam element w nawigatorze będzie mu towarzyszyła czerwona kropka oznaczająca, że uplasowanego elementu nie ma w projekcie i dodatkowo w zarządzaniu komunikatami jest błąd "Artykuł rozmieszczenia artykułów nie występuje w funkcji głównej z wystarczającą liczbą sztuk."
Czy da się wielokrotnie wykorzystać istniejący element bez generowania błędów, na podobnej zasadzie jak zmiana rodzaju prezentacji w symbolach na graficzną?
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
Ja to zrobiłem tak, że na stronach wielokreskowych w jednym z elementów oznaczających szafę mam artykuł szafy, potem z nawigatora szafy 2D wrzuciłem go na stronę układu szafy, a potem skopiowałem go na tej stronie żeby był dwa razy. Kiedy dwukrotnie kliknę element na stronie nie ma możliwości zmiany rodzaju prezentacji, chyba dlatego, że występuje jako płyta montażowa.
Nie wiem czy się do końca zrozumieliśmy.
Chodzi o to, ze chciałbym czasami na stronach typu układ szafy sterowniczej wykorzystać dwa razy element z nawigatora szafy sterowniczej (np. po to żeby raz narysować coś na przodzie szafy, a raz na tyle tej samej szafy), ale wtedy mam błąd, że wykorzystuję dwa razy element. Jak to powinno zostać zrobione prawidłowo?
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
Podwójne wykorzystanie urządzenia nie będącego płytą montażową zrozumiałem, należy zmienić rodzaj prezentacji szczegółowy układ szafy sterowniczej kopii elementu. Nawigator nie pozwolił mi drugi raz uplasować elementu, ale udało mi się go skopiować przez kopiuj-wklej, ta należy to robić?
Niestety sposobu na płytę montażowa nie zrozumiałem.
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
2015-06-13, 11:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-06-13, 12:08 przez LeBmo.)
Faktycznie nie wpisałem w obu przypadkach tylko w jednym.
Błędy zniknęły. Pozostała czerwona kropka w nawigatorze dla płyty montażowej ale już jako informacja, więc nawet dobrze - zgadza się, czy znów coś pominąłem?
Natomiast element nie będący płytą montażową nie otrzymał czerwonej kropki.
Rozumiem, że płytę należy skopiować w edytorze graficznym, ponieważ nawigator 2D nie pozwala na plasowanie bezpośrednio z niego tego samego elementu?
Przy okazji Miejsca montażu (opisowo) <20024>, czy można usunąć niepotrzebne pozycje z rozwijanej listy, ewentualnie jak to zrobić?
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
Jednak muszę wrócić do tematu, ponieważ inne miejsce montażu dla płyty jednak nie poprawiło błędu (moja nieuwaga).
Ten sposób, który opisałeś działa pod warunkiem, że płyta została wstawiona z menu (wstaw -> box/przyłącze/płyta montażowa -> płyta montażowa), a nie z nawigatora. Czyli jeśli w kopii płyty wstawionej z menu zmienię miejsce montażu i odznaczę funkcję główną jest dobrze.
Inaczej jednak jest z płytą wstawioną z nawigatora.
Mam na stronach schematów dodany artykuł szafy, który przygotował producent RIT.8605500 ( z Data Portalu). Wyświetla się w nawigatorze 2D.
Żeby go uplasować muszę wstawić z menu płytę montażową i uplasować na niej. Co ciekawe ten element RIT jest płytą montażową sam w sobie, co widać we właściwościach dlaczego więc nie można go wstawić bezpośrednio na stronę układu szafy tylko na płytę, którą potem mogę usunąć i komponenty układać już tylko na tym RIT (Eplan rozumie już wtedy, że jest to płyta montażowa)?
W tym przypadku ta metoda z kopią tej szafy RIT i zmianą miejsca montażu właśnie nie działa i daje błąd, dlaczego?