• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Więcej niż jeden kabel na fazę
Eplan P8  
Witam,
problem, który mam polega na umieszczaniu i wyświetlaniu w prawidłowy sposób kabli jednożyłowych i wielożyłowych w wiązkach.

Generalnie, kable średniego napięcia (poza 3,6/6kV) są kablami jednożyłowymi, układanymi w wiązki. Dla eplana więc są to trzy kable na jednej relacji, po jednym dla każdej fazy. W listach kablowych i na schematach natomiast zapisuje się to jako np. 3x(XRUHKXs 1x240/50) lub dla nN jest to np. 2x(XKXs 4x240).

Problem pojawia się w momencie, gdy chcę nadać artykuł. Jeżeli połączenie ma np. 100m , to na schemacie jednokreskowym i liście kablowej chcę umieścić jeden kabel, który będzie miał widoczną nazwę (ID pełne) oraz typ i ilość: 3x(XRUHKXS 1x240/50) i długość połączenia 100m, natomiast w zestawieniu materiałów ma się już pojawić zapis XRUHKXs 1x240/50 i 300m (3 odcinki po 100m).

Jak dotąd robię to w następujący sposób: nadaję artykuł pojedynczego kabla, i w polu ilość ustawiam trzy. W ten sposób listy materiałów są generowane dobrze, ale brak zapisu 3x(kabel), który robię po prostu ręcznie. Jakieś pomysły by to zautomatyzować?

Odpowiedź