Witam Koledzy czy jest możliwość wyłączenia automatycznego sortowania. Posiadam taką listwę zaciskową z której wychodzi ten sam sygnał. Nadaje ręcznie identyfikator sortowania bo chcę aby na danym zacisku było wpięte zdefiniowane przezemnie urządzenie. Problem pojawia się gdy przez pomyłkę podam inny identyfikator sortowania i nie może eplan znaleźć pary do strzałki i wybiera kolejną według sortowania. A chciałbym aby strzałka bez pary była nie podłączona. W tedy szybko znalazł bym gdzie jest błąd bo nie było by odnośnika. Czyli interesuje mnie połączenie 1:1
Ocena wątku:
Wyłączenie sortowania
|
2022-03-17, 17:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-03-17, 17:07 przez pwisniewski.)
(2022-03-17, 16:51)matekogon napisał(a): Witam Koledzy czy jest możliwość wyłączenia automatycznego sortowania. Posiadam taką listwę zaciskową z której wychodzi ten sam sygnał. Nadaje ręcznie identyfikator sortowania bo chcę aby na danym zacisku było wpięte zdefiniowane przezemnie urządzenie. Problem pojawia się gdy przez pomyłkę podam inny identyfikator sortowania i nie może eplan znaleźć pary do strzałki i wybiera kolejną według sortowania. A chciałbym aby strzałka bez pary była nie podłączona. W tedy szybko znalazł bym gdzie jest błąd bo nie było by odnośnika. Czyli interesuje mnie połączenie 1:1
to musisz mieć (jak już nie raz wspominałem i pisałem i mówiłem) jednoznacznie identyfikujący ID
wtedy to zadziała
przy strzałkach potenciałowych, powiązanie będzie zachodziło zawsze w obrębie tego samego ID (i to jest poprawne zachowanie)
przy identyfikatorach sortowania, powiązanie idzie w parach, najpierw para z niższym nr, jeżeli nie ma do pary w tym nr, to dokładany jest "element" z wyższym nr i tak dalej aż do wyczerpania puli "elementów" w danym ID
więc jeżeli ta funkcjonalność ci nie pasuje to
w twoim wypadku rozważyłbym nazwę strzałki od nr zacisku wraz z przyłączem, i problem będzie rozwiązany,
PS. jeszcze jednym rozwiązaniem jest stworzenie podklasy w ID a wyświetlanie tylko klasy ID jeżeli tak bardzo ci na tym zależy, aby na strzałkach był tylko ten 740
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
2022-03-18, 13:34
(2022-03-17, 17:05)pwisniewski napisał(a): to musisz mieć (jak już nie raz wspominałem i pisałem i mówiłem) jednoznacznie identyfikujący ID
wtedy to zadziała
przy strzałkach potenciałowych, powiązanie będzie zachodziło zawsze w obrębie tego samego ID (i to jest poprawne zachowanie)
przy identyfikatorach sortowania, powiązanie idzie w parach, najpierw para z niższym nr, jeżeli nie ma do pary w tym nr, to dokładany jest "element" z wyższym nr i tak dalej aż do wyczerpania puli "elementów" w danym ID
więc jeżeli ta funkcjonalność ci nie pasuje to
w twoim wypadku rozważyłbym nazwę strzałki od nr zacisku wraz z przyłączem, i problem będzie rozwiązany,
PS. jeszcze jednym rozwiązaniem jest stworzenie podklasy w ID a wyświetlanie tylko klasy ID jeżeli tak bardzo ci na tym zależy, aby na strzałkach był tylko ten 740
Podpowiesz jak zrobić podklasę?
2022-03-18, 14:42
(2022-03-18, 13:34)matekogon napisał(a): Podpowiesz jak zrobić podklasę?
Jak zawsze w eplanie wystarczy dodać . lub
Niestety w przypadku strzałek potenciałowych podklasy są niejako wyłaczone
ale możesz dalej to wykorzystać
tylko w nawigatorze nie będziesz miał ładnej zagnieżdżonej struktury, a oznaczenie będziesz musiał poskładać sobie sam z frefixa, identyfikatora i licznika a podlicznik pominąć lub zastosować właściwości bloku do wyświetlania tego co chcesz
kolor żółty to właściwość bloku a ten teki fioletowy pełne ID
potrzebne miejsce w chmurze ?
Zapraszamy na Tapatalk
Zapraszamy na Tapatalk
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości