• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zacisk - Rozdzielacz napęcia
EplanP8 
Witam szanownych forumowiczów,

Czy ktoś mógłby mi pomóc w definicji takiego artykułu:
https://www.phoenixcontact.com/online/po...plpl&tab=1
[Obrazek: 68433_3000_int_04.jpg]

Jest tam 16 zacisków zwartych wewnętrznie.
To co na tą chwilę zrobiłem to artykuł z 16 zaciskami z mostkiem grzebieniowym i jednym przyłączem.
Jak potem sam ręcznie zadbam o mostek w nawigatorze listew to mogę sobie wstawiać pojedyncze zaciski na stronach eplan trzyma potencjał oraz pilnuje że na jednej złączce mam 16 zacisków.

Jak poprawnie zdefiniować taki artykuł ?

Odpowiedź
Nie jestem pewien czy traktowanie takich zacisków jako typowy zaciski w Eplanie jest wygodne w użytkowaniu.
To może zależeć od sytuacji ich ilości, czy są jeden za drugim, czy wymieszane z innymi na listwie, czy możesz je umieścić wszystkie na jednej stronie projektu, czy muszą być porozrzucane w projekcie i jak, czy musisz określić dokładne miejsce przyłączenia przewodu w tym zacisku, itp.
W niektórych sytuacjach można je potraktować jako jeden blok rozdzielczy w formie black boxa (cała listwa jako jeden black box).
Jeśli jako zacisk, prawdopodobnie celowałbym w jakieś typowe zaciski umieszczone na jednej stronie projektu. Może jako połączenie dwóch takich 1434 / X8_NB (jeden jako zacisk główny, drugi nie). Może jako kilka zacisków 1414 / X2_B lub innych (tylko pierwszy jako zacisk główny).
Można spróbować zacisków wielopoziomowych, może z opcją zacisku współdzielonego.
Chyba trzeba popróbować co będzie wygodne w Twoim przypadku oraz czy musisz generować jakieś zestawienia, w których będą występowały.

Może trochę ogólnikowo ale nie wiem co dokładnie chcesz uzyskać, a nie mam też zbytnio czasu się w to zagłębiać. Może tych kilka haseł coś Ci podpowie.

Odpowiedź
Cześć,

Ściągnąłem ten zacisk z Data Portal i widzę, że jest przedstawiony jako: 255 / XEDU, zacisk, zmienny.

Odpowiedź
Niestety tak to wygląda często w DP, że nijak się to ma do rzeczywistości.

Odpowiedź
(2018-11-26, 15:08)LeBmo napisał(a): Niestety tak to wygląda często w DP, że nijak się to ma do rzeczywistości.

Zgadza się, chociaż prezentację robi tam producent..

@LeBmo, a czy wiesz w jaki sposób ściągnąć np. prezentacje tego zacisku wraz z danymi artykułów i je komuś udostępnić?

Odpowiedź
Jeśli masz coś ściągnięte w postaci .EDZ, to właśnie tak możesz komuś udostępnić.
Jeśli masz już zaimportowane u siebie w Eplanie, to w zarządzaniu artykułami, PPM na artykule i wybierasz eksport, wybierasz EPLAN Data portal - Format wymiany danych i otrzymujesz EDZ. Następnie druga osoba importuje otrzymany od Ciebie plik EDZ.

Odpowiedź
EplanP8 
(2018-11-26, 15:28)norbertfi napisał(a): Zgadza się, chociaż prezentację robi tam producent..

@LeBmo, a czy wiesz w jaki sposób ściągnąć np. prezentacje tego zacisku wraz z danymi artykułów i je komuś udostępnić?

Jeśli to są potrzebne dane Phoenix Contact, to można wygenerować je bez dostępu do DP, bezpośrednio na stronie producenta:
https://www.phoenixcontact.com/online/po...ta_manager

Odpowiedź
(2018-11-25, 23:27)LeBmo napisał(a): ........

Może trochę ogólnikowo ale nie wiem co dokładnie chcesz uzyskać, a nie mam też zbytnio czasu się w to zagłębiać. Może tych kilka haseł coś Ci podpowie.

Cześć no właśnie wszytko sprowadza się do tego co chcę osiągnąć Smile
Na pewno chciałbym aby przenosiły potencjał między sobą, na pewno zacisk musi się pokazywać w zestawieniach, kolejność wkładania przewodów w odpowiedni zacisk raczej nie ma znaczenia.

Początkowo rysowałem je na jednej stronie i strzałkami potencjałowymi odwoływałem się według potrzeby z innych stron. W efekcie na jednej stronie miałem taki "pajączek".
Ostatnio wymyśliłem sobie że może czytelniej byłoby rozbić to na pojedyncze zaciski i na stronach wrzucać pojedynczo. Jednak rysując to w ten sposób dochodzę do wniosku że raczej to nie poprawia czytelności schematu ponieważ przy zaciskach nie widać odwołania do funkcji głównej i osoba przeglądająca dokumentacje może mieć problem ze znalezieniem co jest podłączone na ten zacisk.

Wygląda na to że wrócę do przestawienia tego na jednej stronie.... Smile

Odpowiedź
(2018-12-01, 12:18)cza_q napisał(a): Ostatnio wymyśliłem sobie że może czytelniej byłoby rozbić to na pojedyncze zaciski i na stronach wrzucać pojedynczo. Jednak rysując to w ten sposób dochodzę do wniosku że raczej to nie poprawia czytelności schematu ponieważ przy zaciskach nie widać odwołania do funkcji głównej i osoba przeglądająca dokumentacje może mieć problem ze znalezieniem co jest podłączone na ten zacisk.

A próbowałeś zacisków częściowych?

Odpowiedź
(2018-12-01, 22:06)LeBmo napisał(a): A próbowałeś zacisków częściowych?

Cześć,
Odpowiem dość dyplomatycznie  Wink Próbowałem ale mam wrażenie że jeszcze nie rozumiem jak eplan interpretuje zaciski częściowe. Mam wrażenie że zawsze wybiera zacisk z 4 przyłączami i nie mam pewności jak on to potem liczy w zestawieniach.... :/ Przyznam się że w tym zakresie muszę się jeszcze sporo nauczyć.

Odpowiedź
Najpierw poćwicz na zwykłym "pojedynczym" zacisku.

Odpowiedź