Specjalista
Liczba postów: 606
Liczba wątków: 107
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Dziękuję Danno: 135
Reputacja:
8
Nie jestem pewien czy traktowanie takich zacisków jako typowy zaciski w Eplanie jest wygodne w użytkowaniu.
To może zależeć od sytuacji ich ilości, czy są jeden za drugim, czy wymieszane z innymi na listwie, czy możesz je umieścić wszystkie na jednej stronie projektu, czy muszą być porozrzucane w projekcie i jak, czy musisz określić dokładne miejsce przyłączenia przewodu w tym zacisku, itp.
W niektórych sytuacjach można je potraktować jako jeden blok rozdzielczy w formie black boxa (cała listwa jako jeden black box).
Jeśli jako zacisk, prawdopodobnie celowałbym w jakieś typowe zaciski umieszczone na jednej stronie projektu. Może jako połączenie dwóch takich 1434 / X8_NB (jeden jako zacisk główny, drugi nie). Może jako kilka zacisków 1414 / X2_B lub innych (tylko pierwszy jako zacisk główny).
Można spróbować zacisków wielopoziomowych, może z opcją zacisku współdzielonego.
Chyba trzeba popróbować co będzie wygodne w Twoim przypadku oraz czy musisz generować jakieś zestawienia, w których będą występowały.
Może trochę ogólnikowo ale nie wiem co dokładnie chcesz uzyskać, a nie mam też zbytnio czasu się w to zagłębiać. Może tych kilka haseł coś Ci podpowie.
Początkujący
Liczba postów: 29
Liczba wątków: 14
Dziękuję Otrzymano:
0 w 0 postach
Dziękuję Danno: 0
Reputacja:
0
Cześć,
Ściągnąłem ten zacisk z Data Portal i widzę, że jest przedstawiony jako: 255 / XEDU, zacisk, zmienny.
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
Niestety tak to wygląda często w DP, że nijak się to ma do rzeczywistości.
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
Jeśli masz coś ściągnięte w postaci .EDZ, to właśnie tak możesz komuś udostępnić.
Jeśli masz już zaimportowane u siebie w Eplanie, to w zarządzaniu artykułami, PPM na artykule i wybierasz eksport, wybierasz EPLAN Data portal - Format wymiany danych i otrzymujesz EDZ. Następnie druga osoba importuje otrzymany od Ciebie plik EDZ.
Specjalista
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Reputacja:
8
Najpierw poćwicz na zwykłym "pojedynczym" zacisku.