• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zacisk a struktura projektu
Eplan P8  
Witam,
nie znalazłem na forum tematu bezpośrednio poruszającego następujące zagadnienie:
jak powiązać zaciski ze strukturą projektu (urządzenie, lokalizacja) np. zaciski listwy X3 zainstalowane są w urządzeniu C1 natomiast wrysowane są na schemacie wielokreskowym urządzania C2. Jak związać listwę z urządzeniem i jak przedstawić to powiązanie w innych urządzaniach, lokalizacjach?
Wybaczcie jeśli jasno nie opisałem o co mi chodzi.

Odpowiedź
Jeśli dobrze rozumiem, to chodzi prawie o to samo, o co pytałeś TUTAJ w pytaniu o cewce i styku.
Odpowiedź jest praktycznie ta sama.
W standardowym podziale = i +, urządzenie to "=", a miejsce montażu to "+". Nie używasz miejsca montażu czy pomyliłeś miejsce montażu z urządzeniem? Załóżmy, że masz tylko urządzenie "=" i listwę w nim.
Zatem masz listwę -X3 w urządzeniu =C1 to oznacza, że ID listwy to =C1-X3. Jeśli teraz chcesz przedstawić tą listwę na stronie =C2, to albo piszesz przy listwie całe =C1-X3 albo robisz skrzynkę strukturalną wokół tej listwy o ID =C1 i w niej plasujesz listwę -X3.
To, co opisałem jest uwarunkowane tym, że we właściwościach projektu listwa zaciskowa ma nadaną odpowiednio pasującą strukturę do tego, co napisałem, bo należy odpowiednio ustawić struktury w ustawieniach opisanych TUTAJ.

Zobacz w pomocy Eplana pod hasłem: Edytuj i zarządzaj projektami->Struktura projektu.
Piszę to ponieważ jest tam kilka przykładów i informacji na temat możliwości budowy struktury oraz jej hierarchia i może Ci to pomóc w tym co napisałem teraz i poprzednio jeśli nadal nie będzie to jasne.

Odpowiedź
Eplan P8  
Witam, 
racja zagadnienie dotyczy tego samego.
Nie mogę się przyzwyczaić, że można to w ten sposób zrobić i pewnie stąd pytania.
Dziękuję za wyjaśnienie.

Odpowiedź
Spróbuj zapamiętać, że jeśli w ID np. stycznika nie będzie = i +, lub nie otrzyma tego ze skrzynki strukturalnej, to przejmie je ze strony.
Czyli stycznik przejmuje = i + ze strony chyba, że nadasz mu inne.

Odpowiedź