• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaciski dzielone. Czy można wyświetlić powiązanie/adresy do bliźniaczego zacisku?
Eplan P8  
Czy korzystając z zacisków dzielonych istnieje możliwość wyświetlenia adresu krosowego (adresu połączenia) jak dla strzałek potencjałowych czy elementów złożonych z głównego i pobocznego, w ten sposób żeby przy zaciskach tych pojawiał się adres do miejsca gdzie wykorzystuję je ponownie?

Odpowiedź
(2014-10-13, 23:54)LeBmo napisał(a): Czy korzystając z zacisków dzielonych istnieje możliwość wyświetlenia adresu krosowego (adresu połączenia) jak dla strzałek potencjałowych czy elementów złożonych z głównego i pobocznego, w ten sposób żeby przy zaciskach tych pojawiał się adres do miejsca gdzie wykorzystuję je ponownie?

tak istnieje taka możliwość
ale musisz wykorzystać np
Właściwość bloku: Format [x] <20202 x> z definicją : [20205,1<20201<19007,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]

co daje efekt

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Troszeczkę mi nie poszło.

Pojawia się połączenie ale pod każdym zaciskiem pokazują się dwa połączenia do niego samego i do "bliźniaka" zamiast tylko do "bliźniaka".

Gdy w listwie pojawi się więcej zacisków, to niestety pojawiają się połączenia do każdego zacisku listwy mimo, że pozostałe nie są zaciskami częściowymi/dzielonymi.

Dodatkowo ciągle wyświetla mi się "=" i "+".

Odpowiedź
(2014-10-14, 12:09)LeBmo napisał(a): Troszeczkę mi nie poszło.

Pojawia się połączenie ale pod każdym zaciskiem pokazują się dwa połączenia do niego samego i do "bliźniaka" zamiast tylko do "bliźniaka".

zgadza się to co poddałem to był przykład dla pokazania wszystkich wystąpień zacisku częściowego
jeżeli potrzebujesz pokazać tylko referencję do jednego
musisz zmodyfikować odpowiednio parametry
[20205,1,1<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>] - dla zacisku nie będącego funkcją główna i odwołującego się do funkcji głównej
[20205,1,2<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>] - dla zacisku będącego funkcją główną i odwołującego się do drugiej funkcji zacisku

Cytat:Gdy w listwie pojawi się więcej zacisków, to niestety pojawiają się połączenia do każdego zacisku listwy mimo, że pozostałe nie są zaciskami częściowymi/dzielonymi.

Dodatkowo ciągle wyświetla mi się "=" i "+".

co do pozbycia się "=" i "+" musisz włączyć funkcję porównywania z warstwą nadrzędną czyli
[20205,1<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]
wtedy jeżeli struktura jest taka sama zostanie pominięta
jeżeli będzie się różnic zostanie wyświetlona
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Wkleiłem te "kody" ale teraz oba odwołują mi się do tej samej kolumny.

Już Ci nie chciałem zawracać tym głowy i chciałem spróbować samemu to poskładać ale kompletnie nie wiem o co w tym chodzi.
Nawet widząc, że dla:
[20205,1,1<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]
W "nawigacji" otrzymuję:
Zaciski, 2 przyłącza
Inne funkcje zasobu, Wielokreskowy, Funkcja 1
Identyfikator aparatu

To próbując to wydobyć z "dostępnych elementów formatów" nie mogę tego uzyskać po prawej stronie (w "wybrane elementy formatu").

Jak do tego dojść?... czarnoksięstwo!
Nie mogę nawet zbudować czegoś co już zrobiłeś, a co dopiero zrobić coś takiego samemu. Teraz czuję się jakbym był znów na samym początku nauki.
Do czego to wszystko w ogóle służy i z której strony to ugryźć? Na prawdę nie wiem czym w ogóle są te cyferki... ehhhh...
Będziesz w stanie to trochę przybliżyć komuś kto nic na ten temat nie wie?

Odpowiedź
(2014-10-14, 15:57)LeBmo napisał(a): Wkleiłem te "kody" ale teraz oba odwołują mi się do tej samej kolumny.

tak gdyż odwołują się do innych funkcji niż potrzebujesz
załóżmy iż mamy taką listwę (starałem się spreparować podobną dla zobrazowania sytuacji)

a więc tak aby w klemie 2 która jest funkcją główną wyświetlić powiązanie do jej części musimy odwołać się do funkcji 3 listwy
[20205,1,3<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]
analogicznie w w przeciwnym kierunku do funkcji 2
[20205,1,2<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]

natomiast gdy chcemy to samo zrobić z zaciskiem 12
mamy odpowiednio
[20205,1,13<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>] - dla funkcji głównej
[20205,1,14<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>] - dla części

jeżeli teraz dodamy definicję listwy zaciskowej

wszystko przesunie nam się o 1
czyli dla klemy 2 mamy odpowiednio
[20205,1,4<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]
[20205,1,3<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]

dla klemy 12 mamy odpowiednio
[20205,1,14<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]
[20205,1,15<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]

Cytat:Już Ci nie chciałem zawracać tym głowy i chciałem spróbować samemu to poskładać ale kompletnie nie wiem o co w tym chodzi.
Nawet widząc, że dla:
[20205,1,1<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]
W "nawigacji" otrzymuję:
Zaciski, 2 przyłącza
Inne funkcje zasobu, Wielokreskowy, Funkcja 1
Identyfikator aparatu

To próbując to wydobyć z "dostępnych elementów formatów" nie mogę tego uzyskać po prawej stronie (w "wybrane elementy formatu").

Jak do tego dojść?... czarnoksięstwo!
Nie mogę nawet zbudować czegoś co już zrobiłeś, a co dopiero zrobić coś takiego samemu. Teraz czuję się jakbym był znów na samym początku nauki.
Do czego to wszystko w ogóle służy i z której strony to ugryźć? Na prawdę nie wiem czym w ogóle są te cyferki... ehhhh...
Będziesz w stanie to trochę przybliżyć komuś kto nic na ten temat nie wie?

postaram się napisać jakiś mały poradnik na ten temat (jak znajdę chwilę czasu)
ogólnie polega to na przeskoku z jednej funkcji an kolejną
w oknie konfiguracji masz dwa przyciski
    umożliwiające przeskok do innej funkcji z wykorzystaniem wybranej

najlepiej było by to wyjaśnić na przykładach face to face jeżeli nie wiesz do końca co z czego się bierze
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuję bardzo za super przykład - dobry przykład ze zrzutami zawsze lepszy niż książka bez obrazków.

Działa - jest pięknie.
Jednak problemy pojawiają się w listwie, która "ciągle żyje", bo projekt ewoluuje i za każdym razem należy to przesuwać ręcznie i liczyć w jakim miejscu się jest na listwie. Oczywiście jest to rozwiązanie i super, że jest taka możliwość ale ciekawe czy wprowadzą kiedyś takie połączenia z automatu jak przy black boxach... "życzenie"?

Teraz potrafię to zrobić, a raczej "zmałpować", bo skopiuję wiem, na którym miejscu i na jaką liczbę zmienić oraz po co ale to w sumie tyle. Może uda mi się jeszcze coś z tego wywnioskować przy różnych konfiguracjach.

Jeśli uda Ci się zrobić przy okazji samouczek, to na pewno się przyda niejednej osobie.

Odpowiedź
(2014-10-16, 11:23)LeBmo napisał(a): Dziękuję bardzo za super przykład - dobry przykład ze zrzutami zawsze lepszy niż książka bez obrazków.

Działa - jest pięknie.

cieszy mnie że się udało uzyskać zamierzony efekt
edycja tego jest w miarę prosta korzystając z nawigatora

Cytat:Jednak problemy pojawiają się w listwie, która "ciągle żyje", bo projekt ewoluuje i za każdym razem należy to przesuwać ręcznie i liczyć w jakim miejscu się jest na listwie. Oczywiście jest to rozwiązanie i super, że jest taka możliwość ale ciekawe czy wprowadzą kiedyś takie połączenia z automatu jak przy black boxach... "życzenie"?

niestety jest to "łatanie dziury"
obecnie nie przychodzi mi inna możliwość, no może oprócz ręcznego powiązania(to tez jest rozwiązanie i nie zmienia się w momencie dodawania usuwania klem, ale znów przesunięcie klemy w inne miejsce powoduje że musimy aktualizować odwołanie. Tak czy owak trzeba ręcznie to robić) - muszę pomyśleć czy da się to w inny sposób zrobić

ale w najpierw zaczął bym bym od pytania do suportu - może mają inne rozwiązanie na ten problem
jak nie będą mieli rozwiązania to pewnie sami poproszą o formularz życzenia

Cytat:Teraz potrafię to zrobić, a raczej "zmałpować", bo skopiuję wiem, na którym miejscu i na jaką liczbę zmienić oraz po co ale to w sumie tyle. Może uda mi się jeszcze coś z tego wywnioskować przy różnych konfiguracjach.

Jeśli uda Ci się zrobić przy okazji samouczek, to na pewno się przyda niejednej osobie.
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:cieszy mnie że się udało uzyskać zamierzony efekt
edycja tego jest w miarę prosta korzystając z nawigatora
Mnie to dopiero cieszy!
Z jakiego nawigatora, z nawigatora listew zaciskowych? Nie udało mi się znaleźć tam nic pomocnego.

Cytat:obecnie nie przychodzi mi inna możliwość, no może oprócz ręcznego powiązania
Faktycznie, to też się może przydać. Dziękuję za podpowiedź.

Cytat:ale w najpierw zaczął bym bym od pytania do suportu - może mają inne rozwiązanie na ten problem
Czekam na odpowiedź.

Znalazłem dzisiaj coś takiego, już myślałem, że to będzie to ale tylko wszystkie połączenia w nawias mi wzięło i tyle, więc nie wiem co to dokładnie jest:

Odpowiedź
(2014-10-17, 00:30)LeBmo napisał(a): Mnie to dopiero cieszy!
Z jakiego nawigatora, z nawigatora listew zaciskowych? Nie udało mi się znaleźć tam nic pomocnego.

z nawigatora zacisków
masz tam podpowiedź co powinno być przy konkretnej klemie za powiązanie

Cytat:Faktycznie, to też się może przydać. Dziękuję za podpowiedź.

w takim wypadku
może lepiej skorzystać z ręcznego powiązania i po prostu przepisać odpowiednie wpisy

ale znalazłem jescze jedną możliwośc która rozwiąże wszelkie wątpliwości i problemy

wystarczy wyświetlić właściwość <20252> Odnośnik do zacisków częściowych
czyli definitywnie rozwiązuje problem
kurcze najciemniej pod latarnią Wink i człowiek nie pamięta podstawowych rzeczy Big Grin

Cytat:Czekam na odpowiedź.

jestem ciekaw co zaproponują

Cytat:Znalazłem dzisiaj coś takiego, już myślałem, że to będzie to ale tylko wszystkie połączenia w nawias mi wzięło i tyle, więc nie wiem co to dokładnie jest:

to jest opcja do spełnienia normy GOST
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:z nawigatora zacisków
masz tam podpowiedź co powinno być przy konkretnej klemie za powiązanie
Powiązanie ręczne zrozumiałem, myślałem, że to się dotyczy tych magicznych rzeczy (w stylu tego [20205,1,4<20201<19007,0,0,0,1,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>]) i dlatego bylem zdziwiony gdzie w nawigatorze może być coś pomocnego do tego oprócz "pozycji".
Po prostu nie zrozumiałem, że to dotyczy powiązań ręcznych.

Cytat:to jest opcja do spełnienia normy GOST
Najpierw zaznaczyłem tą opcję, bo nazwa była pasująca, a gdy otrzymałem inny niż zamierzony efekt, przeczytałem w pomocy co to znaczy, choć szkoda, że nie napisali co dokładnie ale mniejsza o to, bo to nie to.

Cytat:wystarczy wyświetlić właściwość <20252> Odnośnik do zacisków częściowych
Wcześniej było "pięknie" ale teraz to jest PIĘKNIE! PIĘKNIE! PIĘKNIE!
Gratuluję! A szukałem we właściwościach, a jednak przeoczyłem.
Dziękuję!

Odpowiedź
(2014-10-17, 10:33)LeBmo napisał(a): Wcześniej było "pięknie" ale teraz to jest PIĘKNIE! PIĘKNIE! PIĘKNIE!
Gratuluję! A szukałem we właściwościach, a jednak przeoczyłem.
Dziękuję!

sam o tym zapomniałem jak pisałem pierwszą odpowiedź
ale jakoś nie dało mi to spokoju
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Najnowsze wieści.
Odpowiedź brzmi, że nie przewidziano wprost takiej właściwości i jedyna opcja to uzyskać to przez właściwości bloku.
Zatem Twoim ostatnim rozwiązaniem zamykającym sprawę jakby to współcześnie określić "wymiatasz"!

Odpowiedź
(2014-10-17, 10:59)LeBmo napisał(a): Najnowsze wieści.
Odpowiedź brzmi, że nie przewidziano wprost takiej właściwości i jedyna opcja to uzyskać to przez właściwości bloku.

hehe
pozostawiam to to własnej interpretacji
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź