• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiana "+Miejsce montażu" - aktualizacja zestawień
EplanP8 
Witam,
wykonuję projekty szaf sterowniczych w których umieszczane są elementy o identycznych Widocznych ID np. F41, S32 itp. W projekcie urządzenia znajdujące się w danej szafie są umieszczane w Obszarze DIN więc pełny identyfikator urządzenia wygląda następująco:
+ <oznaczenie szafy> - <oznaczenie urządzenia> dla przykładu: +R11-F41
Inwestor wymaga aby każda szafa stanowiła odrębny projekt w Eplanie i tutaj pojawia się problem.
Mając kopię wykonanego projektu danej szafy (schematy zasadnicze i montażowe) poprzez Zarządzanie oznaczeniami struktury >> zakładkę +Miejsce montażu wpisuję oznaczenie kolejnej szafy zastępując tą wykonaną np. R11 zastępowana jest przez R12. Niestety powoduje to konieczność ponownego wygenerowania wszystkich listew zaciskowych, planów podłączeń urządzeń oraz zestawień zacisków PLC – aktualizacja istniejących zestawień kończy się komunikatem o niemożności odnalezienia danego zestawienia a w konsekwencji jego usunięciem. Spowodowane jest to oczywiście tym, że zestawienia w nowym projekcie odnoszą się do poprzedniej szafy (Obszaru DIN) czyli pomimo zmiany +Miejsce Montażu na R12 w polu Zasób danego zestawienia dalej widnieje R11 (załącznik).
Czy istnieje sposób na aktualizację zestawień po zmianie Miejsca montażu (Obszarów DIN na schematach)? Czy jednak po takiej zmianie jest wymagane ponowne wygenerowanie wszystkich zestawień o których piszę powyżej?

Pracuję na EPLAN P8 2.1 SP1

Pozdrawiam 
BB

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
Sorki że dopiero teraz ale gdzieś mi post uciekł

co do twojego problemu to wszystko zależy jak masz skonfigurowany projekt i generacje formularzy do niego 

niestety zmiana miejsca montażu (+) czy to innego identyfikującego obszaru (np. urządzenie "=" itp)  będzie powodować konieczność ponownej generacji 
jak również nieliczne formularze wymagają ponownej generacji bo aktualizacja nie zadziała ale to już inna sprawa 

w twoim wypadku wystarczy odpowiednio skonfigurować szablony zestawień aby projekt był poprawnie generowany, i wtedy przy zmianie identyfikującego np miejsca montażu (+) zostanie prze generowany (np przez zestaw projekt) co spowoduje aktualizację/generację ponowną wszystkich zestawień w projekcie

mam nadzieję że nie wyszło masło maślane Big Grin
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-09-25, 07:59)pwisniewski napisał(a): Sorki że dopiero teraz ale gdzieś mi post uciekł

co do twojego problemu to wszystko zależy jak masz skonfigurowany projekt i generacje formularzy do niego 

niestety zmiana miejsca montażu (+) czy to innego identyfikującego obszaru (np. urządzenie "=" itp)  będzie powodować konieczność ponownej generacji 
jak również nieliczne formularze wymagają ponownej generacji bo aktualizacja nie zadziała ale to już inna sprawa 

w twoim wypadku wystarczy odpowiednio skonfigurować szablony zestawień aby projekt był poprawnie generowany, i wtedy przy zmianie identyfikującego np miejsca montażu (+) zostanie prze generowany (np przez zestaw projekt) co spowoduje aktualizację/generację ponowną wszystkich zestawień w projekcie

mam nadzieję że nie wyszło masło maślane Big Grin

Dzięki za odpowiedź.

W przypadku listew zaciskowych szablony działają bardzo dobrze natomiast problem zaczyna się w przypadku planów podłączeń urządzeń oraz zestawień zacisków PLC ponieważ zestawienia te są plasowane na stronie ręcznie (kilka aparatów na jednej stronie) - w tym przypadku przy prze generowaniu zestawień za pomocą szablonu każdy aparat umieszczany jest na oddzielnej stornie. 
Czy jest możliwość żeby w szablonie umieścić informacje o dokładnym rozmieszczeniu na stronie poszczególnych zestawień osadzonych (schematów montażowych aparatów)?

Odpowiedź
(2017-09-25, 21:35)b_bogdzinski napisał(a): Dzięki za odpowiedź.

W przypadku listew zaciskowych szablony działają bardzo dobrze natomiast problem zaczyna się w przypadku planów podłączeń urządzeń oraz zestawień zacisków PLC ponieważ zestawienia te są plasowane na stronie ręcznie (kilka aparatów na jednej stronie) - w tym przypadku przy prze generowaniu zestawień za pomocą szablonu każdy aparat umieszczany jest na oddzielnej stornie. 
Czy jest możliwość żeby w szablonie umieścić informacje o dokładnym rozmieszczeniu na stronie poszczególnych zestawień osadzonych (schematów montażowych aparatów)?

osobiście nie znam możliwości zapisania szablonu na plasowane ręcznie formularze - ale ja mało wiem  Big Grin

co do twojego problemu iż np przegląd zacisków PLC ci rozwala jeżeli korzystasz z F19 czyli "zestawienia zacisków PLC" to masz tam opcję grupowania - czyli przy odpowiednim formularzu połączy ci na jednej stronie kilka przeglądów - nie wiem jak bardziej mogę ci pomóc nie widząc projektu, niestety jestem wzrokowcem i bez zobaczenia i poklikania w projekcie trudno mi ci coś podpowiedzieć 
ale jeżeli możesz podesłać taki projekt to może coś się da wymyślić aby ci ułatwić pracę
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-09-26, 07:41)pwisniewski napisał(a): osobiście nie znam możliwości zapisania szablonu na plasowane ręcznie formularze - ale ja mało wiem  Big Grin

co do twojego problemu iż np przegląd zacisków PLC ci rozwala jeżeli korzystasz z F19 czyli "zestawienia zacisków PLC" to masz tam opcję grupowania - czyli przy odpowiednim formularzu połączy ci na jednej stronie kilka przeglądów - nie wiem jak bardziej mogę ci pomóc nie widząc projektu, niestety jestem wzrokowcem i bez zobaczenia i poklikania w projekcie trudno mi ci coś podpowiedzieć 
ale jeżeli możesz podesłać taki projekt to może coś się da wymyślić aby ci ułatwić pracę

Z opcji grupowania korzystam przy generacji listew zaciskowych i tutaj ma to racje bytu - niestety w przypadku plasowanych ręcznie "zestawień zacisków PLC" efekty nie są zadowalające.
Tak czy inaczej nie chcąc już marnować czasu na próby rozwiązania problemu wygenerowałem na nowo wszystkie niedziałające zestawienia.

pwisniewski wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości