• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiana języka opisu stron
Cześć,
Nie umiem sobie poradzić ze zmianą wyświetlania języka opisu stron. Wszystkie dane w tabliczce rysunkowej tłumaczą się na język angielski oprócz opisu stron (np schemat wielokreskowy). Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem? Dzięki!

Odpowiedź
(2017-08-02, 09:50)enduan napisał(a): Cześć,
Nie umiem sobie poradzić ze zmianą wyświetlania języka opisu stron. Wszystkie dane w tabliczce rysunkowej tłumaczą się na język angielski oprócz opisu stron (np schemat wielokreskowy). Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem? Dzięki!

daj jakiś printscreen o co ci chodzi o które tłumaczenie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Pewnie chodzi o
Typ strony <11017>
A masz moduł tłumaczenia?

Odpowiedź
(2017-08-02, 23:18)LeBmo napisał(a): Pewnie chodzi o
Typ strony <11017>
A masz moduł tłumaczenia?

możliwe dlatego dobrze by było aby dał jakiś screen (niestety jestem wzrokowcem Big Grin ) o co tak właściwie mu chodzi
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-08-03, 07:09)pwisniewski napisał(a): możliwe dlatego dobrze by było aby dał jakiś screen (niestety jestem wzrokowcem Big Grin ) o co tak właściwie mu chodzi

Sorry Panowiie, że dopiero teraz, ale młyn sakramencki...
Wszystko w arkuszu normowym tłumaczy się jak należy, oprócz opisu stron - tu widoczne schemat wielokreskowy.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-08-03, 07:46)enduan napisał(a): Sorry Panowiie, że dopiero teraz, ale młyn sakramencki...

no to teraz trochę jaśniej jest

otwórz arkusz do edycji i sprawdź czy wyświetlasz tam właściwość <11017> Typ strony (podejrzewam iż tak ) 
a więc język wyświetlania tej właściwości jest uzależniony od języka GUI i związany z posiadaną licencją
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-08-03, 07:59)pwisniewski napisał(a): no to teraz trochę jaśniej jest

otwórz arkusz do edycji i sprawdź czy wyświetlasz tam właściwość <11017> Typ strony (podejrzewam iż tak ) 
a więc język wyświetlania tej właściwości jest uzależniony od języka GUI i związany z posiadaną licencją

Tak mam wyświetlany typ strony. To już rozumiem .. W Eplanie możliwość przełączania interfejsu jest warunkowana posiadaną licencją .. ja mam licencje z interfejsem polskim, rozszerzenie tej funkcjonalności jest opcją płatną jak się domyślam...
W arkuszu normowym używana jest automatyczna właściwość strony (typ strony) a jej wartość jest zawsze pokazywana w języku okna interfejsu.
EPLAN uruchomiony w danym języku determinuje wartość wyświetlaną. Czyli teraz musiałbym tak naprawdę (żeby  nie płacić za wersję angielską) zamiast właściwości opisu stron mogę użyć innej właściwości strony na którą mam wpływ jeżeli chodzi o tłumaczenie Big Grin

Teraz tylko jak to zrobić... bo normalnie we właściwościach strony podajemy typ strony jak schemat wielokreskowy, jednokreskowy, szafa sterownicza etc.....

Odpowiedź
(2017-08-03, 08:23)enduan napisał(a): Tak mam wyświetlany typ strony. To już rozumiem .. W Eplanie możliwość przełączania interfejsu jest warunkowana posiadaną licencją .. ja mam licencje z interfejsem polskim, rozszerzenie tej funkcjonalności jest opcją płatną jak się domyślam...
W arkuszu normowym używana jest automatyczna właściwość strony (typ strony) a jej wartość jest zawsze pokazywana w języku okna interfejsu.
EPLAN uruchomiony w danym języku determinuje wartość wyświetlaną. Czyli teraz musiałbym tak naprawdę (żeby  nie płacić za wersję angielską) zamiast właściwości opisu stron mogę użyć innej właściwości strony na którą mam wpływ jeżeli chodzi o tłumaczenie Big Grin

Teraz tylko jak to zrobić... bo normalnie we właściwościach strony podajemy typ strony jak schemat wielokreskowy, jednokreskowy, szafa sterownicza etc.....

Też nie rozumiem dlaczego tak jest a nie inaczej (tłumaczenia są w programie/projekcie zawarte) ale dla czego nie wyświetla to pytanie do producenta

inna sprawa możesz to obejść korzystając z funkcji <10618 x> Właściwość bloku: Format (Strona) [x]  oraz <10660 x> Właściwość bloku: Tekst zastępczy [x] 
trochę zabawy jest ale jak używasz tylko polskiego interfejsu to sprawa stosunkowo prosta i polega na wpisaniu do własciwości bloku kodu 

Kod:
[4<11017,0,0,0,0,0,0,0,0,en_US,0,0,0,0,0,9>]

później zdefiniowania tekstów zastępczych w tym przypadku będzie to <10660 9> Właściwość bloku: Tekst zastępczy [9] 

przykładowy wpis dla 3 typów stron dla 3 języków 

Kod:
=│??_??@Przegląd;│pl_PL@Przegląd;de_DE@Übersicht;en_US@Overview;║=│??_??@Schemat wielokreskowy;│pl_PL@Schemat wielokreskowy;de_DE@Schaltplan allpolig;en_US@Schematic multi-line;║=│??_??@Schemat jednokreskowy;│pl_PL@Schemat jednokreskowy;de_DE@Schaltplan einpolig;en_US@Schematic single-line;

co ostatecznie da efekt 

nie chciało mi się zmieniać ustawień projektu i jego języków aby pokazać ci że wyświetlanie działa tak jak powinno 
na górze wartość oryginalna <11017> Typ strony poniżej <11090 98> Właściwość bloku [98]
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzięki,
Musze to 4 razy przeczytać i zacznę działać Smile

Odpowiedź
(2017-08-03, 09:40)enduan napisał(a): Dzięki,
Musze to 4 razy przeczytać i zacznę działać Smile

a jeszcze jedna sprawa 
możesz to zrobić uniwersalnie - tekst zastępczy umożliwia wprowadzanie wielojęzycznie więc zawsze się wyświetli poprawnie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź