• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiana oznaczeń urządzeń
Czy istnieje w eplanie możliwość zmiany ID wszystkich urządzeń jednocześnie? Wszystkie PLC box mam opisane nr strony + A + nr urządzenia. Chciałabym zmienić literę A na U. Czy da się to zrobić jednocześnie dla wszystkich urządzeń, czy każde muszę zmieniać oddzielnie?
Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedź
odpowiem ci na pytanie w sposób może trochę lakoniczny ale w twoim wypadku odpowiedź brzmi

Tak i Nie

już wyjaśniam o co chodzi

jeżeli twoja struktura PLC jest następująca i do identyfikacji PLC używane są
"urządzenie" =
"miejsce montażu" +
"ID" -
(lub tylko "miejsce montażu")
czyli nasza struktura wygląda mniej więcej tak (=115)+A-U1

to tak można globalnie zmienić parametry odpowiedzialne za "urządzenie" i "miejsce montażu" dla całego projektu (dane projektu -> zarządzanie oznaczeniami struktury)
lub można zmienić tylko dla kart PLC

jeżeli chcemy wykonać tą czynność tylko dla kart PLC to musimy:
otworzyć nawigator PLC - dane projektu -> PLC -> nawigator

w otwartym oknie dialogowym (nawigator) zaznaczamy wszystkie karty w których chcemy zmienić parametr ("urządzenie" = lub "miejsce montażu" +)
przy zaznaczonych "kartach" wybieramy właściwości potwierdzamy wybór PLC boxów
potem wybieramy edycję całościową ID i możemy zmienić nasze parametry

jeżeli natomiast chcemy zmienić nasz numer ID czyli w naszym przykładzie -U1
to zależy od konfiguracji naszego ID sprawa jest prosta i postępujemy zgodnie z powyższym opisem
lub musimy posłużyć się opcją zasobów i numerowaniem
czyli

zaznaczamy nasze karty
wybieramy skonfigurowany nasz schemat numerowania potwierdzamy wybór
pamiętamy aby zaznaczyć pole podglądu wyników

otwiera nam się okno

w którym możemy jeszcze wprowadzić pewne modyfikacje oznaczeń
jest to przydatne przy bardziej skomplikowanych oznaczeniach, które łatwo przygotować np w Excelu jako listę do wklejenia

wadą skomplikowanych oznaczeń ID jest to iż eplan nie zawsze poprawnie rozdzieli nasze ID (na prefiks ,identyfikator, licznik, licznik podrzędny) wpisywane "ciągiem" na takie jakie byśmy sobie życzyli
wtedy niestety należy to robić ręcznie dla każdej karty odzienie
korzystając z okna "oznaczenia całościowego"

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuję za pomoc.
Mam jeszcze pytanie o oznaczanie stron. Czy mogę zmienić strukturę oznaczania stron w trakcie robienia projektu czy jest to możliwe tylko podczas tworzenia projektu?
Mam projekt, w którym wybrałam oznaczanie strony: Urządzenie i miejsce montażu, a chciałabym zmienić na Numerowanie całościowe

Nie mam zdefiniowanego urządzenia i miejsca montażu, przez co każda strona ma oznaczenie =+/ nr strony, a potrzebuję tylko numer strony.

Odpowiedź
(2013-08-28, 11:57)joanna.k napisał(a): Dziękuję za pomoc.
Mam jeszcze pytanie o oznaczanie stron. Czy mogę zmienić strukturę oznaczania stron w trakcie robienia projektu czy jest to możliwe tylko podczas tworzenia projektu?
Mam projekt, w którym wybrałam oznaczanie strony: Urządzenie i miejsce montażu, a chciałabym zmienić na Numerowanie całościowe

Nie mam zdefiniowanego urządzenia i miejsca montażu, przez co każda strona ma oznaczenie =+/ nr strony, a potrzebuję tylko numer strony.

Niestety strukturę stron projektu można zmienić tylko i wyłącznie w momencie kiedy projekt nie posiada żadnej strony (i nie ma to znaczenia czy projekt jest nowo tworzony czy istniejący)

oczywiście można to zrobić w istniejącym projekcie ale z pewnymi zabiegami Wink

mianowicie
zaznaczamy wszystkie strony w projekcie w nawigatorze stron i tworzymy makro strony (można tez użyć Komedy kopiuj)
potem kasujemy wszystkie strony
jak projekt jest pusty możemy w właściwościach projektu zmienić strukturę stron
po zmianie ponownie wklejamy skopiowane strony lub wstawiamy utworzone wcześniej makro stron

po całym zabiegu możemy skasować stworzone makro strony
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości