• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
automatyczne numerowanie połączeń - oznaczniki przewodów
EplanP8 
Witam!

Czy może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób automatycznie stworzyć oznaczniki połączeń w Eplanie? posiadam EplanP8 2.7. Wiem, że taka funkcjonalność istnieje w Eplanie. Chciałbym aby program automatycznie numerował mi każde połączenie : [Numer strony].[numer kolejny połączenia na stronie]. Czyli np. : 200.1 ; 200.2 200.3 itd. Natomiast oznaczenia w miejscu przyłączy plc : numer strony, numer aparatu, numer wejścia/wyjścia : np. : 200-60A0.DI1 .

Próbuje to zrobić używając funkcji : Dane projektu>połączenia>numerowanie>plasuj 

Jak nie ustawie plasowania to Eplan wrzuca mi oznaczenia na połączenia w postaci znaków zapytania ????

Odpowiedź
(2018-11-30, 15:10)marcinmrag napisał(a): Witam!

Czy może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób automatycznie stworzyć oznaczniki połączeń w Eplanie? posiadam EplanP8 2.7. Wiem, że taka funkcjonalność istnieje w Eplanie. Chciałbym aby program automatycznie numerował mi każde połączenie : [Numer strony].[numer kolejny połączenia na stronie]. Czyli np. : 200.1 ; 200.2 200.3 itd. Natomiast oznaczenia w miejscu przyłączy plc : numer strony, numer aparatu, numer wejścia/wyjścia : np. : 200-60A0.DI1 .

Próbuje to zrobić używając funkcji : Dane projektu>połączenia>numerowanie>plasuj 

Jak nie ustawie plasowania to Eplan wrzuca mi oznaczenia na połączenia w postaci znaków zapytania ????

Jeśli masz już plasowane punkty, to następnie należy je oznaczyć, Dane projektu>połączenia>numerowanie>oznacz
oczywiście numerowanie odbywa się według szablonu który masz ustawiony

Dodam jeszcze, że to w jaki sposób Eplan ma numerować połączenia ustawiasz w: Opcje->Ustawienia->Numer_projektu->Połączenia->Numerowanie połączeń. 
Klikasz dwa razu na grupę połączeń i ustawiasz schemat według którego połączenia będą numerowane.

Odpowiedź
EplanP8 
(2018-11-30, 15:28)norbertfi napisał(a): Jeśli masz już plasowane punkty, to następnie należy je oznaczyć, Dane projektu>połączenia>numerowanie>oznacz
oczywiście numerowanie odbywa się według szablonu który masz ustawiony

Dodam jeszcze, że to w jaki sposób Eplan ma numerować połączenia ustawiasz w: Opcje->Ustawienia->Numer_projektu->Połączenia->Numerowanie połączeń. 
Klikasz dwa razu na grupę połączeń i ustawiasz schemat według którego połączenia będą numerowane.

Dzięki! Możesz jeszcze mi podpowiedzieć jaki rodzaj plasowania wybierać aby plasowało mi połączenia pomiędzy zaciskami.

Z tymi przy przyłączach PLC nie mam problemu fajnie się generują tak jakbym mniej więciej chciał. Nie plasuje mi pozostałym połączeń. Jakie rodzaje plasowania wybierać przy pozostałych połączeniach jak pomiedzy zaciskami i na połączeniach od strzałek potencjałowych itd tak aby wszystkie żyły były ładnie oznaczone.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2018-11-30, 15:55)marcinmrag napisał(a): Dzięki! Możesz jeszcze mi podpowiedzieć jaki rodzaj plasowania wybierać aby plasowało mi połączenia pomiędzy zaciskami.

Z tymi przy przyłączach PLC nie mam problemu fajnie się generują tak jakbym mniej więciej chciał. Nie plasuje mi pozostałym połączeń. Jakie rodzaje plasowania wybierać przy pozostałych połączeniach jak pomiedzy zaciskami i na połączeniach od strzałek potencjałowych itd tak aby wszystkie żyły były ładnie oznaczone.

Wypróbuj jedną z opcji (zobacz w załączniku)

Nie jestem na 100% pewien, ale od strzałek potencjałowych nie można numerować połączeń.
Można ewentualnie strzałki potencjałowe od numeracji połączenia (opcja przejmij numerowanie do strzałek potencjałowych).

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź