• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"kolorowanie" przewodów
EplanP8 
Czy jest możliwe na schemacie użycie 2 lub więcej kolorów do "narysowania" połączenia? Obecnie "koloruje" w ten sposób że wstawiam Punkt definicji połączenia (bez grafiki) i w zakładce grafika połączeń wybieram sobie kolor jaki ma mieć dane połączenie. Jak potrzebuje narysować biało czerwony to rysuje go czerwoną linią i wybieram styl linii - przerywana. Problem zaczyna się jak chciał bym narysować przewód zielono-brązowy, da się to jakoś zrobić?
Takie przedstawienie bardzo ułatwia montaż, szczególnie wielożyłowych kabli.

Odpowiedź
Niestety takiej funkcionalnosci nie ma
Możesz jedynie jak już zauważyłeś kolorować w 1 kolorze plus ewentualnie przerywając wzór
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Witam serdecznie.

Próbuję zrozumieć mechanizm działania kolorowania połączeń autoconnecting-u. Niestety nie działa mi to w taki sposób jak bym chciał no chyba że coś źle robię.

Przypadek nr 1: (zadeklarowany opis w "Nazwa potencjału" inny niż w "Typ potencjału")
Na schemacie mam wstawione przyłącze potencjału patrz załącznik w "Nazwa potencjału"  wpisałem L+, a w "Typ potencjału" ustawiłem z listy wyporu +.
Wszystko ładnie działa, linie autoconnecting-u w całej ścieżce połączenia Eplan koloruje mi zgodnie z ustawionym kolorem na warstwie EPLAN534 (Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting.Typ potencjału [+]).
Jak zmienię w "Typ potencjału" np na N to również zmienia mi kolor zgodnie z warstwą EPLAN541 (Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting.Typ potencjału [N]).

W tym przypadku nie ma problemu.

Przypadek nr 2: (zadeklarowany opis w "Nazwa potencjału" taki sam jak w "Typ potencjału")
Na schemacie mam wstawione przyłącze potencjału patrz załącznik w "Nazwa potencjału"  wpisałem M, a w "Typ potencjału" ustawiłem z listy wyporu M.
W takich zadeklarowanych ustawieniach i opisach wszystko działa. Kolor połączenia jak w zadeklarowanej warstwie EPLAN544 (Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting.Typ potencjału [M])

Natomiast pojawia się problem w przypadku potencjału M oraz N (dla takich opisów to zaobserwowałem), jak dopisuję w "Nazwa potencjału" do M lub N myślnik czyli -M lub -N to w przypadku zadeklarowania w "Typie potencjału"  żądanej wartości M połączenie autoconnecting-u kolorowane jest inaczej niż jest to zadeklarowane w ustawieniach warstw  EPLAN544 (Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting.Typ potencjału [M]).

Wychodzi na to że dopisując myślnik do M program coś się krzaczy.

Posiadana wersja 2.6.

Może to jest jakiś błąd programu.
Wykonywałem próbę dla potencjału L i w tym przypadku dopisanie myślnika nic nie powoduje, mogę swobodnie zmieniać ustawienie typu potencjału i kolor połączenia się zmienia zgodnie z zadeklarowaną wartością w "Typ potencjału".

Mam nadzieję, że opisałem problem w miarę czytelnie.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
Witam.

W Eplan 2.0 jak przechodziłem między stronami poprzez użycie klawiszy PAGE UP i PAGE DOWN to Eplan automatycznie mi aktualizował kolory połączeń autoconnecting-u w zależności od zmiany jaką wykonałem.
W Eplan 2.6 muszę za każdym razem nacisnąć na belce przycisk "Aktualizuj połączenia", wówczas połączenia zmieniają swój kolor.

Czy to jest kwestia zmian w ustawieniach użytkownika tak aby program za każdym razem po przejściu pomiędzy stronami aktualizował połączenia, kolory warstw, powiązania itp.

Odpowiedź
Coś chyba źle robisz 
mogę się jedynie domyślać iż błąd twój leży w "podwójnym" zdefiniowaniu potencjału

jeżeli nazwa potencjału jest jednoznaczna to kolor jest generowany poprawnie 

na górze wyświetlony nadany potencjał, poniżej nazwa potencjału 

jeżeli natomiast będziesz chciał do tego samego potencjału przypiąć inaczej zdefiniowany to:
1. po pierwsze kolor pojawi się z pierwszego nadanego potencjału 
2. po 2 w komunikatach przebiegu kontroli pojawi się błąd niezgodności potencjałów 

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-10-02, 10:37)kam_sk1 napisał(a): Witam.

W Eplan 2.0 jak przechodziłem między stronami poprzez użycie klawiszy PAGE UP i PAGE DOWN to Eplan automatycznie mi aktualizował kolory połączeń autoconnecting-u w zależności od zmiany jaką wykonałem.
W Eplan 2.6 muszę za każdym razem nacisnąć na belce przycisk "Aktualizuj połączenia", wówczas połączenia zmieniają swój kolor.

Czy to jest kwestia zmian w ustawieniach użytkownika tak aby program za każdym razem po przejściu pomiędzy stronami aktualizował połączenia, kolory warstw, powiązania itp.

Są to ustawienia ogólne prezentacji użytkownika 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-10-02, 11:04)pwisniewski napisał(a): Są to ustawienia ogólne prezentacji użytkownika 

Cześć.

Dzięki za szybką odpowiedz.
Mam tak ustawione.

Doszedłem co miałem źle w projekcie. Okazuje się że EPLAN musi porównywać we wszystkich przyłączach potencjału w całym projekcie, różne lokalizacje "+" wartości ustawione w komórce "typ potencjału". I jak gdzieś indziej przez przypadek zadeklaruje się inną wartość dla opisanego przyłącza np. M albo -M to się zaczyna krzaczyć, jest konflikt.

Trzeba we wszystkich przyłączach potencjału ustawić jednolite dane wówczas nazwa potencjału nie ma znaczenia, lecz ona również musi być wszędzie tama sama nie może być gdzieś "M" a w innym miejscu "-M".
Jak się zmieni w pierwszym przyłączu potencjałów w pierwszym plusie w drzewie stron to EPLAN zmienia z automatu wszystkie linie autoconnesting podłączone do przyłącza potencjału (nr symbolu 18 / PCP).

Trochę to zakręciłem ale doszedłem co jest nie tak.

Odpowiedź
teraz to już w ogóle nie wiem o czym ty piszesz  Big Grin
ale ważne że doszedłeś co robiłeś nie tak (a o tym że "potencjał" musi być jednoznaczny pisałem wyżej)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-10-02, 14:03)pwisniewski napisał(a): teraz to już w ogóle nie wiem o czym ty piszesz  Big Grin
ale ważne że doszedłeś co robiłeś nie tak (a o tym że "potencjał" musi być jednoznaczny pisałem wyżej)

Tak się domyśliłem, ale dzięki nakierowałeś mnie tym co napisałeś.
Ogólnie miałem namieszane w Typach potencjałów przy wspólnej nazwie potencjałów i był konflikt.

Odpowiedź