• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
automatycznie nazwy kabla (źródła i cel)?
A czy jest możliwość nadania automatycznie nazwy kabla ale w taki sposób, żeby w swojej nazwie (ID) zawierał dokładnie skąd wychodzi  i dokąd zmierza (źródła i cel)?. ID będzie zawierał miejsce ustawienia, miejsce montażu, np. nr pinu urządzenia.

Odpowiedź
(2016-02-04, 15:52)enduan napisał(a): A czy jest możliwość nadania automatycznie nazwy kabla ale w taki sposób, żeby w swojej nazwie (ID) zawierał dokładnie skąd wychodzi  i dokąd zmierza (źródła i cel)?. ID będzie zawierał miejsce ustawienia, miejsce montażu, np. nr pinu urządzenia.

Tak istnieje taka możliwość ale nie wiem czy cię efekt końcowy zadowoli 
w szablonie numeracji kabli musisz ustawić odpowiednio

co potem daje wynik (na bazie projektu demo)

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-02-05, 08:14)pwisniewski napisał(a): Tak istnieje taka możliwość ale nie wiem czy cię efekt końcowy zadowoli 
w szablonie numeracji kabli musisz ustawić odpowiednio

Pozamiatane .. jak zwykle Smile
Dokładnie o to mi chodzi. Sądziłem, że należy w tym celu zrobić schemat lub inną bazę dla programu, aby wiedział jak się ma zachowywać ... Ale intelektualnie nie dorosłem do tego jeszcze Wink

Odpowiedź
(2016-02-05, 12:39)enduan napisał(a): Pozamiatane .. jak zwykle Smile
Dokładnie o to mi chodzi. Sądziłem, że należy w tym celu zrobić schemat lub inną bazę dla programu, aby wiedział jak się ma zachowywać ... Ale intelektualnie nie dorosłem do tego jeszcze Wink

wiesz co kto lubi 
mi taki sposób oznaczania kabla nie odpowiada - dla mnie za mało możliwości konfiguracji efektu wynikowego
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-02-05, 14:38)pwisniewski napisał(a): wiesz co kto lubi 
mi taki sposób oznaczania kabla nie odpowiada - dla mnie za mało możliwości konfiguracji efektu wynikowego

Co kto lubi lub dla kogo się robi ... niestety każdy klient ma swoje standardy. To jest o tyle dobre, że jeśli na jednej stronie mam skrzynkę strukturalną, która w swojej nazwie ma ukryty ID odnoszący się do miejsca Ustawienia (np. ++GSE+ALLG) i w tej skrzynce mam blok (np. X1) z którego portu (np. P1) łaczę się z kolejnym tego typu tworem, to w nazwie kabla W.......... Wszystkie te informacje są już zawarte... nie trzeba wprowadzać ręcznie. Prawda, że uproszczenie ? :Smile

Było by super, gdyby nie wprowadzał nawiasów kwadratowych (lub okrągłych, zależnie od wyboru). Ale z tym można sobie poradzić przez funkcję "ukryj nawiasy" w ID

Odpowiedź
(2016-02-08, 10:18)enduan napisał(a): Co kto lubi lub dla kogo się robi ... niestety każdy klient ma swoje standardy. To jest o tyle dobre, że jeśli na jednej stronie mam skrzynkę strukturalną, która w swojej nazwie ma ukryty ID odnoszący się do miejsca Ustawienia (np. ++GSE+ALLG) i w tej skrzynce mam blok (np. X1) z którego portu (np. P1) łaczę się z kolejnym tego typu tworem, to w nazwie kabla W.......... Wszystkie te informacje są już zawarte... nie trzeba wprowadzać ręcznie. Prawda, że uproszczenie ? :Smile

Było by super, gdyby nie wprowadzał nawiasów kwadratowych (lub okrągłych, zależnie od wyboru). Ale z tym można sobie poradzić przez funkcję "ukryj nawiasy" w ID

nie mam zamiaru się spierać (jak już pisałem co kto lubi) 
jeżeli ci to ułatwia sprawę to jak najbardziej korzystaj z tego po to to jest 

ja zwracam tylko uwagę iż ma mało możliwości konfiguracyjnych Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź