• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
edycja formularza
Witam.
Mam problem z edycją formularza. Skopiowałem sobie pewien formularz jako drugi plik, zmieniłem mu nazwę i go wgrałem do projektu. Edytuje go tak jak mi się podoba czyli przenoszę kolumny w inne miejsce, rozszerzam je itp. lecz dane z tabel nie przenoszą się kolumnami. Gdy zaktualizuje stronę (akurat chodzi o plan zacisków lub spis treści) to EPLAN zmienia formularz na ten eplanowski oryginalny, nie ten który ja utworzyłem. Wie ktoś co robię źle?

Odpowiedź
(2021-08-04, 07:45)azazelek111 napisał(a): Witam.
Mam problem z edycją formularza. Skopiowałem sobie pewien formularz jako drugi plik, zmieniłem mu nazwę i go wgrałem do projektu. Edytuje go tak jak mi się podoba czyli przenoszę kolumny w inne miejsce, rozszerzam je itp. lecz dane z tabel nie przenoszą się kolumnami. Gdy zaktualizuje stronę (akurat chodzi o plan zacisków lub spis treści) to EPLAN zmienia formularz na ten eplanowski oryginalny, nie ten który ja utworzyłem. Wie ktoś co robię źle?

a więc tak 

1. co masz pod pojęciem "wgrałem do projektu"  - bo nie bardzo rozumiem 
2. jeżeli edytujesz formularz, to każda rzecz jest plasowana indywidualnie, więc skoro przesunąłeś "kolumny" to musisz też przesunąć "teksty specjalne" przynależne do tej "kolumny"
3. czy w projekcie ustawiłeś "swój" nowy formularz jako ten, z którego program ma korzystać
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
1. Zmieniłem wartość formularza na ten mój we właściwościach strony klikając na stronę w Nawigatorze PPM > Właściwości > Nazwa formularza > Wartość. Klikając Programy narzędziowe > Zestawienia > Aktualizuj EPLAN zmienia wartość formularza na taki standardowy.

2. No tak, racja. A jak to się robi?  Cool  

#edit ad.2/// Dobra to już wiem, nie zauważyłem. A jest jakieś narzędzie centrowania przykładowo w komórce wyświetlanego tekstu? w edytorze jest długi napis co w rzeczywistości daje np. jedną cyfrę, nieraz ciężko idealnie trafić.

#edit2 ad.2// Jednak to nie działa. Przesuwam całą tabela wraz z tym co jest w tabeli i nic się nie dzieje jeśli chodzi o zawartość tabeli. Na normalnej stronie projektu cała tabela się przesuwa a to co było w środku tabeli wyświetla po staremu, gdzie to tez jest przeniesione wraz z tabelą w inne miejsce. We właściwościach strony wybrany jest ten mój edytowany formularz. Klikając aktualizacje strony wszystko wraca do oryginalnego formularza, który służył jako baza do tego mojego.

Odpowiedź
(2021-08-04, 09:27)azazelek111 napisał(a): 1. Zmieniłem wartość formularza na ten mój we właściwościach strony klikając na stronę w Nawigatorze PPM > Właściwości > Nazwa formularza > Wartość. Klikając Programy narzędziowe > Zestawienia > Aktualizuj EPLAN zmienia wartość formularza na taki standardowy...

Wybierając w Nawigatorze PPM > Właściwości > Nazwa formularza > Wartość musisz wybrać Nazwa formularza > Przeszukaj i dopiero tam wybrać Twój formularz.
Eplan w Nazwie formularza trzyma stary zapamiętany formularz, a nie nowy, zmieniony.

Odpowiedź
Niestety to nie to. Zauważyłem, że obojętnie jaki wybiorę formularz po wciśnięciu AKTUALIZUJ wskakuje ten standardowy formularz, który był ustawiony przy generowaniu zestawienia.

Odpowiedź
(2021-08-04, 12:12)azazelek111 napisał(a): Niestety to nie to. Zauważyłem, że obojętnie jaki wybiorę formularz po wciśnięciu AKTUALIZUJ wskakuje ten standardowy formularz, który był ustawiony przy generowaniu zestawienia.

Sprawdź w Programy narzędziowe > Zestawienia > Generuj w zakładce Szablony jaki masz ustawiony formularz.
Bo rozumiem, że w Opcje > Ustawienia > Projekty > Zestawienia > Wyprowadź dane na strony masz właściwy formularz?

Odpowiedź
Dzięki buba, pomogło. Teraz wszystko się zgadza nawet zawartość tabel prawidłowo się przeniosła, tam gdzie powinna.

#edit. a wiecie może jak zrobić żeby na planie zacisków pokazywało graficznie więcej par mostków/zacisków? MAX pokazuje 5 par.

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości