To i ja się tutaj może podepnę ze swoim pytaniem.
Jak najlepiej, najwygodniej i najprościej edytować sobie bazę artykułów?
Mam bazę artykułów stworzoną w v.5.7 przez podwykonawcę, nie pamiętam dokładnie w jakim formacie mi to w końcu dostarczył, w każdym bądź razie mam ją zaimportowaną i jest w znacznym stopniu wypełniona. Brakuje np. template'ów funkcyjnych itd., ale to jest do przeklikania od biedy. Sęk w tym, że w wielu urządzeniach brakuje mi np. wymiarów zewnętrznych i chciałbym je w jakiś wygodny sposób dodać. Pomyślałem o edycji w excelku, więc wyeksportowałem sobie XMLa z wybranymi artykułami, załadowałem, przeedytowałem i d... nie da się tego zapisać :/ przynajmniej nie jako plik XML Data (jako spreadsheet z kolei, eplan tego nie "chwytał").
Trzeba to w jakiś specjalny sposób zaimportować do excela, czy może coś gdzieś poustawiać? A może zabrałem się do tego w ogóle od d... strony?!
Próbowałem np. pojechać przez CSV Parts, i wyglądało, że będzie dobrze, ale np. podmiany linka do makra i tak mi nie importowało :/
tak więc powtórzę problem: jak i czym najlepiej masowo edytować bazę artykułów?
Accessem? - pewnie też rzeźnia, bo również zaglądałem i wesoło to nie wyglądało. Znaczy same wymiary czy linki do makr, w tłoku by poszły, ale już definicji funkcji się tak łatwo nie da :/ No i pytanie, czy jak za dużo nie pozmieniam, to całej bazy nie rozwale (oczywiście i tak nie działam na oryginalnej eplanowej, tylko na swojej, ale może się okazać, że coś tak "położę", że EPLAN mi w ogóle się nie podniesie

)
PS.
EPLAN P8 2.0
Excel 2010