• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kable i korytka -metry czy sztuki?
EplanP8 
W projekcie mam kabelki do podłączenia czujników indukcyjnych. Kabelki mają 2m długości i wtyczki M12 na obu końcach. Jak wstawię 2 takie kabelki to na całościowej liście artykułów generuje się ilość :4m. Jak wiadomo kupuje się je na sztuki. Gdzie mogę mieć błąd w definicji artykułu?
Doraźnie te kabelki przeniosłem z grupy "kable" do grupy "wtyczki" i liczy mi je na sztuki.

Podobny problem mam z korytkami kablowymi. Posiadam w ramach używanej licencji wyłącznie zabudowę 2D. Korytka program zawsze liczy na sztuki i jeśli chcę wstawić korytko grzebieniowe, np. 3 kawałki 20cm to na całościowej liście artykułów generuje się 3szt (czyli 6m) lub 3m po zmianie jednostki na [m].
Próbowałem przenieść te koryta do grupy "kable" ale nie udało mi się wpisać ilości ułamkowej takiej jak w przypadku kabli, np 1,5m jest zaokrąglane przez odcięcie znaków po przecinku.

Pytanie zasadnicze: jak to się robi żeby było dobrze?

Odpowiedź
(2014-08-25, 09:35)electricien napisał(a): W projekcie mam kabelki do podłączenia czujników indukcyjnych. Kabelki mają 2m długości i wtyczki M12 na obu końcach. Jak wstawię 2 takie kabelki to na całościowej liście artykułów generuje się ilość :4m. Jak wiadomo kupuje się je na sztuki. Gdzie mogę mieć błąd w definicji artykułu?
Doraźnie te kabelki przeniosłem z grupy "kable" do grupy "wtyczki" i liczy mi je na sztuki.
zasadniczo kable te powinny się znaleźć w dziale "konfekcjonowany wstępnie"

dodatkowo w danych kabla powinny znaleźć się jego parametry
dla przykładu

oczywiście najprawdopodobniej będzie trzeba zmodyfikować formularz do takiego typu kabla

Cytat:Podobny problem mam z korytkami kablowymi. Posiadam w ramach używanej licencji wyłącznie zabudowę 2D. Korytka program zawsze liczy na sztuki i jeśli chcę wstawić korytko grzebieniowe, np. 3 kawałki 20cm to na całościowej liście artykułów generuje się 3szt (czyli 6m) lub 3m po zmianie jednostki na [m].
Próbowałem przenieść te koryta do grupy "kable" ale nie udało mi się wpisać ilości ułamkowej takiej jak w przypadku kabli, np 1,5m jest zaokrąglane przez odcięcie znaków po przecinku.

Pytanie zasadnicze: jak to się robi żeby było dobrze?

no i tu trafiasz na bardzo trudny grunt
jeżeli nie posiadasz licencji ProPanel nie jesteś w stanie tego zrobić (w prosty sposób)
zabudowa 2D nie umożliwia tego tak jak i nie umożliwia trasowania i obliczania drogi kabli wewnętrznych (i długości)
oczywiście jesteś w stanie to troszkę obejść

musisz skorzystać z właściwości <20458> albo <20459> czyi rozciągnięcie X/Y artykułu
w zależności czy koryto jest w poziomie czy pionie
daje to np taki podgląd
    lub tak    

teraz zaczyna się dużo trudniejsza sztuka
przenieść to do formularzy i dobrze obliczyć długość w założeniu że koryta mamy i w pionie i w poziomie
ale to już inna sprawa i bardziej złożona

więc nie wiem co mam ci polecić i powiedzieć jak nie zrobisz zawsze trafisz na pewne ograniczenia
jeżeli chodzi o kable jesteś w stanie t zrobić jeżeli chodzi o koryta dużo osób próbowało i albo się poddało, albo przeszło na propanel
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości