• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kolejność wyświetlania warstw
EplanP8 
witam
mam problem z kolejnością wyświetlania warstw
muszę edytować kilka stron skanowanego schematu
wklejam stronę do eplana wymazując programem zewnętrznym niepotrzebne rzeczy 
wkleja mi się to domyślnie do warstwy EPLAN205 - Grafika.Obrazy
wstawiam na taką grafikę punkty połączeń które automatycznie lądują na grafice niestety połączenia między nimi warstwa EPLAN 311 Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting ląduje zawsze pod obrazkiem

jak wyciągać na warstwę obrazka autoconnecting?

Odpowiedź
(2017-07-06, 13:45)mentor_13 napisał(a): witam
mam problem z kolejnością wyświetlania warstw
muszę edytować kilka stron skanowanego schematu
wklejam stronę do eplana wymazując programem zewnętrznym niepotrzebne rzeczy 
wkleja mi się to domyślnie do warstwy EPLAN205 - Grafika.Obrazy
wstawiam na taką grafikę punkty połączeń które automatycznie lądują na grafice niestety połączenia między nimi warstwa EPLAN 311 Grafika symboli.Symbole połączeń.Autoconnecting ląduje zawsze pod obrazkiem

jak wyciągać na warstwę obrazka autoconnecting?

trochę sobie sam namieszałeś

jeżeli już chcesz korzystać z podkładów "obrazkowych" to stwórz swoją własną warstwę i nazwij ją jako podkład i ustaw jej parametry jako tło 

potem po wstawieniu "obrazka" przypisz go do tej warstwy 
spowoduje to iż to co na "obrazku" zawsze będzie jako podkład czyli taki znak wodny umieszczony zawsze na samym spodzie rysunków
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
witam kolego i z góry dzięki za odpowiedź
niestety mam problem z wykorzystaniem informacji z twojej odpowiedzi

przede wszystkim jak udało ci się stworzyć kolejne drzewko tj. "Podkład -> Schemat"
widzę, że w oknie zarządzania warstwami mamy te same opcje

udało mi się stworzyć nowe drzewko tworząc warstwę w już istniejącym np Grafika później zmieniłem nowej warstwie zawartość pola Opis z "Grafika.Ogólnie" - > "aaa.bbb"
dało mi to nowe drzewko "aaa -> bbb" niestety kolumny zostały przejęte z drzewka / struktury "Grafika" i kończą się na kolumnie zablokowane
nie mam kolumn od "Tło" i dalszych z twojego zdjęcia
jak dodać brakujące kolumny? ewentualnie stworzyć nowe drzewko / strukturę z wszystkimi opcjami?

Odpowiedź
(2017-07-06, 17:14)mentor_13 napisał(a): witam kolego i z góry dzięki za odpowiedź
niestety mam problem z wykorzystaniem informacji z twojej odpowiedzi

przede wszystkim jak udało ci się stworzyć kolejne drzewko tj. "Podkład -> Schemat"
widzę, że w oknie zarządzania warstwami mamy te same opcje

udało mi się stworzyć nowe drzewko tworząc warstwę w już istniejącym np Grafika później zmieniłem nowej warstwie zawartość pola Opis z "Grafika.Ogólnie" - > "aaa.bbb"
dało mi to nowe drzewko "aaa -> bbb" niestety kolumny zostały przejęte z drzewka / struktury "Grafika" i kończą się na kolumnie zablokowane
nie mam kolumn od "Tło" i dalszych z twojego zdjęcia
jak dodać brakujące kolumny? ewentualnie stworzyć nowe drzewko / strukturę z wszystkimi opcjami?

po pierwsze drzewko tworzone jest z opisu i nazwy warstwy (może ten rysunek to wyjaśni bardziej

co do pól wyboru to zapomniałeś o najważniejszej sprawie w jakiej wersji eplana pracujesz,
pole o których pisałem pojawiły się (jak dobrze pamiętam od wersji 2.3, czy 2.4) obecnie najnowszą jest 2.6 (2.7 w natarciu - betatesty)
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
to chyba wszystko wyjaśnia
korzystam z wersji 2.1

nasunęła mi się jeszcze jedna myśl
może importując twoje warstwy uzyskał bym dodatkowe kolumny
czy mógłbyś podlinkować plik z wyeksportowanymi twoimi warstwami?

Odpowiedź
(2017-07-07, 09:29)mentor_13 napisał(a): to chyba wszystko wyjaśnia
korzystam z wersji 2.1

nasunęła mi się jeszcze jedna myśl
może importując twoje warstwy uzyskał bym dodatkowe kolumny
czy mógłbyś podlinkować plik z wyeksportowanymi twoimi warstwami?

to tak nie działa  i nie uzyskasz dodatkowych kolumn  puki nie przejdziesz na nowszą wersję eplana
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź