• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
listwa zaciskowa problem
Witam.

#1 Mam problem z formularzem listew zaciskowych a konkretnie z kolumną w której o nazwie mostek/zworka. Powinna tam generować się grafika mostków i zworek z połączeniem zacisków. Wszystko jest ok jak zaciski są połączone sposób 1-2-3-4-5-6.. natomiast jak mam połączenie 1-11, 2-12, 3-13,... to EPLAN generuje tylko 5 takich zworek a dalej nic. Sprawdzałem na różnych złączkach i zawsze jest max 5 połączeń. Czy wie ktoś jak zrobić, żeby wszystkie połączenia były pokazane graficznie w ten sposób? Tekst specjalny tej kolumny to "Zacisk/Grafika dla mostków grzebieniowych wkładanych i drutowych"

#2 Czy wie ktoś co oznacza wykrzyknik przy zacisku w nawigatorze listwy zaciskowej? jest podpisane "z komunikatem" ale jak go odczytać? Jest tak tylko w niektórych zaciskach i tylko w jednej z listew właśnie tej mostkowanej sposobem 1-11 2-12.

Odpowiedź
(2021-08-05, 12:40)azazelek111 napisał(a): Witam.

#1 Mam problem z formularzem listew zaciskowych a konkretnie z kolumną w której o nazwie mostek/zworka. Powinna tam generować się grafika mostków i zworek z połączeniem zacisków. Wszystko jest ok jak zaciski są połączone sposób 1-2-3-4-5-6.. natomiast jak mam połączenie 1-11, 2-12, 3-13,... to EPLAN generuje tylko 5 takich zworek a dalej nic. Sprawdzałem na różnych złączkach i zawsze jest max 5 połączeń. Czy wie ktoś jak zrobić, żeby wszystkie połączenia były pokazane graficznie w ten sposób? Tekst specjalny tej kolumny to "Zacisk/Grafika dla mostków grzebieniowych wkładanych i drutowych"

Zacznijmy od tego
z jakiego formularza korzystasz — zakładam, że z F13_001 — w tym wypadku przewidzianych "mostków" (a tak naprawdę warstw mostków) w tym formularzu jest właśnie 5 i to w 97% przypadków i tak jest na wyrost i na spuchliznę, i wystarcza
Jeżeli potrzebujesz więcej to albo musisz dostosować formularz to swoich potrzeb, albo zmienić trochę koncepcję i przearanżować złączki, aby nie było tyle warstw mostków

po drugie jak masz definiowane "owe połączenia mostkowe" - czy zdajesz się na automatykę eplana, że je poprawnie pokaże ?
Jak wygląda nawigator listwy, znaczy się edycja tej listwy — tam zazwyczaj od razu wszystko wychodzi

Cytat:#2 Czy wie ktoś co oznacza wykrzyknik przy zacisku w nawigatorze listwy zaciskowej? jest podpisane "z komunikatem" ale jak go odczytać? Jest tak tylko w niektórych zaciskach i tylko w jednej z listew właśnie tej mostkowanej sposobem 1-11 2-12.

Wykrzyknik oznacza ogólnie "błąd"
a co dokładnie spowodowało błąd dowiesz się w komunikatach a dokładnie w ich zarządzaniu
dane projektu->komunikaty -> zarządzanie

z tego co piszesz, to pewnie pojawia się błąd: 001022 - Mostki grzebieniowe leżące jeden na drugim
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2021-08-05, 15:23)pwisniewski napisał(a): Zacznijmy od tego
z jakiego formularza korzystasz — zakładam, że z  F13_001 — w tym wypadku przewidzianych "mostków" (a tak naprawdę warstw mostków) w tym formularzu jest właśnie 5 i to w 97% przypadków i tak jest na wyrost i na spuchliznę, i wystarcza
Jeżeli potrzebujesz więcej to albo musisz dostosować formularz to swoich potrzeb, albo zmienić trochę koncepcję i przearanżować złączki, aby nie było tyle warstw mostków

To ja chyba po prostu coś pomyliłem.

Jak używa się złączek mostkowanych np. grzebieniem i numeruje się zaciski 1-2-3-4-5 to w kolumnie "Mostek/zworka" powinien być graficznie pokazany ciąg od 1 do 6 jeden po drugim tak? a jak używam tej samej złączki tylko nie łącze jej grzebieniem - wtedy np. do sygnałów to chce po prostu numerować je tak: np.  

wejście zacisk 1 - wyjście zacisk 11, 
wejście zacisk 2 - wyjście zacisk 12. 

Czy to błędne myślenie? Cały czas opierałem się na tej kolumnie Mostek / zworka weryfikując błędy w schemacie. Myślałem, że wartość w tej kolumnie to po prostu połączenia fizyczne zacisków w złączce - typu wejście i wyjście, ale jak napisałeś, że 5 takich połączeń starcza to bezsensu.

Błąd - 015003 "Nie można wyprowadzić mostka..."

Odpowiedź
(2021-08-06, 06:18)azazelek111 napisał(a): To ja chyba po prostu coś pomyliłem.

Jak używa się złączek mostkowanych np. grzebieniem i numeruje się zaciski 1-2-3-4-5 to w kolumnie "Mostek/zworka" powinien być graficznie pokazany ciąg od 1 do 6 jeden po drugim tak? a jak używam tej samej złączki tylko nie łącze jej grzebieniem - wtedy np. do sygnałów to chce po prostu numerować je tak: np.  

wejście zacisk 1 - wyjście zacisk 11, 
wejście zacisk 2 - wyjście zacisk 12. 

Czy to błędne myślenie? Cały czas opierałem się na tej kolumnie Mostek / zworka weryfikując błędy w schemacie. Myślałem, że wartość w tej kolumnie to po prostu połączenia fizyczne zacisków w złączce - typu wejście i wyjście, ale jak napisałeś, że 5 takich połączeń starcza to bezsensu.

Wszystko opiera się na tym jak "TY" wykorzystujesz narzędzie, a nie jak przewidział producent czy programista — bo oni czasami mają swoje wizje nie zawsze zgodne z tym co robimy

w twoim wypadku należysz właśnie do tej 3% grupy, której  5 warstw może być mało 
dlatego możesz zmodyfikować sobie formularz i ustawić nawet i 50 warstw — tylko, czy to będzie czytelne później na tym zestawieniu ?

Cytat:Błąd - 015003 "Nie można wyprowadzić mostka..."
Błąd mówi właśnie o tym, iż masz za dużo mostków
możesz w zaciskach zmodyfikować parametr "Liczba mostków grzebieniowych" 

ale zanim to zrobisz to pomyśl jak fizycznie to wykonasz
w standardzie eplan mostkuje to mostkami grzebieniowymi, czyli czymś takim    
teraz zastanów się, jak chcesz koło siebie zmieścić, powiedzmy 4, 5, 10 takich mostków ?

a teraz przykład
powiedzmy mamy listwe

a z niej standardowo wyprowadzone mostkowania 

i zmodyfikowany formularz, żeby pokazać wszystkie mostki 

a teraz odpowiedz sobie sam na to pytanie czy to jest czytelne ?
a i jeszcze jedno ta sama listwa, te same mostki, ale pokazane jako zwykłe połączenia 

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
O właśnie o taką szynę grzebieniową mi chodziło, z tym, że ja tu widzę na jednym grzebieniu 8 mostków (1-2, 2-3, 3-4..) dlatego dziwi mnie fakt, że można ich użyć tylko 5? Bo jak użyjesz zwykłej złączniki, nie grzebieniowej to tez masz tam "zworki" między stykiem wejściowym a wyjściowym przecież np. w zwykłych zugach. I to tez jest pokazane na tym formularzu tak jak to pokazałeś  - co mówisz, że jest nieczytelne. Więc w tym formularzu można użyć tylko 5 zugów żeby było to dobrze zobrazowane graficznie? Chcę się upewnić czy w ogóle my o tym samym mówimy. Przecież zugów używa się dziesiątki a może nieraz nawet setki.

Tak jak pokazałeś listwę jako zwykłe połączenia - też spoko opcja, jak najbardziej. Można użyć i tego, i tego. 

Wiesz gdzie zwiększyć ilość tych połączeń z 5 na więcej?
A jaki to tekst specjalny żeby pokazywało połączenie w jednej kolumnie np 1 z 12 (w drugiej kolumnie)? Tak jak Ty to zrobiłeś na ostatniej grafice.

Odpowiedź
(2021-08-06, 07:31)azazelek111 napisał(a): O właśnie o taką szynę grzebieniową mi chodziło, z tym, że ja tu widzę na jednym grzebieniu 8 mostków (1-2, 2-3, 3-4..)

w woli wyjaśnienia tu akurat był jeden mostek 10 zaciskowy

Cytat:dlatego dziwi mnie fakt, że można ich użyć tylko 5?

Mostków możesz użyć ile chcesz
tu ewidentnie widze, że mylisz "ilość mostków" z "poziomami mostków"

Cytat:Bo jak użyjesz zwykłej złączniki, nie grzebieniowej to tez masz tam "zworki" między stykiem wejściowym a wyjściowym przecież np. w zwykłych zugach. I to tez jest pokazane na tym formularzu tak jak to pokazałeś  - co mówisz, że jest nieczytelne. Więc w tym formularzu można użyć tylko 5 zugów żeby było to dobrze zobrazowane graficznie? Chcę się upewnić czy w ogóle my o tym samym mówimy. Przecież zugów używa się dziesiątki a może nieraz nawet setki.

Czekaj, bo mieszasz jak nie wiem co
i chyba zaczynam rozumieć, w czym jest problem u ciebie
ale do rzeczy wyjaśnij na przykładzie konkretnym co masz na myśli ""zworki" między stykiem wejściowym a wyjściowym"  bo nie bardzo rozumiem

ogólnie to wracając do mostków
w złączce      
masz jedno miejsce na mostek systemowy (w tym wypadku jest to wkręcany mostek ) - eplan i tak będzie go traktował jako "grzebieniowy" nie mylić z mostkiem grzebieniowym do zacisków pokazanym wcześniej, bo on jest inaczej definiowany w programie
i w tym wypadku masz możliwość użycia tylko "JEDNEGO POZIOMU" mostków 
nie zrobisz w tej złączce 2 poziomów, bo fizycznie się nie da

natomiast w tej złaczce       
jesteś już w stanie zrobić "DWA POZIOMY" mostkowania 

oczywiście dalej możesz użyć ile chcesz mostków, pod warunkiem, iż nie będzie więcej "poziomów" niż 2 

mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś 

inaczej się ma sprawa ze złączkami rozłączalnymi typu     
tam inaczej się definiuje "mostek" łączący stronę, a i b złączki 

Cytat:Tak jak pokazałeś listwę jako zwykłe połączenia - też spoko opcja, jak najbardziej. Można użyć i tego, i tego. 

czekaj, czekaj, bo chyba coś nie zrozumiałeś dokładnie 

mostków możesz użyć ile chcesz, kwestia, tylko żeby nie było więcej niż 5 "poziomów"  bo o to w tym chodzi 

Cytat:Wiesz gdzie zwiększyć ilość tych połączeń z 5 na więcej?

w edycji formularza
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Już mniej więcej kumam, ale jest to dla mnie strasznie nieintuicyjne jak na razie. Z tego wynika, że jak połączysz zaciski 1-3 i 2-4 to się zrobią dwa poziomy, a jak połączysz 1-2 i 3-4 to zwykłe zworki/mostki jak np. w zugu. Zauważyłem też, że jak wybierzesz zaciski grzebieniowe to w łączeniu 1-2 i 3-4 są proste zworki (jakby bez poziomu) a jak wybierzesz zwykłe zaciski to zworki wskakują na jeden poziom.

Odpowiedź
Utworzyłem taka listwę i takie połączenia:

[Obrazek: d22c274acd211.png?fbclid=IwAR2ouWleO6sYp...nd1zYVbfUU]

Dla zacisków grzebieniowych jest tak:

[Obrazek: 90a2fdd7d0acc.png?fbclid=IwAR0l3XoXgr8V4...94tw8lHasw]

Dla zacisków zwykłych jest tak:

[Obrazek: 4869a3e34e26e.png?fbclid=IwAR0ow_t7UHld8...XhPkN9bQl8]

Wychodzi na to, że jak mam ciąg zwykłych zugów bez grzebieni to trzeba numerować tak:
1  3  5  7
2  4  6  8

bo jak ponumerujesz tak jak chciałem na początku:
1  2  3  4
5  6  7  8

to tworzą się te poziomy mostków, nawet dla zwykłych zugów nie-grzebieniowych.

np. dla takiej numeracji:

[Obrazek: ac891b0870b09.png]

wychodzi takie coś:

[Obrazek: 0f1790942b49c.png]

Odpowiedź
Poziomy są określane tak samo
różna jest tylko w ich interpretacji w zależności od funkcji jaką posiadają

i tak dla przykładu złączka wago 264-711

jak widzisz, ona nie ma "mostka systemowego" i należy je mostkować "grzebieniem" podpinanym do "przyłączy zacisku"

jednakże  złączka UK 2,5 Phoenix 

może być już mostkowana mostkiem systemowym, ale tylko w "jednym poziomie" 

a taka złaczka UT 2,5 phoenixa 

już może być mostkowana mostkiem systemowym w "dwóch poziomach"

i teraz w zależności od tego, jaki symbol użyjesz w eplanie możesz odzwierciedlić odpowiednie złączki 
dla złączki 264-711 odpowiednim symbolem będzie np X2_NB a dla np UK2,5 czy UT2,5 będzie to symbol z rodziny X czyli (x, x2 x2_1, x2_2 itp)  
i teraz dochodzimy do konkluzji 
jak widzisz, możesz w tych przypadkach wykorzystać na mostkach systemowych tylko "dwa poziomy" mostków 

i to jest to, co pisałem wcześniej, że nie potrzeba więcej niż 5 poziomów 
osobiście nie widziałem jeszcze złączki, która by umożliwiała zmostkowanie więcej niż 2 poziomami mostków systemowych — ale ja się nie znam 

i tu powinna rozwiać się twoja wątpliwość, dlaczego raz mostek pokazywany jest tak, a raz tak w generacji
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzięki, sporo mi to wszystko wyjaśniło, ale dalej to nie jest takie intuicyjne dla mnie i będę chyba musiał trochę praktyki żeby to ogarnąć. 

Wiesz może jak z edytować formularz tak jak Twój, który pokazałeś, że jest jest nr zacisku i nr zacisku z którym się łączy?

Czyli taka sytuacja jak poniżej, gdzie łącze wszystkie styki jednym grzebieniem (poziomem) jest prawidłowa?

[Obrazek: b8185a2733047.png]

Odpowiedź
(2021-08-06, 13:11)azazelek111 napisał(a): Dzięki, sporo mi to wszystko wyjaśniło, ale dalej to nie jest takie intuicyjne dla mnie i będę chyba musiał trochę praktyki żeby to ogarnąć. 

Wiesz może jak z edytować formularz tak jak Twój, który pokazałeś, że jest jest nr zacisku i nr zacisku z którym się łączy?

to jest intuicyjne, ale musisz patrzeć od strony montażu, a nie projektu 

ale o co ci chodzi — bo już się pomieszałem, bo już trochę późno dzisiaj, chodzi ci o pokazanie  połączenia jako przewodowe ? 

Cytat:Czyli taka sytuacja jak poniżej, gdzie łącze wszystkie styki jednym grzebieniem (poziomem) jest prawidłowa?

Tak, to jest pokazanie zmostkowania zacisków mostkiem systemowym

załóżmy 10 zacisków
i teraz w zależności od zacisku masz odpowiedni mostek
dla UT2,5 - 3044076 masz mostek FBS 10-5 - 3030213
dla UK2,5 - 3003347 masz mostek FBRI 10-5 N - 2770642

różnice pojawiają się jeżeli nie ma "krotności" od razu i tak dla przykładu dla 8 zacisków
UT2,5 - 3044076 masz mostek FBS 10-5 - 3030213 przycięty na wymiar lub jedna z kombinacji na przykład FBS 5-5 - 3030190 na poziomie jednym i FBS 4-5 - 3030187 na poziomie 2
UK2,5 - 3003347 masz mostek FBRI 10-5 N - 2770642 - tu się nic nie zmieni i będzie to ten sam mostek przycięty na wymiar

dla innych złączek będzie analogia i podobieństwo wszystko zależy od tego co "autor" czy tam producent przewidział
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dokładnie, trzeba sobie wyobrazić montaż. 

Chodzi mi o to:
[Obrazek: 7e125ad4c70d7.png]

z prawej kolumny masz 19 czyli zacisk 1 łączy się z zaciskiem 19

zacisk pierwszy mam bo był w formularzu, a tego drugiego nie i nie mogę znaleźć do niego tekstu specjalnego

Odpowiedź
(2021-08-06, 13:37)azazelek111 napisał(a): Dokładnie, trzeba sobie wyobrazić montaż. 

Chodzi mi o to:
[Obrazek: 7e125ad4c70d7.png]

z prawej kolumny masz 19 czyli zacisk 1 łączy się z zaciskiem 19

zacisk pierwszy mam bo był w formularzu, a tego drugiego nie i nie mogę znaleźć do niego tekstu specjalnego

bo nie znajdziesz — tak naprawdę on już jest w formularzu 
jest to cel w tym przypadku wewnętrzny zacisku 

aby "mostki" tak były przedstawiane, musisz programowi "powiedzieć", że jest to połączenie "żyła/drut" 
gdyż domyślnie program zamienia je na mostki dlatego pokazuje je graficznie 

t
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości