• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
numerowanie zył przewodu
Chodzi o przewod czujnikowy:
- posiadam artykul czujnika wyporowadzenia 1,3,4
- artykul przewody czujnikowego m12 wyprowadzenia 1,2,3,4
Kolorystyka jaka ma byc:
1-BN
2-WH
3-BU
4-BK
Za Chiny nie chce plasowac zyl wg numeracji wyprowadzen aparatow... numeruje po kolei 1-1 , 3-2 , 4-3.
Jak to przyporządkowac raz - aby pozniej w przypadku 30 czujnikow juz tego nie robić drugi raz.

Odpowiedź
(2014-02-25, 13:40)d1ckens napisał(a): Chodzi o przewod czujnikowy:
- posiadam artykul czujnika wyporowadzenia 1,3,4
- artykul przewody czujnikowego m12 wyprowadzenia 1,2,3,4
Kolorystyka jaka ma byc:
1-BN
2-WH
3-BU
4-BK
Za Chiny nie chce plasowac zyl wg numeracji wyprowadzen aparatow... numeruje po kolei 1-1 , 3-2 , 4-3.
Jak to przyporządkowac raz - aby pozniej w przypadku 30 czujnikow juz tego nie robić drugi raz.

jest to bardziej skomplikowane

eplan zawsze numeruje kable po kolei według kolejności definicji w szablonie
aby zmienić to należy wykonać kilka czynności
w zależności jak mamy skonfigurowany projekt, jak mamy naszą bazę artykułów skonfigurowaną etc

zaczął bym o od sprawdzenia opcji Połączenia kablowe sortować zawsze według kolejności wtyczek: gdyż używasz M12 więc masz pewnie definicję wtyczki

czyli
Cytat:Jeżeli pole wyboru jest aktywne, to połączenia kablowe są zawsze sortowane między zaciskami i wtyczkami zgodnie z kolejnością oznaczeń styków wtyczek.

Jeżeli pole wyboru jest nieaktywne, wówczas zaciski i wtyczki są równorzędne, a połączenia kablowe są sortowane zgodnie z kolejnością sortowania wtyczek lub zacisków w źródle.

ale to pewnie nie rozwiąże sprawy do końca
innym rozwiązaniem ale bardziej pracochłonnym i wymagającym więcej "czystości projektowej" jest zdefiniowanie rodzajów sygnałów jakie są w czujniku i jaki ma im odpowiadać kolor kabla
jest to trochę bardziej pracochłonne gdyż musimy to zdefiniować w obu przypadkach czyli i w kablu i czujniku
ale w tym wypadku mamy pewność iż zostanie żyła przyporządkowana poprawnie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
Mam nadzieję, że się nie obrazicie jeśli dołączę się do wątku.

Chciałem zapytać czy jest możliwe żeby przy wstawianiu definicji kabla od razu numerowały się żyły, a nie trzeba było było potem wyciągać ich z nawigatora kabli i jeszcze raz "przeciągać"?

Czy zamiana numerów żył lub ich przekonfigurowanie jest w jakiś sposób szybko możliwe?
Myślałem, że da się w edycji tabelarycznej jak zaciski ale tam nic nie znalazłem.

Odpowiedź
Eplan P8  
Po pierwsze chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.

Wracając do tematu:
(2014-11-18, 02:18)LeBmo napisał(a): Mam nadzieję, że się nie obrazicie jeśli dołączę się do wątku.

Chciałem zapytać czy jest możliwe żeby przy wstawianiu definicji kabla od razu numerowały się żyły, a nie trzeba było było potem wyciągać ich z nawigatora kabli i jeszcze raz "przeciągać"?

Czy zamiana numerów żył lub ich przekonfigurowanie jest w jakiś sposób szybko możliwe?
Myślałem, że da się w edycji tabelarycznej jak zaciski ale tam nic nie znalazłem.

Być może chodzi Ci o tę funkcję:

Cytat:Nowe przyporządkowania połączeń kablowych
Warunki:

Zaznaczono linię definicji kabla w edytorze graficznym lub definicję kabla w oknie dialogowym nawigatora Kabel - <Nazwa projektu>.
Do kabla przyporządkowany jest artykuł.
Dane projektu > Kabel > Przyporządkuj połączenia kablowe > Nowe przyporządkowania

Sposób na w miarę szybką zmianę ręczną (Dla linii definicji kabla bez dodanego artykułu):
Dane projektu -> Kable -> Nawigator
"Synchronizujemy wybór" na linii definicji kabla w edytorze graficznym.
Dla poszczególnego połączenia zmieniamy Kolor/Numer w jego właściwościach (CTRL+D).

Odpowiedź
Eplan P8  
Cytat:Dane projektu > Kabel > Przyporządkuj połączenia kablowe > Nowe przyporządkowania
To jest to, dziękuję! Niektóre nazwy nie są dla mnie widać przyjazne.

Co do drugiego pytania, to taka trochę ręczna robota jeśli dobrze Cię zrozumiałem.
Ale właśnie znalazłem inny sposób na to samo więc od razu napiszę... zanim zapomnę.
[Dodam jeszcze w nawiasie, że klikając linię kabla w edytorze graficznym, a następnie ikonkę nawigatora, zsynchronizuje nam się kabel w nawigatorze (to samo z innymi nawigatorami - pomaga).]
Wracając do drugiego sposobu, to klikamy PPM na kabel w nawigatorze i wybieramy Edytuj. W prawym oknie można strzałeczkami przesuwać pomiędzy sobą żyły.
Wcześniej na to patrzyłem ale niezbyt wiedziałem do czego to jest skoro wszystko jest wyszarzone i nic w tej tabelce nie można zmienić.

Odpowiedź
(2014-11-18, 19:50)LeBmo napisał(a): (...)
[Dodam jeszcze w nawiasie, że klikając linię kabla w edytorze graficznym, a następnie ikonkę nawigatora, zsynchronizuje nam się kabel w nawigatorze (to samo z innymi nawigatorami - pomaga).]
(...)
Oczywiście, jest to znaczne uproszczenie.
Jednak działa tylko z włączoną opcją: Opcje > Ustawienia > Użytkownik > Prezentacja > Ogólnie > checkbox "Synchronizuj nawigatory podczas otwierania"

Odpowiedź
(2014-11-19, 09:47)Gadget napisał(a): Oczywiście, jest to znaczne uproszczenie.
Jednak działa tylko z włączoną opcją: Opcje > Ustawienia > Użytkownik > Prezentacja > Ogólnie > checkbox "Synchronizuj nawigatory podczas otwierania"

i tyko podarunkiem otwierania nawigatora

do synchronizacji z nawigatorem (czy nawet kilkoma na raz) już otwartymi wystarczy PPM ->synchronizuj wybór
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:i tyko podarunkiem otwierania nawigatora
Ale mając na pasku przyciski nawigatorów, i już wcześniej otwarty przykładowo nawigator kabli, gdy kabel jest zaznaczony i klikniemy ikonkę nawigatora kabli, nawigator się nie zamknie tylko zsynchronizuje wybór.

Przyznaję jednak, że kilku nawigatorów na raz nie da się kliknąć, więc
PPM->Synchronizuj wybór
wygrywa - muszę wyrobić w sobie ten nawyk.

Odpowiedź
(2014-11-19, 12:47)LeBmo napisał(a): Ale mając na pasku przyciski nawigatorów, i już wcześniej otwarty przykładowo nawigator kabli, gdy kabel jest zaznaczony i klikniemy ikonkę nawigatora kabli, nawigator się nie zamknie tylko zsynchronizuje wybór.

Przyznaję jednak, że kilku nawigatorów na raz nie da się kliknąć, więc
PPM->Synchronizuj wybór
wygrywa - muszę wyrobić w sobie ten nawyk.

zgadza się znów mój skrót myślowy Big Grin
ale jak już zauważyłeś działa w obrębie tylko jednego nawigatora

dodatkowo synchronizacja z PPM działa również z nawigatora błędów Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:dodatkowo synchronizacja z PPM działa również z nawigatora błędów
Podoba mi się coraz bardziej!

Jeśli macie jeszcze jakieś ciekawostki dotyczące tej pięknej funkcji "synchronizowania" to chętnie przyjmę.

Odpowiedź
Eplan P8  
Znalazłem coś jeszcze.

Mam na stronie zaciski, do nich podłączone jakieś elementy. Jeśli potrzebuję zrobić coś z kilkoma z nich w nawigatorze, zaznaczam je w edytorze graficznym i jeśli obejmę coś jeszcze, np. czujnik, przycisk to pod PPM nie ma synchronizacji ale gdy klikniemy nawigator zacisków, to mamy co chcieliśmy czyli synchronizację zaznaczonych zacisków.

P.S. Żeby nie zostać zrozumianym źle, nie dyskutuję nad wyższością jednej metody nad drugą ale uzupełnieniem ich i tylko podaję zauważoną ciekawostkę do wykorzystania - akurat taki przypadek. Pomijam zaznaczanie partiami i pojedyncze z Ctrl, czy wszystkich zacisków przez PPM->zaznacz obiekty tego samego typu.

Odpowiedź
to ci podpowiem jeszcze jedną rzecz

w samym nawigatorze jeżeli zaciski występują na tej samem stronie i należą do tej samej listwy (dziedziczenie ID)
to przy zaznaczeniu 1 z klem pozostałe przynależne są pokazywane boldem

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
(2014-11-20, 02:25)LeBmo napisał(a): Znalazłem coś jeszcze.

Mam na stronie zaciski, do nich podłączone jakieś elementy. Jeśli potrzebuję zrobić coś z kilkoma z nich w nawigatorze, zaznaczam je w edytorze graficznym i jeśli obejmę coś jeszcze, np. czujnik, przycisk to pod PPM nie ma synchronizacji ale gdy klikniemy nawigator zacisków, to mamy co chcieliśmy czyli synchronizację zaznaczonych zacisków.

(...)

Na zaznaczonych tak elementach (różnych typów) klikasz na jeden z elementów który należy do typu jaki Cię interesuje PPM > Zaznacz elementy tego samego typu ,
znów PPM > i masz "Synchronizuj wybór" Big Grin

"Zaznacz elementy tego samego typu" bez obszaru zaznaczenia działa na wszystkie elementy na stronie, natomiast w obszarze zaznaczenia działa tylko na elementach w tym obszarze.
Dzięki temu nie musimy w większości przypadków CTRL lub SHIFT + klikać na wybrane z zagnieżdżonych na schemacie elementów, tylko zaznaczamy konkretny obszar i wybieramy elementy konkretnego typu, np. punkty definicji połączeń w tym zaznaczeniu.

Odpowiedź
Heheh, zgadza się Smile
A wydawało mi się, że warto napisać P.S. żeby być dobrze zrozumianym ale jednak mi się nie udało. Opisywałem sytuację kilku z zacisków, a P.S. miał wyjaśnić, że są inne metody jak ta, o której piszesz ale to, co opisuję to trochę inny, wyjątkowy przypadek. Smile

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości