• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
oznaczenia połączeń
EplanP8 
Witam,
Ciekawi mnie jedna rzecz - w jaki sposob w projektach oznaczacie połączenia i pozniej generujecie oznaczniki ja osobiście znam pare sposobów:
1/ względem potencjałów czyli dany przewód/linka ma oznacznie od potencjału (często strona kolumna licznik)
2/ względem zródła/celu czyli np. od miejsca podłączenia aparatu dajmy na to 25G1/1 lub 22K1/13

Ciekawi mnie za pomocą czego zautomatyzować oznaczenia tych połączeń.
Kiedyś robilem to za pomocą tekstu funkcyjnego lub id kabla który numerował się od strony kolumny itp ale problem pojawił się bo teraz większość firm żąda aby w dokumentacji widniało to oznaczenie. Jak sobie z tym poradziliście?

Odpowiedź
to zależy od wymogów klienta Wink i przez niego jest to determinowane

ogólnie ostatnimi czasy jest to źródło-cel, wszelkiego rodzaju ich permutacje i wariacje, zdarzały się też oznaczenia potenciałowe, sygnałowe, hybrydy z połączeniem oznaczenia potencjału źródła i celu
ciężko wymienić teraz wszystkie typy jakie mi się przewinęły przez ręce

z punktu widzenia eplana najprostszymi są do automatyzacji są:
wszelkiego rodzaju numeracje potenciałowe/sygnałowe lub proste od strony/kolumny/wiersza i ich kombinacje

reszta jest już trochę bardziej skomplikowana gdyż przeważnie problem pojawia się w rozumieniu oznaczeń - wykonastwem
np oznaczenia źródło/cel powiedzmy między F1 a K2

dla przykładu dla klienta ma wyglądać oznacznik następująco
przy F1 ma być - F1/K2
ale przy K2 ma być już - K2/F1

czyli to samo połączenie ma różne oznaczenia - dla eplana jest to błąd

trzeba potem kombinować inaczej
czyli ty numerujesz sobie połączenia według tego co chcesz
a wyświetlasz klientowi to co on chce
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Rozumiem, ale czy spotkaliście się z problemem , że eplan oznacza wszystkie połączenia natomiast tych połączonych potencjałem z PLC wejścia lub wyjścia już nie oznacza.
Oczywiscie zaznaczyłem w grupie połączeń "połączenia podpięte do PLC" oraz "połączenie podłączone do przyłącza PLC" i nic - nie oznacza...

Odpowiedź
(2014-02-17, 11:44)d1ckens napisał(a): Rozumiem, ale czy spotkaliście się z problemem , że eplan oznacza wszystkie połączenia natomiast tych połączonych potencjałem z PLC wejścia lub wyjścia już nie oznacza.
Oczywiscie zaznaczyłem w grupie połączeń "połączenia podpięte do PLC" oraz "połączenie podłączone do przyłącza PLC" i nic - nie oznacza...

nie osobiście nie maiłem takiego problemu ale postaram Ci się pomóc

a więc do sprawdzenia

1. czy do wejść/wyjść plc podpięte są kable
2. czy w szablonie oznaczeń uwzględnione są kable, żyły, przewody , połączenia ogólne etc (w zależności co potrzebne)
3. czy nie oznaczane elementy nie są czasami plasowane ręcznie
4. czy szablony oznaczeń i plasowania są poprawnie zdefiniowane
5. czy w ogóle zostały plasowane automatycznie elementy do oznaczeń czy ręcznie
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
ad1 - nie bezposrednio wszystko leci na zaciski pozniej kable
ad2 - tak
ad3 - to znaczy? plasowanie na podstawie makra siemensa
ad4 - sprawdzalem wszystkie dostepne opcje
ad5 - plasowanie automatyczne

Odpowiedź
prześlij mi proszę na maila fragment projektu z którym masz problem (najlepiej zabezpieczony projekt zw1)
wtedy uniknie się rozbieżności w konfiguracji projektu
i będę mógł coś więcej ci podpowiedzieć
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
niestety projektu przesłać nie mogę, natomiast zauważyłem że problem może leżeć w tym, że jednak makro siemensa jest jakieś trefne, po powtórnej generacji z CAX online z siemensa - zaczęło numerować - DZIĘKI WIELKIE - pomoc tutaj bardzo przyspiesza moją pracę.
Niestety jestem samoukiem i nie mam kogo zapytać w pracy o sprawy związane z eplanem.

Odpowiedź
(2014-02-18, 12:44)d1ckens napisał(a): niestety projektu przesłać nie mogę, natomiast zauważyłem że problem może leżeć w tym, że jednak makro siemensa jest jakieś trefne, po powtórnej generacji z CAX online z siemensa - zaczęło numerować - DZIĘKI WIELKIE - pomoc tutaj bardzo przyspiesza moją pracę.
Niestety jestem samoukiem i nie mam kogo zapytać w pracy o sprawy związane z eplanem.

raczej chodziło mi o jedną stronę projektu z która masz problem w w projekcie aby były twoje ustawienia projektu Wink ale rozumiem

co do makr simensa czy innych ściągniętych z dataportalu lub stron producenta podchodź do nich z pewną dozą ufności
tam też są błędy i różne dziwne ustawienia które czasami nie pasują do naszego "wyobrażenia" makra i automatyzacji jaką chcemy osiągnąć
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
witam raz jeszcze, problem inny
strona wygląda tak:
[Obrazek: oznaczenia.jpg]

Problem mam taki, że chcę aby oznaczenia plasowane był jedynie w obrębie jednego potencjału np. pomiedzy listwą zaciskową z zaciskami stycznika i tylko raz. Przy probie ukrycia/skasowania recznego tychże niepasujących mi definicji są one nadal numerowane.
Drugi problem dotyczy tego, żeby eplan oznaczał definicje tak samo jak nazwę potencjału (np ten sam potencjał pojawia się na kilu stronach ) i zeby oznaczenie było zawsze takie samo.

Odpowiedź
(2014-02-19, 15:34)d1ckens napisał(a): Problem mam taki, że chcę aby oznaczenia plasowane był jedynie w obrębie jednego potencjału np. pomiedzy listwą zaciskową z zaciskami stycznika i tylko raz.

Nie bardzo rozumiem co chcesz wykonać
oznaczenia zawsze są plasowane na wszystkich połączeniach które uwzględnione są w konfiguracji (połączenie ogólne, kabel , żyła , połączenie wewnętrzne etc)

Cytat:Przy probie ukrycia/skasowania recznego tychże niepasujących mi definicji są one nadal numerowane.

tu też nie bardzo rozumiem ?
ponieważ połączenia numerowane są zgodnie z konfiguracją (połączenie ogólne, kabel , żyła , połączenie wewnętrzne etc)

może opisz bardziej swój problem bo naprawdę nie bardzo rozumiem

Cytat:Drugi problem dotyczy tego, żeby eplan oznaczał definicje tak samo jak nazwę potencjału (np ten sam potencjał pojawia się na kilu stronach ) i zeby oznaczenie było zawsze takie samo.

to się ustawia w ustawieniach numerowania
czy ma być według potencjału, sygnału, sieci etc
np    
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Już tłumaczę o co chodzi:
problem 1/
- jesli mam zaznaczone zeby oznaczal od potencjalu - to w ogole mi go nie oznacza - tak ma byc? czyli np te 3 oznaczenia od potencjalow 2013, 2014, 2015 znikaja.
- w ustawieniach grupy formatow ustawiony jest na samej gorze - bo rozumiem ze to zonacza priorytet wyboru w przypadku dublujacych sie wlasciwosci np. (połączenie potencjałem i na PLC)
problem 2/
- pomiedzy 26Q1 a 26K1 i 26K2 wystpuje ten sam potencjal - dlaczego eplan numeruje go podwójnie? mam wybrane zeby plasował tylko raz na stronę (połączenie)
problem 3/
- niektóre plasowania chciałbym aby byly w przypadku pionowych kresek pod kątem 90st a poziomych pod katem 0st - ale w obrębie jednej grupy plasowań - da sie zrobic?

Odpowiedź
(2014-02-20, 09:28)d1ckens napisał(a): Już tłumaczę o co chodzi:
problem 1/
- jesli mam zaznaczone zeby oznaczal od potencjalu - to w ogole mi go nie oznacza - tak ma byc? czyli np te 3 oznaczenia od potencjalow 2013, 2014, 2015 znikaja.

wykonujesz plasowania i oznaczenia dla całego projektu czy tylko danej strony ?
jeżeli tylko dla danej strony to tak będzie bo eplan nie wie co ma tam wprowadzić gdyż źródło tego "potencjału/sygnału" jest na innej stronie

Cytat:- w ustawieniach grupy formatow ustawiony jest na samej gorze - bo rozumiem ze to zonacza priorytet wyboru w przypadku dublujacych sie wlasciwosci np. (połączenie potencjałem i na PLC)

tak hierarchia jest w zależności od ustawienia na liście
czyli wykonane jest najpierw pierwsze na liście potem kolejne itd

Cytat:problem 2/
- pomiedzy 26Q1 a 26K1 i 26K2 wystpuje ten sam potencjal - dlaczego eplan numeruje go podwójnie? mam wybrane zeby plasował tylko raz na stronę (połączenie)

zdecyduj się
raz na stronę czy raz na połączenie - to są dwa różne ustawienia

ogólnie z standardowych ustawień masz następujące

popróbuj z nimi

[/quote]
problem 3/
- niektóre plasowania chciałbym aby byly w przypadku pionowych kresek pod kątem 90st a poziomych pod katem 0st - ale w obrębie jednej grupy plasowań - da sie zrobic?
[/quote]

jedynie możesz ustawić aby były równolegle do połączenia do którego są plasowane

to powinno załatwić twój problem z kątem obrotu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cześć, dokładnie chodzi mi o to ze w zaden sposob eplan nie chce przejąć nazwy oznaczenia od id strzałki potencjałowej np od "2013".
Moze jakiś pomysł?

Odpowiedź
(2014-02-21, 12:06)d1ckens napisał(a): Cześć, dokładnie chodzi mi o to ze w zaden sposob eplan nie chce przejąć nazwy oznaczenia od id strzałki potencjałowej np od "2013".
Moze jakiś pomysł?

tak się nie da Wink
ale w druga stronę to już co innego Wink
możesz zmienić ID strzałki potenciałowej w zależności od numeru oznaczenia połączenia

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Juz sobie poradziłem.
jednak się DA.
Screen :
[Obrazek: GqHA.jpg]
Walczę teraz zeby za pomocą jednego kliknięcia ukrywać niepotrzebne mi plasowania "????"

Odpowiedź
(2014-02-21, 15:37)d1ckens napisał(a): Juz sobie poradziłem.
jednak się DA.
Screen :
Walczę teraz zeby za pomocą jednego kliknięcia ukrywać niepotrzebne mi plasowania "????"

no widzisz też czegoś się nauczyłem Wink
jednak się da

możesz przy numerowaniu (oznaczaniu) ustawić opcję aby zmieniał właściwość na plasowane ręcznie
potem usunąć plasowania automatyczne
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Witam, 

Ja mam równiez pytanie dotyczące numeracji połączeń. 

Chciałbym zdefiniowac sobie oznaczenie potencjału na listwie X1 np jako 2222. 
Na tej podstawie chciałbym aby wszystko co podobne pod X1 miało oznaczenie 2222. 
I teraz pytanie jak zdefiniowac konkretny potencjał dla listwy X1 oraz gdzie w ustawieniach znajdę opcję dotyczącą numeracji w zależności od potencjału listwy? 

Pozdrawiam

--------------
EDIT. 

Właściwie udało mi się osiągnąć to co chciałem. W tym celu posłużyłem się polem dodatkowym dla grupy połączeń podłączonych do zacisków i przyłączy potencjalnych.

Odpowiedź
EplanP8 
Witam,

pozwolę sobie podpiąć się z moim problemem pod istniejący temat.

W swoich projektach stosuję numerację połączeń zorientowaną na potencjał z wykorzystaniem numeru strony. Numer strony występujący w oznaczeniu połączenia brany jest "od celu". 

Podczas automatycznego numerowania, dla niektórych połączeń numer strony jest brany od celu (np. zacisku) który znajduje się na tej samej stronie lub od kolejnego celu (np. styku), który znajduje się na innej stronie.
W skrócie, chciałbym wiedzieć czy jest możliwość, żeby numer strony zacisku przez który przechodzi połączenie był ignorowany, a numer strony celu pochodził od każdej innej funkcji niż zacisk?

Tak jak wspomniałem, automatyczna numeracja czasem numer bierze z zacisku, czasem z kolejnej funkcji. Nie wiem czy mam jakiś bałagan w projekcie czy po prostu samo automatyczne numerowanie działa sobie jak chce.

Pracuję na wersji 2.5

Odpowiedź
(2017-11-24, 12:29)pawo90 napisał(a): Witam, 

Ja mam równiez pytanie dotyczące numeracji połączeń. 

Chciałbym zdefiniowac sobie oznaczenie potencjału na listwie X1 np jako 2222. 
Na tej podstawie chciałbym aby wszystko co podobne pod X1 miało oznaczenie 2222. 
I teraz pytanie jak zdefiniowac konkretny potencjał dla listwy X1 oraz gdzie w ustawieniach znajdę opcję dotyczącą numeracji w zależności od potencjału listwy? 

Pozdrawiam

--------------
EDIT. 

Właściwie udało mi się osiągnąć to co chciałem. W tym celu posłużyłem się polem dodatkowym dla grupy połączeń podłączonych do zacisków i przyłączy potencjalnych.

po 1 na listwie nie zdefiniujesz potencjału (możesz jedynie określić pod jaki potencjał ma być podpięta dla kontroli błędów ale to trochę inna bajka)
potencjał musi przyjść do listwy i teraz masz 2 opcje 
1. definiujesz przyłącze potencjału z którego podłączasz się do twojej listwy 
2. definiujesz na połączeniu do listwy potencjał 

co do numerowania to w ustawieniach możesz wybrać dla połączeń przypiętych do zacisków aby korzystać z potencjałów 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-12-04, 14:49)dprokurat napisał(a): Witam,

pozwolę sobie podpiąć się z moim problemem pod istniejący temat.

W swoich projektach stosuję numerację połączeń zorientowaną na potencjał z wykorzystaniem numeru strony. Numer strony występujący w oznaczeniu połączenia brany jest "od celu". 

Podczas automatycznego numerowania, dla niektórych połączeń numer strony jest brany od celu (np. zacisku) który znajduje się na tej samej stronie lub od kolejnego celu (np. styku), który znajduje się na innej stronie.
W skrócie, chciałbym wiedzieć czy jest możliwość, żeby numer strony zacisku przez który przechodzi połączenie był ignorowany, a numer strony celu pochodził od każdej innej funkcji niż zacisk?

Tak jak wspomniałem, automatyczna numeracja czasem numer bierze z zacisku, czasem z kolejnej funkcji. Nie wiem czy mam jakiś bałagan w projekcie czy po prostu samo automatyczne numerowanie działa sobie jak chce.

Pracuję na wersji 2.5

trudno tak wróżyć z fusów 
ale sprawdź jak masz zdefiniowane numerowanie 
pokaż jakiś screen z twoim problemem bo nie bardzo rozumiem co tak naprawdę zrobiłeś i jakie są tego wyniki
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości